ponedjeljak, 17. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Odlična sezona Zadrana

Opus Puntamika proslavila povratak u Prvu ligu

Autor: Juraj Vunjak

26.05.2024. 15:15
Opus Puntamika proslavila povratak u Prvu ligu

Foto: Mate Komina



O. PUNTAMIKA 71
PULA 1981 93
(19:23, 22:24, 14:25, 16:21)
ZADAR – ŠC Višnjik, Pomoćna dvorana br. 3. Gledatelja: 50. Suci: Josip Modrić, Ivan Hajduk, Darijan Jančijev.
PUNTAMIKA: Jurela 8, Šango 2, Kovačević, Bljaić 14, Jerak 2, Šljaka 4, Marić 11, Sikirić 6, Dević Obradović 12, Brzoja 7, Prskalo 5. Trener: Jakov Vladović.
PULA 1981: Vučinić, Milivojević 22, Mionni 6, Marić 26, Škare, Belina 19, Stunja 9, Ostojić 10, Banko, Maurović, Škarica, Šimac 1. Trener: Leo Krizman.


Opus Puntamika osvojila je Ligu za popunu Prve muške lige i nakon jedne sezone vratila se u drugi nacionalni rang. U pretposljednjem, devetom kolu Puntamičani, koji su u zadnjem kolu slobodni, u dvorani 3 ŠC Višnjik izgubili su od od Pule 1961 sa 71:93, što nije umanjilo zadovoljstvo „zelenih” nakon zadnje utakmice u ligi. Puntamika je u sezoni upisala 23 pobjede (16 u Drugoj ligi- Jug, sedam u kvalifikacijama za Prvu ligu) i samo jedan poraz te je u subotu zasluženo podigla pehar prvaka.


Foto: Mate Komina


Utakmica protiv Pule nije imala rezultatskog značaja za zadarski sastav, no Puležani su itekako imali motiva budući da se s Đakovom bore za drugo mjesto, koje također vodi u Prvu ligu, stoga su pod svaku cijenu morali pobijediti. Početak utakmice donio je dosta obostranih pogrešaka. U tom razdoblju Toni Dević Obradović bio je dominantan u skoku i osvajao “mrtve” lopte, no gosti su pokazali kako se neće tako lako predati te su preko Mirka Marića i Tomasa Beline poveli 8:11. Puntamičani su se mučili u napadu, jedino su Borna Jurela i mladi Rinaldo Bljaić imali uspjeha u solo prodorima. Puno problema obrani domaćih zadao je gorostasni centar gostujućih Nikola Ostojić, kojem nitko nije mogao parirati visinom, te je ubacio šest uzastopnih koševa. Uvijek srčani Jurela izjednačio je na 23:23, nakon dvije odlične solo akcije, te je također u ulozi glavnog razigravača servirao koševe suigračima. Bljaić i Bartol Sikirić ubacili su trice za vodstvo 39:37. Puntamičani su povezali dobre „šahovske” akcije, no imali su puno problema u realizaciji, što su Puležani iskoristili i preko Marića prvo poluvrijeme zaključili rezultatom 41:47.


Foto: Mate Komina




U drugom dijelu Puntamika je upisala dosta tehničkih grešaka, dok je Pula redovno poentirala iz tranzicije. “Zeleni” su se mučili u napadu, jedini koji su imali uspjeha bili su Jurela i Dević Obradović. S druge strane, gosti su pronašli dobre napadačke kombinacije i u kratkom razdoblju otišli na velikih +15 (53:68). U posljednjoj četvrtini Puntamičani su atraktivnim kombinacijama zavrijedili pljesak publike, no nisu mogli zaustaviti suparnike koji su samo povećavali prednosti i upisali (neočekivano) uvjerljivu pobjedu 71:93.
Ipak, domaćini nisu tugovali te je nakon utakmice uslijedila dodjela medalja i slavlje kada je kapetan Frane Šango podigao trofej osvajača lige.


– Ova utakmica nije imala nekog rezultatskog značaja, protivnik je bio vrlo motiviran, dok smo mi bili bez naša dva igrača iz prve petorke (Roko Zdrilić i Toni Torbarina su taj dan igrali polufinale juniorskog prvenstva pr. a.). Moramo biti zadovoljni sezonom. Od prvog kola u Solinu, koje je odredilo puno toga, naši momci su bili stopostotno predani cilju, kako pristupom na terenu, tako i ponašanjem. Ovo je njihova pobjeda, čitavu sezonu su igrali na vrhunskoj razini te im želim svima čestitati – izjavio je Jakov Vladović, trener Puntamike.


Foto: Mate Komina


Posebno veseli činjenica kako su mladi Bljaić (14 koševa), Sikirić (6), Brzoja (7), Šljaka (4) i Jerak (2) imali priliku pokazati kvalitetu i potencijal te se upisati u listu strijelaca, a treba istaknuti i Jurelu (8 koševa, 9 asistencija) i Devića Obradovića (12 koševa, 6 skokova). Najbolji Puležani bili su Marić s 26 koševa i „dvostruko-dvostruki” Milivojević (22 koša, 11 skokova).