ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Niko Šare MVP

VELIKI USPJEH ZADRANA Gimnazija Vladimira Nazora treću godinu zaredom prvak Hrvatske!

Autor: Juraj Vunjak

10.05.2024. 15:10
VELIKI USPJEH ZADRANA Gimnazija Vladimira Nazora treću godinu zaredom prvak Hrvatske!

Foto: Hrvatski školski sportski savez



Košarkaši Gimnazije Vladimira Nazora treću godinu zaredom osvojili su Državno prvenstvo srednjih škola u košarci. U današnjem finalu u Poreču pobijedili su XIII. zagrebačku gimnazija sa 76:47. Nastup na završnici Nazor je počeo s dvije pobjede u skupini.




U prvom nastupu sa 66:46 svladali su Gimnaziju Sisak, što je na kraju ispala i pobjeda s najmanjom razlikom, a potom su sa 76:41 bili bolji od Tehničke škole Virovitica. Kao pobjednici skupine ušli su četvrtfinale u kojem su sa 104:40 svladali Srednju školu Krapina, te su u prvoj današnjoj utakmici u polufinalu svladali I. zagrebačku gimnaziju sa 72:42. U borbi za zlato potom su nadjačali još jednu zagrebačku momčad.


Zadrani nisu dobro otvorili finale, izgledalo je kao da su produžili zagrijavanje. Zagrepčani su to iskoristili i brzo povezali dvije dobre akcije za početno vodstvo. Igra je neko vrijeme protekla u egalu, no centar XIII. gimnazije Ivančić bio je dominantan u napadačkom skoku čime je zadržavao rezultatsku prednost svoje momčadi.


Srećom za Zadrane, sjajni Domagoj Batur pogodio je tricu u ključnom trenutku, a kapetan Niko šare pokazao je kvalitetu i solo prodorom donio svojoj momčadi prvo vodstvo pri 11:8.




Bio je to prijelomni trenutak, ostatak igrača Nazora se “probudio” i preuzeo kontrolu igre. Zadarski gimnazijalci podigli su razinu obrambene igre i, kao toliko puta ranije u natjecanju, preko munjevitih tranzicija dolazili su do brzih poena. Roko Zdrilić i Andro Mirčeta ubacivali su se iz drugog plana i završili sjajne akcije Nazora koji je povećao prednost na plus osam.





Početkom druge četvrtine Zagrepčani su pokazali kako se neće predati, te su pojačali intenzitet igre i smanjili zaostatak. Niko Šare, međutim, imao je drugih planova. Kapetan Zadrana pokazao je razigravačku čaroliju, proigravao je suigrače i s prodorima stvarao višak, kojeg je Toni Torbarina vješto iskoristio.


Torbarina je s jednom tricom i sjajnim polaganjem povećao prednost Nazora na 28:19. Zadarski gimnazijalci počeli su dominirati u obrani, neutralizirali su gotovo sve pokušaje zagrebačkih srednjoškolaca, a posebno raspoložen bio je Mirčeta koji je presreo nekoliko protivničkih pasova.


Momčad Nazora još je jednom pokazala majstorstvo u kontranapadima preko kojih su prije kraja prvog dijela zadržali prednost od +9.U drugom poluvremenu Zadrani su u napadu pronašli kombinatoriku, a u šutu su bili nevjerojatno precizni te su povećali vodstvo na 45:31. Bio je to trenutak u kojem su slomili i zadnju trunku zagrebačkog otpora.


Zadarski srednjoškolci duže razdoblje nisu protivnicima dopustili niti jedan koš, samo da bi nastavili poentirati iz tranzicija i povećavati prednost te su pred početak zadnje četvrtine ostvarili već tada nedostižnih 58:32.


U posljednjim minutama utakmica se pretvorila u ekshibiciju gdje su zadarski košarkaši atraktivnim akcijama izmamili osmijehe na licima gledateljima i zavrijedili veliki pljesak.



Uskoro se začula sirena za kraj susreta, a na semaforu je stajalo konačnih 72:42. Uslijedilo je veliko slavlje košarkaša Nazora, koji su svojoj školi donijeli treći uzastopni trofej državnog prvaka.


Niko Šare je zahvaljujući svojim majstorijama proglašen najkorisnijim igračem turnira. Šari je ovo bila posljednja utakmica za svoju srednjoškolsku momčad, stoga mu je to bio savršeni oproštaj.


Profesor Ante Knežević, voditelj momčadi Nazora, čestitao je svojim košarkašima na velikom uspjehu.


– Naši momci su treći put uzastopce državni prvaci u srednjoškolskoj košarci. To je nevjerojatan podatak. Čestitam im na tome, kao i na činjenici da su cijeli turnir igrali odlično. Košarkaši su se prije svega ponašali odlično u hotelu, u dvoranama i u gradu Poreču, zbog čega su nas pohvalili i ostali profesori i tehnička komisija.


U našoj školi se sprema doček za ove sjajne mladiće, koji će biti u ponedjeljak ujutro. Još jedanput čestitam svim našim košarkašima, od prvog do posljednjeg, na trećem uzastopnom naslovu prvaka, izjavio je Knežević.


Za Gimnaziju Vladimira Nazora nastupili su: Niko Šare, Domagoj Batur, Lovre Šoša, Frane Peša, Roko Zdrilić, Toni Torbarina, Andro Mirčeta, Juraj Mamić, Filip Crnković, Niko Ružić, Jerko Pehar, Filip Bilokapić, Dino Vidaković. Voditelj: Ante Knežević.