Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Premijer liga, 7. kolo

Zadar upisao osmu uzastopnu pobjedu, Ramljak junak

Autor: Andrija Dešpoja

02.11.2023. 18:59
Zadar upisao osmu uzastopnu pobjedu, Ramljak junak

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra ponovno su slavili pred svojim navijačima, ovoga puta žrtva je bio viceprvak Hrvatske Split koji je svladan rezultatom 88:80. Sedma pobjeda u nizu u hrvatskom prvenstvu nije mogla biti slađa za košarkaše Zadra, iako je zarađena “krvavih koljena” i unatoč činjenici da se Split predstavio na Višnjiku u potpuno drugačijem stanju nego što je bio slučaj u dosadašnjem dijelu sezone. Gostujući strateg Slaven Rimac stigao je na prvi ovosezonski dalmatinski derbi vidno hendikepiran, bez Lovre Gnjidića i Krešimira Ljubičića, a nije u njegovom sastavu bilo ni povratnika u jato “Žutih” Shannona Shortera. Ipak, osam do devet igrača kojima je raspolagao gostujući trener pokazalo je da se na njih može itekako računati, no nije se Splićanima na kraju isplatilo više od 38 minuta odlične igre u Krešinom domu.


Zadar je pokazao da ima taj pobjednički mentalitet i kada ne igra najbolje, a daleko je bila igra Jusupove momčadi od najbolje u jučerašnjem dalmatinskom okršaju u kojem su gosti prvenstveno sijali paniku vanjskim šutom s pogođenih 16 trica, a uspjeli su Rimčevi momci i zaustaviti Luku Božića koji je zabio samo pet poena u 20 minuta provedenih u igri. No, zato je na pravi način odgovorio ostatak Jusupovog sastava u kojem se podjednako rasporedio najvažniji učinak na četvoricu igrača koji su u ključnim, odlučujućim trenucima znali pronaći put do koša.


Tricaško otvaranje


Unatoč očekivanjima, a i potpuno suprotno od onog što se moglo gledati u ponedjeljak kada su igrali Split i Cibona, prvi ovosezonski dalmatinski derbi otvoren je odličnim napadačkim učincima na obje strane. Prštale su trice u uvodu dvoboja u Krešinom domu, a “špinu” je otvorio bek “Žutih” Mate Kalajžić. Stigao je brzi odgovor preko Arijana Lakića koji je vezao dva ubačaja izvan perimetra, potom je Toni Perković pogodio s osam metara, malo kasnije i Boris Tišma, a da se rezultat vrati na početno stanje (13:13) pobrinuo se na suprotnoj strani dalekometnim ubačajem Karlo Žganec. Četvrtu zadarsku tricu pogodio je kapetan Marko Ramljak i s njom se domaći sastav uspio konkretnije odvojiti (20:15), dpk je isto odstojanje vrijedilo i za kraj prve četvrtine u kojoj je pao čak 51 koš, s tim da je publika na Višnjiku mogla vidjeti čak deset ubačenih trica koje su bratski raspodijelili dalmatinski takmaci. Osim što su se i domaći i gosti pokazali u iznimno raspoloženom šuterskom izdanju, bilo je jasno da će bliže pobjedi biti onaj sastav koji se bude bolje branio u preostalih 30 minuta.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić




Priča o obrani početkom druge četvrtine izgleda još uvijek nije doprla do ušiju igrača Zadra koji su unatoč pet trica Splita u prethodnom periodu, dopustili nove dvije koje su zabili Ante Perkušić i Shawn Stevenson, te se momčad Slavena Rimca u kratkom roku iz osam minusa prebacila u puno komfornijem minimalnom vodstvu (28:29). Sedam trica koje su stigle iz ruku sedmorice gostujućih igrača bile su dovoljno upozorenje za u ovom susretu svakako favorizirane Zadrane koji jesu u preostalom vremenu do poluvremena malčice popravili defenzivni gard, ali nestala im je ona napadačka blještavost koja ih je krasila u početnih deset minuta. Lakić je svojom trećom tricom vratio već viđenih pet plusa na kontu Zadra (39:34), ali “Žuti” su očito imali recept za povratak u ovoj utakmici.


Ovog puta su dalekometne ubačaje režirali Funderburk i Vuko, što je Rimčevoj momčadi ponovno donijelo pola koša viška (41:42). Primat u prvom dijelu utakmice ipak nisu dali Jusupovi igrači koji su tricom Patrika Jambrovića otišli na odmor s dva koša prednosti (44:42). S obzirom na sve viđeno u prvih 20 minuta i neloš rezultat, jer devet trica gostujuće momčadi ipak nije prevagnulo. Jusup izuzev obrambenog učinka kao i u onim utakmicama na početku sezone nije mogao biti zadovoljan s onim što mu je isporučila klupa.


Božić na klupi


Da nije bilo trice Jambrovića taj učinak bi se sveo tek na četiri koša Darija Drežnjaka i dva ubačaja Adema Mekića. Protiv bitnije oslabljenog Splita učinak s klupe je svakako bio poželjan, ali najprije se očekivalo da pravi posao odrade starteri koji nisu ni u trećoj dionici uspjeli natjerati “Žute” na patnju. Štoviše, dogodilo se potpuno obrnuto, jer nastavili su Splićani s preciznom artiljerijskom paljbom te su podebljali brojku pogođenih trica na 13, a posljednja koju je ubacio Perković donijela je Rimčevim igračima najvećih pet viška (53:58). Uzvratili su Zadrani serijom 6:2 za primicanje na samo pola koša (59:60), međutim Split je preko Perkovića dohvatio i 14. tricu “Žutih” u utakmici za njima itekako ugodan kraj treće dionice (59:63).


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Osjetili su navijači Zadra da se Split neće tako lako dati prevaliti pa su podigli broj decibela u Krešinom domu, a to je pak povuklo i Jusupove igrače prema preokretu koji su započeli Mekić i Jambrović poravnanjem (63:63), da bi nakon gostujuće minute odmora Lakić s linije za bacanja vratio svoje ispred “Žutih” (65:63). Uslijedile su učestale izmjene vodstva, klackao se rezultat malo na jednu, malo na drugu stranu, tako da se prema završne četiri minute otišlo s minimalnim vodstvom Splita (72:73). Jusup je ostao i dalje vjeran petorci u kojoj od polovice treće dionice nije bilo mjesta za indisponiranog Božića, ali su zato Žganec i Lakić nadoknadili učinak bjelovarskog košarkaša kada su tricama označili novi prelazak u prednost (77:76), a prema završnih 70 sekundi Zadar se nakon pogođenih bacanja Ramljaka uputio s tri poena viška na svom kontu (81:78).


Rimac je potom sudbinu dao u ruke svom najraspoloženijem igraču Perkoviću, no reprezentativcu Hrvatske izmigoljila je lopta iz obruča nakon prodora, što nije propustio na drugoj strani iz polukontre kazniti Ramljak. Pet plusa (83:78) za posljednjih 40 sekundi Jusupovoj momčadi se pokazalo itekako dovoljnom zalihom, jer se Funderburk spetljao, a točku na i izrazito teškog okršaja sa Splitom stavio je potom Mazalin zakucavanjem. I bez pravog učinka Božića Zadar je pronašao individualnu snagu, posebice u Žganecu koji je zabio 19 i Lakiću koji je ubacio 18, dok su vrlo blizu bili Ramljak sa 16 i Mazalin s 15 ubačaja. Kod “Žutih” istaknuo se Amerikanac Funderburk s 20 koševa dok he Perković zabio 17 poena.


KK Zadar - KK Split

FOTO: Luka Jeličić


Kraj utakmice


Zadar je na krilima četvorice dvoznamenkastih igrača i izvrsne role kapetana Marka Ramljaka u samoj završnici susreta došao do nove pobjede! Ovoga puta “pao” je viceprvak Hrvatske Split koji je svladan rezultatom 88:80. Četvoricu dvoznamenkastih u pobjedničkim redovima predvodio je Karlo Žganec s 19 poena, a pratio ga je Arijan Lakić s 18 koševa, dok je junak Ramljak postigao 16 poena! S tribina se čuje pobjednička pjesma “Ma baš je dobro, vidjeti te opet… kao nekad osvojit’ prvenstvo, za ona dobra, dobra stara vremena”.


James Funderburk je s 20 koševa bio najefikasniji kod Splita.


39:40 minuta


Kapetan Marko Ramljak je uzeo loptu u svoje ruke i sa šest vezanih poena doveo Zadar nadomak pobjede! Rezultat je 83:78.


37:56 minuta


Mekić je dobio petu osobnu pogrešku nakon prekršaja nad Tonijem Perkovićem na šutu za tri poena. Split minimalno vodi rezultatom 77:78. Trener Jusup je pozvao novi “time-out” ne bi li mobilizirao svoje momke pred završnicu u kojoj će trebati zaustaviti Perkovića i Funderburka, a s druge strane pronaći prijeko potrebne poene u napadu.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


34:50 minuta


Luka Božić je i dalje na klupi. Četiri osobne pogreške imaju Arijan Lakić i Adem Mekić. Split nakon slobodnih bacanja Tonka Vuke vodi 69:70. S tribina se ori “Igraj Zadre, volimo te mi!”


31:02 minuta


Otvaranje četvrte četvrtine donijelo je toliko potrebni impuls s tribina te su igrači Zadra na krilima Adema Mekića i Patrika Jambrovića u samo minutu i dvije sekunde poravnali na 63:63. Trener Rimac je bio prisiljen iskoristiti novi “time-out”. Luka Božić nije ulazio u igru od kraja 25. minute.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Kraj treće četvrtine


Treća dionica je pripala gostima koji su promijenili obranu i ostavili Zadrane na samo 15 poena, dok su s druge strane ponovno namjestili nišanske sprave i ubacili čak pet trica. Uoči posljednjih deset minuta igre Splićani vode 59:63.


28:32 minuta


I dok je zadarski šut za tri poena počeo padati na standardne razine, Splićani s udaljenosti i dalje gađaju s vrlo velikih uspjehom (54 posto) te pred kraj treće četvrtine vode 55:58.


23:47 minuta


Prve četiri minute nastavka pripale su Splićanima koji su na krilima novih dvaju dalekometnih ubačaja nakratko preokrenuli, da bi nakon poravnanja koje je došlo preko Mazalina, Funderburk atraktivno zakucao za 50:52 “Žutih”. Trener Jusup je pozvao minutu odmora.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Poluvrijeme


Nakon 20 minuta igre, Zadar vodi 44:42. Prvo poluvrijeme je obilježio jako dobar postotak šuta za tri poena s obje strane (Zadar 8-19, Split 9-19), ali i bolje izdanje domaćina u “obaveznim” stvarima, poput poena iz pogrešaka suparnika, koševa iz kontranapada i poena iz napadačkog skoka, no goste u igri drži doprinos igrača s klupe koji su postigli 14 koševa, pri čemu prednjači James Funderburk (devet poena). Kod Zadra je najefikasniji Arijan Lakić s 12 koševa.


18:58 minuta


Slabom doprinosu igrača s klupe unatoč, Zadar u završnicu prvog poluvremena ulazi s vodstvom. Dario Drežnjak je prvo izvrsno blokirao Tonija Perkovića, da bi potom Patrik Jambrović pogodio tricu za 44:42 i novu minutu odmora trenera Rimca.


Mate Kalajžić (KK Split)

FOTO: Luka Jeličić


16:55 minuta


Premda nije donijela pretjerano sporiji tempo, u drugoj dionici gledamo ponešto neefikasniju košarku. Poput američkih HIMARS-a nakon prvih nekoliko mjeseci na Istočnom frontu, dalekometna artiljerija u nastavku prvog poluvremena igra puno manju ulogu na parketu. Momčadi se izmjenjuju u vodstvu, a trenutni rezultat je 38:34 za Zadar. Trener Rimac je pozvao minutu odmora.


11:51 minuta


Preokret Splita. Žuti su dvjema tricama Ante Perkušića i Shawna Stevensona napravili 0:6 i poveli 28:29. Trener Danijel Jusup je reagirao minutom odmora.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Kraj prve četvrtine


O igri obje momčadi u prvih deset minuta dovoljno govori podatak da smo prva slobodna bacanja vidjeli tek nakon osam i pol minuta igre kada je na “liniju penala” stao Lovo Mazalin i dvaput bio precizan za plus pet svoje momčadi. Prilično mlako se igralo na defenzivnoj strani parketa, što pokazuje i efikasnih 28:23 za Zadar, ali i čak deset ubačenih trica nakon prve četvrtine.


7:27 minuta


Obje momčadi u prvoj četvrtini stavljaju veći naglasak na izdanje na napadačkoj strani parketa, pri čemu bolji dojam ostavljaju Zadrani koji su do čak sedam ubačaja stigli nakon asistencija, dok se gosti mogu pohvaliti sa samo dvije asistencije. Semafor nakon osam minuta igre pokazuje 20:15 za igrače Danijela Jusupa.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


4:35 minuta


Nevjerojatno efikasno otvaranje utakmice. Zadar je u prve četiri i pol minute ubacio tri trice, dok su Splićani također triput bili precizni s udaljenosti veće od 6.75. Rezultat je izjednačen (15:15).


Pred početak utakmice


Košarkaši Zadra u reprizi prošlosezonskog finala prvenstva Hrvatske protiv Splita traže svoju osmu uzastopnu pobjedu u svim natjecanjima. Za goste pravo nastupa nema Shannon Shorter, dok su domaćini u kompletnom sastavu. Trener Danijel Jusup kreće s petorkom Karlo Žganec-Lovro Mazalin-Luka Božić-Marko Ramljak-Arijan Lakić, dok se Slaven Rimac odlučio za postavu Tonko Vuko-James Funderburk-Boris Tišma-Toni Perković-Mate Kalajžić. Na tribinama se nalazi oko dvije tisuće gledatelja.