Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

svi zaostaci riješeni

Žganec: Imamo okvirni dogovor, no još čekam ugovor

Autor: Paulo Sarić

12.07.2023. 12:32
Žganec: Imamo okvirni dogovor, no još čekam ugovor

Foto: Šime Zelić/PIXSELL



Nakon što je prije točno tjedan dana na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća klubu dana suglasnost za novi kredit u iznosu od 840 tisuća eura, kojim bi se trebale pokriti predstečajna nagodba i obveze koje su već u dospijeću, te je dogovoren modalitet financiranja javnim sredstvima za naredne tri godine, u Jazinama su prionuli slaganju križaljke za narednu sezonu. Premda je još ranije objavljena suradnja s prošlosezonskim igračem Šibenke Patrikom Jambrovićem, valjalo je prionuti „glavnom jelu“, gdje su „na meniju“ bili produljenje ugovora s Danijelom Jusupom, isplata zaostataka igračima i radnoj zajednici te zadržavanje okosnice šampionske momčadi.


Prošli petak je službeno objavljeno da trener Jusup ostaje na Višnjiku i naredne dvije godine, dok je u ponedjeljak stavljen potpis i na ugovor s kapetanom Markom Ramljakom koji je produžio vjernost klubu do ljeta 2025. godine. Početak je dobro odrađen, a sada su na rasporedu oni „veći zalogaji“.


Prije svega, valja pokušati produljiti suradnju s najkorisnijim igračem prošlosezonskog izdanja regionalne ABA lige i MVP-jem finalne serije doigravanja hrvatskog prvenstva Lukom Božićem, a onda i s ostalim nositeljima igre. U potonju skupinu spadaju Dario Drežnjak i Karlo Žganec.




I dok je ostanak „Drele“, kako su ga odmilja nazivali u zadarskoj svlačionici, prema trenutnoj situaciji ipak „na dugom štapu“, onaj „Karla Velikog“ nije toliko nerealan. Uostalom, i glavni kreator sportske politike seniorske momčadi trener Jusup je izrijekom kazao da je Žganec idući na redu te da ga i naredne jeseni vidi kao stožernog igrača koji je zaslužio ostati u Krešinom domu.


– Razgovarali smo, no još uvijek nije ništa potpisano te ćemo još vidjeti hoće li doći do produljenja suradnje. Okvirno smo nešto dogovorili, ali još uvijek mi ništa nije poslano. Prvo mi klub treba poslati ponudu, a ja ju pogledati i onda ćemo vidjeti što u njoj stoji. Za sada, još uvijek nisam ništa konkretno dobio – kazao je u uvodu Karlo Žganec.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina


Logičan smjer


Dakle, okvirni dogovor postoji, što je zasigurno vijest koja će obradovati brojne ljubitelje „plavo-bile“ boje, koji su već u prvim mjesecima Žgančeva boravka na Višnjiku prepoznali njegovu srčanost i borbenost, te ratnički gard kojim je nadomještao određene nedostatke u borbi s višim i snažnijim suparnicima pod obručima.


Jedan od osnovnih preduvjeta za konkretiziranje razgovora bila je isplata zaostataka iz minule sezone, što je klub uspješno odradio pa u srpanjski „toplinski val“ ulazi s čistim računima.


– Svi zaostaci su riješeni – otkrio je dugogodišnji košarkaš Cedevite i prošlosezonski prvak Hrvatske sa Zadrom.


Jedna od glavnih ideja trenera Jusupa je pokušati zadržati kostur momčadi koja se minule sezone osvojenim osmim mjestom u ABA ligi nakon punog desetljeća i pol dokopala doigravanja regionalnog natjecanja, gdje je ispala od kasnijeg doprvaka Crvene zvezde. Ipak, trnovit će to biti put, jer se igračima zbog dobrih izdanja na parketu podigla cijena, a proračun za prvu momčad je prema šturim informacijama koje dolaze iz Jazina više-manje na razini onog s kojim je završena prošla sezona.


Isplaćeni zaostaci


Prije nego je postignut okvirni dogovor sa Žganecom, KK Zadar je isplatio sve zaostatke igračima te je čistih računa ušao u srpanjski „toplinski val“


– Tek treba vidjeti kakva će momčad biti. Uostalom, nisam ni ja još uvijek potpisao. Takve stvari ne ovise o meni, niti u njih osobno želim previše ulaziti, ali da bi bilo lijepo da ostane što je moguće veći broj igrača iz prošle sezone – bi. Atmosfera u svlačionici je zaista bila jako dobra te se na kraju napravio dobar rezultat – istaknuo je 27-godišnji Zagrepčanin, dodavši da će ipak puno toga ovisiti o tome hoće li se igrači i klub uspjeti naći na istoj „valnoj duljini“.



– To je logičan smjer, no treba vidjeti s kime će se i kako uspjeti dogovoriti. Puno je faktora u igri o kojima će ovisiti što i kako.


Ništa od reprezentacije


Žganec se javio iz Splita, gdje je stao na proputovanju s Visa za Zagreb, čime je završio „odmorišnu turneju“ u sklopu koje je skočio i „preko bare“. Naime, krajem lipnja je bio i u SAD-u, ni manje ni više nego – u New Yorku.


Odmor bi vjerojatno bio kraći da je borbeni centar dobio poziv izbornika Josipa Sesara da se priključi pripremama hrvatske reprezentacije koja se prije tjedan dana okupila u Opatiji, gdje se sprema za nastavak pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. te za pretkvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre.


Bio je „Karlo Veliki“ dio reprezentacije koja se borila za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje se 2019. godine igralo u Kini, no ovoga puta od poziva – nije bilo ništa.


– Nije me nitko kontaktirao – zaključio je Žganec.