Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ROKO JURLINA

Izbornik kadetske reprezentacije sažeo dojmove nakon zlata u Rumunjskoj

Autor: Paulo Sarić

16.08.2023. 19:52
Izbornik kadetske reprezentacije sažeo dojmove nakon zlata u Rumunjskoj

Foto: FIBA



Cilj je ostvaren i Hrvatska se vratila tamo gdje i pripada. U tu bi se rečenicu najkraće mogla sažeti rumunjska avantura kadetske reprezentacije koja je pod vodstvom zadarskog stručnjaka Roka Jurline dominantno protutnjala kroz Piteștii te se s osam uvjerljivih pobjeda vratila među elitu »Starog kontinenta«, pritom se po prvi puta nakon pet ljeta okitivši i zlatnom medaljom.


Nedjeljno finale protiv Bugarske bilo je od samog početka jednosmjerna ulica u kojoj su mladi Hrvati već do isteka prve četvrtine napravili dvoznamenkasti razmak i na koncu bez puno muke priveli posao kraju.


– Dojmovi se još nisu slegli, preksinoć smo se vratili kući te će trebati vremena da sve sjedne na svoje mjesto, no s ovim kratkim odmakom mogu kazati da smo napravili veliku stvar. Ne samo rezultatski, već prije svega time kako smo izgledali na parketu i kako smo kroz čitavo ljeto prezentirali Hrvatsku – kazao je u uvodu izbornik hrvatske reprezentacije za košarkaše do 16 godina Roko Jurlina.


Momčadski duh




Valja kazati da su mladići s kvadratičastim uzorkom na dresovima od prvog podbacivanja bili favoriti za promociju, pa i za naslov, no to je trebalo dokazati i na parketu.


Suradnja s Ivanovom


Nakon što je završnicu prošle sezone morao samostalno odraditi, Jurlina će od jeseni ponovno imati pomoćnika, ovoga puta u vidu nekadašnjeg kapetana Zadra Ive Ivanova.


– Izuzetno mi je drago što će s nama nadolazeće sezone biti čovjek kao što je Ive koji će nam svojim iskustvom zasigurno biti od velike pomoći. Znamo se već duže vremena te sam uvjeren da će njegov doprinos uspjehu našeg stručnog stožera, koji će još činiti Mario Mandir, Mladen Babić i Šime Srzentić, biti ogroman – kazao je Jurlina.


Premda drugorazredna, B divizija je ove godine u svojim redovima imala nekolicinu zanimljivih reprezentacija čije seniore već godinama gledamo na završnicama europskih smotri, no već su pripreme u kojima je Hrvatska s omjerom 6-2 zaključila okršaje sa suparnicima iz elitnog ranga pokazale da je kurs uspješno plotiran, a put popločan kvalitetnim materijalom koji je vodio k uspjehu.


– Jedina dva, i to tijesna, poraza u pripremama smo upisali protiv moćne Slovenije koja je ostvarila plasman među osam najboljih momčadi Europe te je 45 sekundi prije kraja imala praktički već dobivenu utakmicu protiv kasnijeg prvaka Španjolske.


Mislim da bismo čak i u elitnom rangu igrali značajnu ulogu, no na koncu smo zbog prošlog ljeta morali nastupati u razredu niže. Na turniru smo ostvarili osam pobjeda iz osam susreta, prosječno s više od 30 poena razlike, te smo dominirali nad svim suparnicima i na koncu zasluženo osvojili naslov – dodao je 29-godišnji stručnjak.


Prvi među jednakima u srcu Rumunjske bio je prošlosezonski igrač križevačkog radnika i nesuđeni košarkaš Zadra Borna Katanović koji je u Piteștiju izabran za najkorisnijeg igrača turnira, no ne smije se zanemariti ni doprinos ostalih momaka od kojih je svaki ugradio svoj kamenčić u mozaik momčadskog zlata.


– Borna je zaslužio da bude MVP. Kao kapetan reprezentacije je kroz cijele pripreme i sam turnir bio moja produžena ruka na parketu i igrač u kojeg sam se u svakom trenu mogao pouzdati. Riječ je o vrhunskom momku. Moja želja je bila da dođe u Zadar, no nažalost do toga nije došlo, ali zaista se nadam da ćemo u budućnosti ponovno surađivati.


Nipošto ne smijemo zanemariti ni ostale momke, što potvrđuje podatak i da je Roko Jemo izabran u idealnu petorku prvenstva, no svaki mladić koji je bio s nama u Rumunjskoj na svoj način je doprinio momčadskom duhu na kojem smo inzistirali kroz cijele pripreme te smo taj aspekt doveli na zavidnu razinu – istaknuo je rođeni Riječanin.


Katanović MVP, Jemo u idealnoj petorci


Za najkorisnijeg igrača Europskog prvenstva izabran je donedavni igrač Radnika Borna Katanović. Mladi Križevčanin prošle sezone je bio u kombinacijama za dolazak na Višnjik na preporuku trenera iz omladinskog pogona, no do posla na koncu nije došlo te je preselio u Cibonu. U Rumunjskoj je s 18.1 poenom bio treći najbolji strijelac turnira, a imao je i najveću prosječnu valorizaciju od svih igrača u Piteștiju (21.6 indeksna poena). Uz Katanovića, mjesto u idealnoj petorci EuroBasketa pronašao je i mladi Splićanin Roko Jemo koji je turnir završio s prosjekom od 13.8 koševa te po 3.5 asistencije i uhvaćene lopte.


Samo jedan otkaz


Veliki doprinos rumunjskom zlatu dao je i mladi Zadranin Toni Josipović koji je na koncu turnir završio kao najbolji skakač i treći najbolji strijelac Hrvatske s 13.5 poena i 6.8 uhvaćenih lopti po susretu, pri čemu je najbolji bio u samoj završnici kada je u polufinalnom i finalnom okršaju protiv Gruzije i Bugarske suparnički koš punio s prosječnih 20 koševa.


– Toni je odradio vrhunske pripreme i vrhunski turnir. U najbitnijim utakmicama je najviše pokazao te je imao veliki utjecaj na naš uspjeh. Momak je 24 sata dnevno u košarci, nastavi li naporno raditi i bude li posvećen sportu očekuje ga svijetla budućnost – istaknuo je Jurlina.


Ostale reprezentativne selekcije ovog su ljeta bile desetkovane otkazima velikog broja igrača, počevši od seniorske, preko U20, pa do juniorske reprezentacije, no kadeti tih problema nisu imali.


– Od samog početka sam inzistirao na momčadskom duhu i kemiji među igračima te nismo imali problema s otkazima, izuzev Luke Stojića koji se zbog zdravstvenih poteškoća nije mogao odazvati. Ostali momci su s velikim guštom čekali pripreme, funkcionirali smo kao jedno tijelo i to je pokazatelj da hrvatska košarka može ići naprijed budemo li inzistirali na zajedništvu i pozitivnom odnosu prema reprezentaciji.


Jazine i juniori Zadra


Nakon okruglih 50 dana reprezentativnog ljeta vrijeme je za kratki predah, no odmor neće biti dugog trajanja jer se valja vrlo brzo okrenuti klupskim obvezama kroz razvojnu momčad Zadra Jazine Arbanase i juniorsku selekciju koja će ove godine igrati međužupanijsko dalmatinsko prvenstvo.


– Sezona je bila duga, počevši od Prve muške lige, preko juniorskih natjecanja, pa do reprezentativnih obveza te će mi trebati nekoliko dana odmora. Dio juniora Zadra je već krenuo s radom pošto su priključeni seniorskoj momčadi, ostatak će startati danas, a povratkom Marija Mandira iz seniorske reprezentacije ćemo krenuti s pravim pripremama za nadolazeće izazove.


Drago mi je što će se suradnja s Jazinama nastaviti jer smatram da nam je ona prošlih godina donijela jako puno pozitivnih stvari i to je jedini logičan slijed – zaključio je Jurlina.


Velika uloga doktora Srzentića


Nije Toni Josipović bio jedini Zadranin uz Jurlinu u rumunjskoj »kaznenoj« ekspediciji. Za zdravlje hrvatskih reprezentativaca brinuo se mladi liječnik Šime Srzentić koji je predano vidao stečene rane zlatnih kadeta.


– Šimi je prošla sezona praktički bila prva u košarci, no već je skupio dosta iskustva kroz rad u Zadru. Odradili smo jako dobre pripreme, kroz posljednjih mjesec i pol nismo imali problema ni s uobičajenim poteškoćama poput povišenih temperatura te srećom nije imao puno posla, izuzev pokojeg istegnuća, ali mi je izuzetno drago što je bio s nama jer je bio važna karika u našem lancu – kazao je Jurlina.


Zajednički uspjeh


Rezultat Hrvatske valja zahvaliti zajedničkom radu čitavog stručnog stožera koji je od prvoga dana priprema »disao kao jedno« te je nesebično davao sebe na putu koji je doveo do zlatne medalje.


– Bilo je ovo vrhunskih 50 dana, čitav stručni stožer je funkcionirao zajedno te smo svi stavili ego sa strane i radili u interesu momčadi. Velike zahvale ide pomoćnicima Romeu Bilinovcu i Ediju Račkom koji su mi od prvoga dana bili podrška. Romeo je vrhunski čovjek, izvrstan trener i odličan pedagog. Praktički svi igrači koji su u zadnjih dvadesetak godina izašli iz omladinskog pogona Širokog, a bilo ih je dosta, plod su njegovog rada i njegovih ruku te mi je posebno drago što smo ovo ljeto surađivali. Puno mi je pomogao svojim savjetima i iskustvom te se nadam da ćemo nastaviti surađivati i u budućnosti. Kao i Romeo, i Edi je vrhunski čovjek i trener te je odrađivao »milijun« stvari na parketu i izvan njega. Osoba je ogromne energije i zahvalan sam mu što je bio s nama. Ne smijem zanemariti ni fizioterapeuta Vlahu Šojku, mladog momka koji je stekao veliko iskustvo i dao značajan obol našem uspjehu, kao ni instruktora HKS-a Zdravka Radulovića koji je s nama bio u Rumunjskoj, ali ni Marija Mandira koji fizički nije bio s nama, no svakodnevno je sudjelovao u kreiranju plana i programa treninga te i njemu idu velike zahvale – istaknuo je Jurlina.