Utorak, 2. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

KOŠARKA

VIDEO Trostruki prvaci Hrvatske: Košarkaši Gimnazije Vladimira Nazora dočekani bakljadom

Autor: Juraj Vunjak

13.05.2024. 16:58
VIDEO Trostruki prvaci Hrvatske: Košarkaši Gimnazije Vladimira Nazora dočekani bakljadom

Foto: MISLAV KLANAC



Učenici Gimnazije Vladimira Nazora u Poreču su osvojili treću uzastopnu titulu prvaka Državnog prvenstva srednjih škola u košarci. Nazorovi košarkaši danas su dočekani u školi uz veliko slavlje i pljesak učenika, profesora i ravnateljice Sandre Šango. Jadranka Duvančić, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, ujedno i potpredsjednica Hrvatskog školskog sportskog saveza, komentirala je cjelokupno putovanje svojih učenika do nove titule državnih prvaka.


– Nova godina donijela je i novu priliku, bili smo vidljivo nadmoćni u grupnoj fazi. U polufinalu i finalu čekale su nas jake zagrebačke gimnazije, posebice XIII. koja već treću godinu zaredom dolazi do finala. U početku je bilo napeto, oni su imali prednost u visini, ali u nastavku mi smo “proradili” i stvarali lijepe “šahovske” akcije kojima smo došli do pobjede. Puno ljudi nam je reklo kako ljepšu igru nisu vidjeli niti u Premijer ligi – izjavila je Duvančić i pohvalila je ponašanje zadarskih srednjoškolaca.


– Sve naše učenike smo “postrojili” u red. Naši košarkaši su se poslije svake utakmice počistili klupe i svlačionice, niste mogli pronaći niti jedan čep od boce. Sve su vratili, pokupili i očistili, bili su primjer za sve druge učenike. Momci su pokazali da su ozbiljno shvatili natjecanje i organizaciju, a u igri su bili prava “klapa”. Stariji, iskusniji igrači su pokazali kolegijalnost, uvijek su nastojali uključiti i mlađe u igru, što je lijepa strana naše škole. Na kraju je naš kapetan Niko Šare održao emotivni govor, zagrlio svih i oprostio se s njima – naglasila je Duvančić. Ravnateljica Šango pozdravila je svoje učenike i objasnila kako škola podržava učenike-sportaše.


Talentirani sportaši




– U svakom razredu imamo barem jednog sportaša, u nekoliko više njih. Raspoređeni su po razredima kako bi im ostali učenici mogli pomagati. Potičemo sportaše, pogotovo vrhunske i one koji su u reprezentaciji, ne samo u košarci, već i u svim ostalim sportovima. Naši sportaši imaju mogućnost dogovorenog ispitivanja na način koji im odgovara, zbog obveza sa sportskim klubovima mogu više izostajati s nastave što im pomaže da postanu uspješni sportaši i uspješni učenici – kazala je Šango. Među slavljenicima bio je i Andro Mirčeta, koji je u svakoj utakmici bio jedan od ključnih igrača te se nerijetko upisivao među glavne strijelce svoje momčadi.


– Upravo završavam treći razred škole, u svakom sam bio član momčadi koja je osvojila titulu državnog školskog prvaka. Osjećaj je prekrasan, nadam se da ćemo i iduće godine osvojiti ovo prvenstvo – izjavio Mirčeta, inače član juniora Zadra s kojima krajem mjeseca igra završnicu Prvenstva Hrvatske.


– Za završnicu ćemo se spremiti najbolje što možemo i idemo podignuti još jedan pehar. Pozivam sve da dođu 25. i 26. svibnja u Jazine podržati nas u polufinalnoj utakmici protiv Cibone i nadamo se kasnije u finalu – zaključio je Mirčeta.