Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Veliki uspjeh

Novi veliki uspjeh Roka Jurline i Jazina Arbanasa

20.10.2023. 08:05
Novi veliki uspjeh Roka Jurline i Jazina Arbanasa

Foto: Mate Komina



Košarkaši Jazina Arbanasa stigli su do velikog uspjeha na otvaranju mlade sezone. Igrači Roka Jurline u srijedu navečer su u finalu Kupa Krešimir Ćosić za regiju Jug nakon nove dramatične završnice svladali Ribolu Kaštela rezultatom 95:92, čime su stigli do plasmana u glavnu fazu natjecanja koje nosi ime po velikanu hrvatske i svjetske košarke. Kao i prije desetak dana kada su u ligaškoj premijeri na domaćem parketu odmjerili snage s istim suparnikom, bila je to na koncu zanimljiva i do samoga kraja otvorena utakmica u kojoj je pobjeda mogla otići na bilo koju stranu.


Refuli i crne rupe


Samo otvaranje nije nagovještavalo veliku dramu. Jazine su izvrsno krenule u susret te su nakon prve četvrtine imali ugodnih 32:22, no tada je uslijedilo prvo od dvaju kriznih razdoblja koja su iskusni Kaštelani iskoristili da otope zaostatak.


– Odigrali smo dosta dobru prvu četvrtinu, ali ponovno nam se dogodio pad koncentracije u nastavku poluvremena te smo počeli raditi pogreške u obrani pa smo na veliki odmor otišli sa samo šest poena prednosti. Ipak, takve “rupe” su razumljive s obzirom na to da imamo jako mladu momčad – osvrnuo se na viđeno u prvom poluvremenu trener Jurlina.


Mate Mandić (KK Jazine Arbanasi)

FOTO: Mate Komina




Povratak na parket iz svlačionica donio je dijametralno suprotnu sliku. Zadrani su ubacili u brzinu više, prije svega na defenzivnoj strani parketa, te su gostima dozvolili tek 14 koševa, dok se s druge strane “otvorilo” i u napadu pa je prednost narasla na najviših 80:61. Košarkaši Jazina su u trećoj četvrtini na obje strane terena prikazivali ono o čemu već tjednima “propovijedaju” te su iz čvrste i agresivne obrane dolazili do mnoštva tranzicijskih poena i praktički “stavili jednu ruku” na trofej.


Paprena završnica


Činilo se u tim trenucima da će momci u žutim dresovima do pobjede stići bez previše drame, no tada je došlo do neshvatljivog opuštanja u redovima domaćeg sastava koji je upao u novu “crnu rupu”, što su igrači Damira Rančića iskoristili da dobrano “zapapre” u završnici.


– Igrači su vjerojatno pomislili da je sve gotovo i da smo riješili utakmicu u svoju korist te su se prerano opustili. U pauzi između četvrtina sam ih upozoravao upravo na to, no prestali smo s igrom koja nas je krasila na otvaranju nastavka, dok se s druge strane Kaštela razigrala i u samo minutu i nešto smanjila zaostatak na desetak poena. Protivnik nas je na kraju sveo u igru pet-na-pet, čime smo ušli u nepotrebnu nervozu pa smo na koncu dobili neizvjesnu i otvorenu završnicu – istaknuo je mladi stručnjak.


Potpuni povratak gostiju stigao je na krilima iskusnog Ante Delaša koji je 11 sekundi prije kraja ubacio tricu za poravnanje na 92:92, nakon čega su Kaštelani odlučili raditi prekršaj na raspoloženom Mati Mandiću, no iskusni Zagrepčanin je bio polovičan s linije slobodnih bacanja, nakon čega je lopta ponovno išla u ruke starijeg Delaša koji je imao nešto više od deset sekundi za posljednji napad. Preuzeo ga je Filip Krajina, no umjesto prodora ili šuta za tri poena nekadašnji igrač Zadra se odlučio za dodavanje prema Josipu Vidoviću. Bila je to potpuno pogrešna odluka koja je darovala loptu domaćinima i omogućila Mandiću da u posljednjoj sekundi postane potpuni junak Jazina.


Svima tvrd orah


Novi trijumf protiv Kaštela i plasman u osminu finala Kupa Krešimir Ćosić dat će dodatni vjetar u leđa razvojnoj momčadi Zadra koja je u novoj sezoni upisala pet pobjeda, bez iti jednog poraza.


– Ovaj trijumf će imati enorman značaj za moju mladu momčad. Zajedno smo tek mjesec dana, već smo napravili dosta dobrih stvari, ali vjerujem da imamo potencijal i za puno više i da ćemo dodatno rasti nastavimo li vjerovati u ono što radimo i nastavimo li trenirati kako smo do sada trenirali. Ulazak u glavni ždrijeb Krešinog kupa je enorman uspjeh. S obzirom na sve odlaske igrača, na početku sezone su na nas gledali kao na kandidate za donji dom, no savršenim učinkom na otvaranju ligaškog dijela sezone i s tri pobjede u kupu pokazali smo da ćemo svima biti tvrd orah. Ždrijeb osmine finala je u potpunosti otvoren, možemo izvući Zadra ili Cibonu, ali i nekog od prvoligaša ili momčad iz donjeg doma Premijer lige. Pred nama je svakako još jedna utakmica koja će biti velika nagrada mojim mladim momcima, ali i poticaj za kvalitetan rad u budućnosti – kazao je Jurlina.