Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

elitni rang

Košarkašice Zadar Plusa izborile Premijer ligu

Autor: Paulo Sarić

01.04.2023. 19:56
Košarkašice Zadar Plusa izborile Premijer ligu

Foto: Mate Komina



Košarkašice Zadar Plusa izborile su plasman u Premijer žensku ligu. Poslijepodnevna pobjeda Vindija nad Podravcem značila je da će slavlje u gradskom derbiju protiv Zadra igračicama Šime Kraljevića biti dovoljno za promociju u elitni rang, a „Plusice“ su postavljeni zadatak i više nego uspješno odradile te su na koncu slavile s uvjerljivih 34:54.


U susretu kojeg je obilježio veliki broj pogrešaka i prilično neefikasan šut s obje strane, košarkašice Zadar Plusa su rano uspostavile blagu rezultatsku inicijativu, no za prvo veće odvajanje „Plusica“ trebalo je sačekati sredinu druge dionice kada je pet vezanih poena Lucije Štrmelj i Sare Arnwine odvelo gošće na tri posjeda prednosti (12:20). Nisu se djevojke Josipe Zanki predavale, dapače brzo su uzvratile preko iskusnijih u svojim redovima Josipe Zovko i Valerije Prtenjače te su uoči posljednjeg napada prvog poluvremena prišle na samo tri poena zaostatka, no na veliki odmor se zahvaljujući košu Matee Kurtin otišlo s plus pet za Zadar Plus (20:25).


Kao što i sam rezultat zorno pokazuje, bilo je to prilično neefikasno poluvrijeme, a većih promjena nije bilo ni na otvaranju nastavka u kojem su se obje ekipe mučile da provuku loptu kroz mrežicu. Ulog je bio velik, obrane čvrste, a kako to obično biva u takvim susretima na koncu je presudilo iskustvo. Sanja Kovačević i Lucija Štmelj su već u 22. minuti odvele gošće na prvu dvoznamenkastu prednost (22:32), a identično odstojanje je ostalo i nakon ubačaja Brune Jeličić s jedne i Antonele Bodrožić s druge strane. Kao kuriozitet valja spomenuti da je nakon toga uslijedila velika napadačka suša koja je trajala punih sedam minuta, sve do dalekometnog ubačaja Kovačević za 24:37 „Plusica“.




Zovko i Antonija Božić su nakratko uzvratile i primakle svoju ekipu na minus osam (29:37), no bilo je to sve od košarkašica Zadra. Loš šut iz igre i tek dvije ubačene trice do tih trenutaka nisu dozvolile djevojkama Josipe Zanki da dodatno ugroze vodstvo motiviranih „Plusica“ koje su krenule u veliki nalet i serijom 0:13 trasirale put prema hrvatskoj košarkaškoj eliti.


Najefikasnija u velikoj pobjedi Zadar Plusa bila je kapetanica Lucija Štrmelj koja je ubacila 14 koševa i uhvatila osam skokova, a pratila ju je Sanja Kovačević s 12 poena i osam uhvaćenih lopti, dok je jedina dvoznamenkasta u redovima Zadra bila Josipa Zovko koja je susret završila s 11 koševa i 15 skokova.