Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

MARTIN VULIĆ

Na svjetskoj košarkaškoj smotri po prvi put će pravdu dijeliti i jedan Zadranin

Autor: Andrija Dešpoja

11.08.2023. 09:40
Na svjetskoj košarkaškoj smotri po prvi put će pravdu dijeliti i jedan Zadranin

Foto: FIBA



Veliko priznanje stiglo je prekjučer na adresu Martina Vulića, inače člana Udruge Hrvatskih košarkaških sudaca i član Udruge košarkaških sudaca Zadarske županije. Mladi 35-godišnji zadarski košarkaški arbitar našao se na listi od 44 suca koji će dijeliti pravdu na Svjetskom prvenstvu u košarci koje će se održati od 25. kolovoza do 10. rujna u Indoneziji, Japanu i na Filipinima, čime će postati i prvim Zadraninom u povijesti kojemu je pošlo za rukom suditi na svjetskoj smotri.


Vulić je tako krenuo stopama renomiranih hrvatskih sudaca poput Danka Radića, Zorana Grpca, Ilije Matijevića, Tončija Anzulovića, Dubravka Muhvića, Srđana Dožaija i Sretena Radovića koji su svi sudili na velikim natjecanjima.


Zadnjih pet godina mladi zadarski djelitelj pravde nalazi se u elitnoj grupi FIBA-inih sudaca te je u tom razdoblju participirao na brojnim velikim natjecanjima na europskom i svjetskom nivou, među kojima se ističu muški EuroBasket 2022 koji se održavao u Italiji, Češkoj, Njemačkoj i Gruziji, ženski MundoBasket prošle godine u Australiji te EuroBasket košarkašica koji se pred dva mjeseca organizirao u Izraelu i Sloveniji.




Ova nominacija za nastup na SP-u za košarkaše definitivno je potvrda da se Martin strelovito uspinje u svijetu košarkaških arbitara.


Veliko priznanje


– Sigurno mi je ova nominacija za Mundobasket veliko priznanje i čast te je zasad i kruna cijele moje sudačke karijere, jer se samo po sebi radi o jako velikom natjecanju. No, moram istaknuti kako iza svega toga stoji jedan težak te mukotrpan rad još od 2017. godine kada sam dobio međunarodnu licencu.


Malo je poznato da za uopće doći do ove razine je potrebno jako puno odricanja, rada na sebi, fizičke i psihičke pripreme, edukacije engleskog jezika, novih pravila i interpretacija pravila te svega drugog što prati sav rad i time je cijeli ovaj uspjeh još izraženiji – kazao je na prvu Vulić koji put velikih azijskih otočja kreće za sedam dana, a sam će potvrditi da je uzbuđenje oko odlaska sve veće, no pravoj tremi nema mjesta.


 



– Finalna faza će se igrati na Filipinima, a grupna faza će se odvijati na prostorima sve tri zemlje domaćina. Kakav će nam biti raspored još uvijek je nepoznato, no gdje me god dopadne suditi bit će mi praktički isto. Putujemo osam dana prije samog početka SP-a, 17. kolovoza, kako bismo napravili kompletnu pripremu i izjednačili vremenske zone.


Prisutna je ona pozitivna trema, ipak se radi o velikom natjecanju na globalnoj razini. Međutim, nema tu govora o tremi u smislu samih košarkaških utakmica i samoga rada jer se svi mi suci pripremamo jako temeljito i svi smo veliki profesionalci i tu nema mjesta nikakvom strahu.


Hordov otvorio put


Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je Zadar kao grad košarke sve morao čekati sve do 2023. da jedan njegov stanovnik bude delegiran kao sudac na svjetskoj smotri košarkaša.


– Ponosan sam svakako na tu činjenicu. Evo, prošle godine sam uspio kao prvi Zadranin ikada suditi na muškom EuroBasketu, pa na ženskom MundoBasketu, a ubrzo ću postati i prvim Zadraninom na svjetskoj smotri košarkaša. Svakako me to čini radosnim kao i moju Udrugu košarkaških sudaca Zadarske županije u kojoj sam i potpredsjednik. Smatram da to nije samo moj uspjeh nego uspjeh svih nas, jer dobar sudac ne može postojati bez dobre košarke i obrnuto.


Veliki dio zasluga za ta postignuća idu i na adresu Tomislava Hordova koji je trenutačno najpriznatiji hrvatski sudac i već dugi niz godina sudi najveće euroligaške i abaligaške utakmice.


– Definitivno Tomislav kao predsjednik Udruge svih ovih godina radi jedan odličan posao u smislu edukacije i probijanja puta nama ostalima i to vlastitim primjerom. Njegovo iskustvo suđenja najjačih euroligaških i abaligaških utakmica je neprocjenjivo.


No, ono što svima nama predstavlja problem je to da generalno nema interesa mladih ljudi za sport u cjelini, a tako i za bavljenje suđenjem. Koliko će se to promijeniti u budućnosti ne znam, ali radimo sve više na tome da populariziramo košarku kao sport i suđenje kao dio sportske djelatnosti – zaključio je Vulić.