Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

veliki uspjeh

Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar ponovno prvak Hrvatske!

Autor: Paulo Sarić

03.04.2023. 08:55
Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar ponovno prvak Hrvatske!

Foto: Sport023



U subotu se u dvorani 3 ŠC Višnjik održao završni turnir prvenstva Hrvatske u košarci u kolicima, a u konkurenciji četiri momčadi do novog naslova stigli su igrači Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Zadar koji su u velikom finalu u uzbudljivoj završnici tijesno porazili Splićane rezultatom 57:55.


Treći je to naslov za Zadrane i treći osvojen pred svojim navijačima, nakon što su prije pet godina u Jazinama svladali Vukove, a prije dvije na Višnjiku Zagreb.


Napeto polufinale


Prva prepreka na putu do trofeja bio je KKI Brod koji je dugo prijetio te je na veliki odmor otišao s dva poena zaostatka (31:19), da bi sredinom treće četvrtine nakratko i preuzeo vodstvo (38:40). Bila je to dobra opomena za Zadrane koji su se u nastavku konsolidirali i na koncu u tijesnoj završnici stigli do borbe za naslov.




Koliko je muke valjalo uložiti u sam plasman u finale najbolje govori podatak da se u posljednju minutu ušlo s otvorenih 60:58, nakon čega je Mate Perinović pogodio za bijeg na dva posjeda prednosti. Gosti su potom bili polovični s linije slobodnih bacanja, da bi pobjedu Zadra potvrdio Ivica Žagar postavivši konačnih 64:59.


– Brod nas je »probudio« i pokazao nam da ćemo morati malo jače zapeti mislimo li doći do finala. Nakon izjednačenog prvog, u drugom poluvremenu smo se uspjeli malo odvojiti i u završnici održati rezultat na našoj strani.


Nakon pobjede smo stali i dogovorili se što ćemo napraviti u velikom finalu protiv momčadi Splita koja je na terenu pokazala kvalitetu i potvrdila dobar rad od početka sezone, no zahvaljujući svom iskustvu, ali i dozi sreće, uspjeli smo okrenuti susret u svoju korist i na koncu osvojili novi naslov prvaka – kazao je Filip Jadrijev iz KKOI Zadar.


Dramatična završnica


Splićani su jako dobro otvorili finalni dvoboj te su sredinom druge dionice imali visokih 15 poena prednosti (17:32), dok se na poluvrijeme otišlo s neugodnih 26:37. U nastavku je trebalo nadoknaditi dvoznamenkasti zaostatak protiv momčadi koja je u drugom polufinalu s uvjerljivih 71:48 svladala Zagreb, no Zadrani su čitavo vrijeme vjerovali u pozitivan ishod, te su u završnici stigli do preokreta.


– Znali smo da će oni morati kad-tad pasti. Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi i hoćemo li mi uspjeti iskoristiti svoju priliku kada dođe naš trenutak.


Čitavo vrijeme smo hvatali zaostatak, morali smo se i dobro braniti, ali i biti vrlo precizni u napadu jer je razlika u jednom trenutku bila vrlo velika, no uspjeli smo se vratiti u utakmicu i uhvatiti priključak, a kada smo došli na minus pet odlučili smo stati, smiriti se i dovesti vodu na naš mlin. U tome smo u završnici i uspjeli te smo došli do novog trofeja – dodao je presretni Jadrijev.


Semafor je uoči posljednje dvije i pol minute pokazivao pet poena zaostatka za domaći sastav (48:53), no Zadrani su serijom 6:0 stigli do preokreta, da bi se ključnim pokazao ubačaj Dina Kolege za 56:55 40 sekundi prije kraja, nakon čega je Ante Rubeša s linije slobodnih bacanja postavio konačan rezultat.


Osim momčadskog uspjeha, Zadrani su se okitili i dvjema individualnim nagradama. Ivica Žagar je izabran u najbolju petorku prvenstva, dok je Dino Kolega bio najbolji strijelac lige sa 170 poena.