Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jedinstvena kadetska liga

Cibona u derbiju bolja od Zadra, Cedevita prekisela za Entuzijaste

Autor: Paulo Sarić

28.03.2023. 14:36
Cibona u derbiju bolja od Zadra, Cedevita prekisela za Entuzijaste

Foto: Andrej Jančijev/KK Zadar



Protekli vikend neće ostati u dobrom sjećanju mladim zadarskim košarkašima koji su u 11. kolu Jedinstvene kadetske lige upisali dva poraza. Cibona je u velikom derbiju u Draženovom domu bila bolja od đaka Marka Selina rezultatom 84:62 te se sa Zadranima izjednačila na vrhu ljestvice, dok je Diadora na domaćem parketu poražena od Cedevite Junior sa 70:90.


Skokovi i izgubljene lopte


Trebao je to biti veliki derbi i okršaj prvoplasirane i drugoplasirane momčadi na ljestvici, no košarkaši Cibone su se od samog starta postavili autoritativno na parketu i već u prvom poluvremenu nagovijestili da dva boda neće krenuti »Dalmatinom« prema Donatovom gradu. Držali su se mladi Zadrani na priključku do početka druge dionice, te su na ulasku u 13. minutu posljednji put i vodili (26:27), no »Cibosi« su tada uzvratili serijom 8:0 i sagradili prvu osjetniju prednost, da bi se u svom posljednjem napadu prije odlaska na veliki odmor tricom Marka Kurečića odvojili i na dvoznamenkastu razliku (46:35). Treća četvrtina je donijela relativno izjednačenu igru, no »Vukovi« su čitavo vrijeme imali osjetnu prednost u skokovima, odakle su dolazili do mnoštva laganih poena, dok su im izgubljene lopte Zadrana, njih čak 23, davale priliku i za lake koševe iz kontranapada, pa je pitanje pobjednika konačno odlučeno početkom četvrte četvrtine kada je Cibona vezala devet poena bez odgovora i otišla na plus 21, nakon čega više nije bilo povratka za goste.


– Čestitam svom kolegi i igračima Cibone na zasluženoj pobjedi. Bili su bolji od nas jer smo imali previše izgubljenih lopti, a protivniku smo dopustili i puno skokova pod oba obruča. No, do kraja sezone je ostalo još puno utakmica i vjerujem da ćemo, uz kvalitetan rad na treninzima, ostvariti planirano – kazao je nakon susreta trener kadeta Zadra Marko Selin.




Petoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodili su Borna Prlić i Josip Pavković s po 17 koševa, čemu je potonji dodao i 11 skokova, dok je najefikasniji u redovima momčadi s Višnjika bio Toni Josipović s 21 poenom.


CIBONA       84


ZADAR       62


(26:21, 20:14, 18:17, 20:10)


Odvajanje u nastavku


Do pobjede nisu uspjeli doći ni mladi košarkaši Diadore koji su dobro parirali favoriziranim »Juniorima«, no na koncu su u nastavku susreta bili prisiljeni stisnuti ruku mladićima Nenada Kukića. Prvo poluvrijeme je proteklo u izjednačenoj borbi, pri čemu su »Entuzijasti« bili ti koji su većinu vremena imali blagu rezultatsku inicijativu, no već je tada bila primjetna premoć Zagrepčana u skoku te je bilo samo pitanje vremena kada će ona doći na naplatu. Na veliki odmor se otišlo s minimalnom prednošću Cedevite (42:43), da bi se ključnom pokazala treća četvrtina u kojoj su mladići iz Diadore ubacili samo devet poena, što su gosti iskoristili da odu na dvoznamenkastu prednost nakon čega se više nisu osvrtali. Mladi hrvatski reprezentativac Dino Subašić je s 33 koša, 11 skokova i pet asistencija bio najefikasniji u pobjedničkim redovima, dok je Zadrane predvodio Ante Madunić s 22 poena i pet uhvaćenih lopti.


DIADORA       70


C. JUNIOR       90


(25:22, 17:21, 9:21, 19:26)