Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Kvalifikacije košarkaša

Prvi centar Hrvatske uoči ogleda s Ciprom na Zametu: "Večeras moramo biti oprezni"

Autor: Katarina Blažević

26.02.2024. 10:37
Prvi centar Hrvatske uoči ogleda s Ciprom na Zametu:

Foto: Danko Branković/Foto S. DRECHSLER

Naravno da protiv Cipra trebamo biti oprezni jer smo na papiru favoriti. I Bosna i Hercegovina sigurno nije znala da će centar Willis tako proraditi, ali mi sada imamo nekakav uzorak - kaže 23-godišnji Branković



RIJEKA  Hrvatski košarkaški reprezentativci vraćaju se u Centar Zamet prvi put nakon srpnja 2022. godine i poraza od Finske koji ih je koštao odlaska na Svjetsko prvenstvo. Momčad izbornika Josipa Sesara, predvođena kapetanom i igračem Real Madrida Mariom Hezonjom, večeras (20 sati) će u drugom kolu kvalifikacija za EuroBasket u riječkoj dvorani ugostiti Cipar, reprezentaciju koja dosad nikada nije igrala na jednom velikom natjecanju, ali na sljedećem EuroBasketu će sigurno biti jer je jedan od domaćina natjecanja.


Hrvatskoj je upravo zbog toga posao u skupini E teži nego što je možda trebao biti jer iz svake skupine na EuroBasket idu najbolje tri momčadi, osim iz onih skupina u kojima su domaćini. Iz skupine E stoga dalje sigurno ide Cipar, a za ostala dva mjesta bore se Hrvatska, Francuska te Bosna i Hercegovina.


Čudna utakmica


Francuzi su opravdali ulogu favorita u Brestu na kraju prošloga tjedna (73:61), iako je Hrvatska obrambeno dobro reagirala. Napad je pak bio problematičan. Sesar je na poziciji centra rotirao Brankovića, Vraneša, Marića pa čak u jednom trenutku i Darija Drežnjaka.




– Čudna utakmica. Tri dana smo tad tek bili zajedno, Hezonja se priključio na zadnjem treningu i nismo ni mi znali kako dišemo, a niti oni. Bilo je puno izgubljenih lopti, puno šuteva koji nisu dobro kreirani, ali nema veze. Morao je izbornik rotirati, ipak je trebao testirati pred Cipar, ali i kvalifikacije za Olimpijske igre. Ja sam zadovoljan našom igrom, posebice obranom koja je dopustila 70 i nešto sitno poena, a i skok je bio dobar. Nije nikakva tuga – govori prvi centar hrvatske vrste Danko Branković, inače član euroligaša Bayern Münchena.


Brankoviću je ova sezona ujedno prva u Euroligi, te se već ranije susretao s centrima Lessortom i Poirierom. Potonji ga je na trenutke u trećoj četvrtini, kada ga je Sesar vratio u igru, podosta namučio.


Lessort i Poirier? Jedva sam čekao igrati protiv njih. Oni su izazov svih izazova. S Lessortom je uvijek »tučnjava« ispod koša kada lovi skok u napadu, a Poirier skače do neba. To su nekako dva različita centra, a opet su obojica među najboljima u Europi na toj poziciji. Ja sam tu novak, ali ne bude nikakvog straha ni treme. Ipak sam već igrao protiv njih tako da već otprilike znam što očekivati.


Ipak, na pitanje protiv kojeg mu je centra u Euroligi najteže igrati, Branković će istaknuti svojeg suigrača i bivšu NBA zvijezdu.


– Najteže je igrati protiv Serge Ibake, pogotovo na treningu. Još poslije treninga igramo jedan na jedan, odlično mi dođe imati ga u ekipi radi savjeta. Daje mi savjete i za život, utakmice, treninge…


A jedan od najboljih igrača Cipra, koji je Bosni i Hercegovini zabio 22 poena, upravo je centar Darral Willis, inače Amerikanac koji danas igra u – Japanu.


– Da, vidio sam da je dao nekoliko trica, sigurno je niži od mene, ali mi nalazimo rješenja za svakoga. Tako da ulazimo u susret bez velikog respekta prema njemu, iako je dao puno poena u prvoj utakmici. Naravno da trebamo biti oprezni baš kada smo na papiru favoriti. I Bosna i Hercegovina sigurno nije znala da će on tako proraditi, ali mi sada imamo nekakav uzorak prema kojemu možemo znati što će raditi na terenu.


Trofej s Bayernom


Kada je barem rezultat u pitanju, Hrvatska nema prelijepa sjećanja na Centar Zamet. Današnja utakmica prilika je da se košarkaši vrate slavljima na riječkom parketu.


– Ja nisam igrao protiv Finske i meni su srećom ostala jako lijepa sjećanja na Zamet jer sam tu osvojio Kup »Krešimira Ćosića« s Cibonom, a bio sam proglašen i MVP-jem… Bilo je to prije dvije godine. Naravno da sam i sada pratio Kup i bio razočaran što Cibona nije osvojila, ali moj trener u Bayernu Emilio Kovačić je bio presretan zbog svog Zadra pa ajde, bilo mi je drago zbog njega.


Branković je imao dobrih partija u svojoj premijernoj euroligaškoj sezoni, a prije nekoliko je dana s Bayernom osvojio i prvi trofej, onaj njemačkog kupa.


– Bilo je nekoliko dobrih utakmica. Ocijenio bih zasad sezonu vrlo dobrom. Kao »rookie« sam se dobro snašao u Euroligi, iskreno sam mislio da ću biti puno gori. Ispostavilo se da nije tako, da me trener fino uvodi u utakmice. Kako je raditi s Pablom Lasom? Idealno, on je legendaran trener i veliko je iskustvo i čast raditi s takvim imenom. Navijači? Pažnja je manja nego što je u nogometu, ali nenormalno mi je kada igramo protiv njemačkog kluba koji je zadnji na ljestvici, a dvorana je puna. To nikada nisam doživio. U Ciboni bi bilo puno protiv Zvezde i Partizana, a ostalo po 150 ljudi. Sigurno je veća popularnost košarke sada kako su Nijemci svjetski prvaci. Ipak je to velika stvar. Zadovoljan sam tim dijelom, iako nisu kao Hrvati nacija da će kritizirati kada gubimo, nego uvijek plješću, i kada loše igramo. Ako uđemo u play-off Eurolige, to će biti super, mislim da imamo još šanse, iako imamo težak raspored – zaključuje Danko Branković.


Sesar: Favoriti jesmo, ali neće nam biti lagano

Izbornik Josip Sesar danas će u jutarnjim satima objaviti koji će igrač od njih 13 »ispasti« iz rostera za utakmicu. Jaleen Smith nije niti doputovao na Kvarner jer je dobio dozvolu odigrati jednu od dvije utakmice. Protiv Francuske je Sesar izostavio Kalajžića i Prkačina, a sada će sigurno otpasti jedan od centara.


– Procijenili smo protiv Francuske da nam trebaju jača tijela i ostavili smo visoke igrače unutra. Tamo su ipak dva euroligaška centra i morali smo fizički odgovoriti. Ovdje je druga konstelacija snaga, lakši su centri pa ćemo vidjeti koji će nam centar najviše odgovarati. Ciparski centar Willis je dobar šuter i više napada licem nego centarskom tehnikom, zato nam trebaju centri koji su reaktivni i koji mogu preuzimati i bolje odgovoriti u tom trkačkom dijelu – kaže izbornik hrvatskih košarkaša Josip Sesar.


Današnji protivnik upisao je uvjerljiv poraz na startu kvalifikacija od Bosne i Hercegovine te je Hrvatska na papiru velik favorit.


– Favoriti svakako jesmo i moramo se protiv svakoga tako postaviti na domaćem parketu, ali neće nam biti lagano jer imaju dobre napadačke setove. Imaju i dva, tri beka na šuterskim pozicijama koji jako dobro pogađaju, što iz »spot-upa«, što iz driblinga. I u tom radnom dijelu moramo reagirati na pravi način, postaviti se defenzivno kao što smo protiv Francuza, i onda ne bismo trebali imati problema.