ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

neplaćeno dugovanje

ŠC Višnjik klubu prijeti ovrhom: Bez pomoći Grada rješenja nema

Autor: Paulo Sarić

07.09.2023. 11:42
ŠC Višnjik klubu prijeti ovrhom: Bez pomoći Grada rješenja nema

Foto: Arhiva ZL



Javnim prostorom Donatovog grada u utorak je glasno odjeknula informacija da je ŠC Višnjik ovršio aktualnog prvaka Hrvatske KK Zadar zbog neplaćenog dugovanja u iznosu od točno 1.396.937,41 eura. Bila je to netočna informacija, jer do ovrhe nije došlo već se njome samo prijetilo, no bilo je to i nemalo iznenađenje za površne poznavatelje prilika u gradu Svetog Krševana pošto se posljednjih mjeseci glasno pričalo o tome da je u trokutu Grad Zadar-KK Zadar-ŠC Višnjik postignut neformalni politički dogovor da se dugovanje kluba prema svom najmodavcu riješi putem cesija.


Za početak je važno pojasniti genezu problematike koja je eskalirala početkom ove godine. Nije tajna da je politika prošlih uprava bila takva da su potraživanja Višnjika smatrana »zadnjom rupom na svirali«, računajući da će se sve, prije ili kasnije, riješiti »unutar kuće«, a kuća bijaše Grad Zadar.


Ipak, takva je politika neminovno stvarala minuse koji su se gomilali iz sezone u sezonu i na koncu dogurali do iznosa koji se više nije mogao računovodstveno zanemarivati pa je tijekom mandata Davida Gunjevića u klub stigao zahtjev da se potpiše ugovor o reprogramiranju duga. Bivši direktor je jedno vrijeme oklijevao s potpisivanjem reprograma dugovanja, da bi na koncu u veljači, tik pred odlazak, ipak popustio te pristao i potpisao ugovor o obročnoj otplati dugovanja.




– Ideja je bila da se iznos u pitanju reprogramira i otplati kroz tri godine, pri čemu je datum dospijeća bio u svibnju. To se radilo pod pretpostavkom da će se u proračunu Grada Zadra za ovu godinu naći projekti za Višnjik, točnije za izgradnju bazenske školjke, rukometne dvorane itd., te da će se sukladno prethodnoj praksi dugovanja zatvoriti cesijom – kazao je Dino Martinović, predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar.


Cesije najizgledniji put


U međuvremenu su se karte promiješale te se u gradskom proračunu na koncu nisu našle sve prvotno planirane stavke, što je »poljuljalo« čitav originalni dogovor pa je KK Zadar ostao na »brisanom prostoru«, s financijskom obvezom i bez realnog modaliteta rješavanja iste. Kako su mjeseci prolazili problem se zanemarivao u uvjerenju da će se čitava problematika prolongirati za narednu godinu.


– Našim petogodišnjim planom je bilo predviđeno vraćanje dugova prema privatnim dobavljačima te smo odmah istaknuli da klub ne može sam sanirati dug prema gradskim tvrtkama, jer je on ogroman. Grad bi se kao vlasnik trebao uključiti u priču i pomoći nam da cesijama riješimo dugovanja prema gradskim poduzećima – dodao je Martinović, razumno rezonirajući jer su dug napravile upravo osobe koje su na čelo kluba postavljene od strane vlasnika Grada Zadra.


U razgovorima s odgovornim ljudima iz Višnjika dogovoren je povratak čitavog omladinskog pogona iz derutnih Jazina u suvremeni sportski kompleks, a pričalo se i o iznosu od stotinu tisuća eura koji će Zadar svake sezone plaćati svom najmodavcu, počevši od 1. rujna. Radilo se tu samo i isključivo o trošku prve momčadi, dok se trošak mlađih kategorija ponovno trebao pokriti cesijama.


– Klub je Gradu i Višnjiku predložio da se iz godine u godinu ne napumpava balon potraživanja koje klub ne može servisirati, već da se sklopi ugovor o paušalu po kojem bi Zadar plaćao po deset tisuća eura od devetog do šestog mjeseca. To smo stavili u financijski plan i mislim da bi to bi to bilo transparentnije i kvalitetnije rješenje. Iz Višnjika na to nisu pristali, uz objašnjenje da je paušalno plaćanje neizvedivo, dok su iz Grada kazali da će razmotriti je li to pravno moguće – otkrio je »prvi nadzornik«.


Zakonska obveza


Dobra prodaja godišnjih ulaznica u posljednjim je tjednima dala određenu financijsku injekciju u dosta suhi »cash flow« aktualnog prvaka Hrvatske, no valja biti realan i kazati da bi tek pretplatama u potpunosti rasprodan Krešin dom bio dovoljan da se paralelno servisiraju nagomilani troškovi najma dvorane te uz to redovito podmiruju obveze prema profesionalnom pogonu. Svjesni su toga i na Višnjiku i u Gradu Zadru.


Stoga na prijetnju ovrhom treba gledati kroz dva aspekta, zakonski koji nalaže da je odgovorna osoba obvezna skrbiti o financijskom poslovanju trgovačkog društva, ali jednako tako, ako ne i više, i politički u vidu upozorenja nadležnima da u čitavoj situaciji valja obratiti pozornost i na ŠC Višnjik, te kao podsjetnik trenutnoj vrhušci kluba gdje je središte moći.


U čitavoj priči ipak buni tajming koji je došao desetak dana prije početka sezone i par dana prije slanja javnog poziva za održavanje Skupštine kluba na kojoj će se potvrditi novi članovi Nadzornog odbora, koji bi po novome umjesto sedam trebao imati devet članova.


– Uprava ŠC Višnjik u dogovoru s Gradom Zadrom kao vlasnikom je u proteklih godinu i pol dana u više navrata pokušala postići dogovor s upravom KK Zadar o podmirenju duga. Imali smo više sastanaka, usmenih dogovora, a konačno i vrlo detaljnu prepisku gdje smo upozoravali upravo na ovakav scenarij.


Svjesni financijske situacije u klubu, nastojali smo unutar zakonskih okvira pronaći rješenje koje ne bi značajno opteretilo klub, a koje bi nam s druge strane omogućilo postizanje kontinuiteta plaćanja duga koji se akumulirao tijekom posljednjih godina.


Nažalost, od lipnja prošle godine Zadar je uplatio samo 15 tisuća eura na račun ŠC Višnjik i nama su sada ruke vezane jer nas na prisilnu naplatu obavezuje zakon. Nismo aktivirali bjanko zadužnicu, a akumulira se novi dug koji se ne podmiruje.


Zakonski smo obvezni poduzeti sve mjere da naplatimo onaj dio dugovanja koji bi u slučaju da ne poduzmemo određene korake, otišao u zastaru, čime bih kao odgovorna osoba riskirao kaznenu odgovornost, a poslovanje ŠC Višnjik bi u jednom dijelu bilo ugroženo, što je neprihvatljivo s obzirom na činjenicu da imamo preko četiri i pol tisuće korisnika u 160 klubova – istaknuo je direktor Višnjika Denis Karlović.


Dugo se pričalo da je postignut dogovor o tome da se dug riješi cesijama u trokutu Grad-klub-ŠC Višnjik. Valjalo je stoga provjeriti je li takav dogovor bio uistinu postignut i zbog čega on na koncu nije realiziran, pri čemu se kao glavni uzrok sasvim jasno nametala politička realnost sastava Gradskog vijeća, no Karlović nije želio dublje ulaziti u problematiku te je priču još jednom usmjerio prema čelnim ljudima Zadra.


– Mi smo tijekom proteklih godinu i pol dana pokušavali na razne načine iznaći rješenje, no u upravi Zadra nisu pokazali očekivano razumijevanje. Što se tiče rješavanja duga kroz cesije kao i neke druge modele, moram istaknuti da smo s prijašnjom upravom KK Zadar imali dogovor o prodaji ulaznica čime smo uspjeli vratiti dug iz predstečajne nagodbe koji je iznosio 1.556.710,66 kuna.


Još jednom ističem, nova uprava KK Zadar u posljednjih godinu i pol dana nije pokazala dobru volju da se krene s plaćanjem barem jednog dijela dugovanja čime bi se izbjegla situacija u kojoj se sada nalazimo. Unatoč svemu, još uvijek smo spremni za dogovor kojim bi se postiglo bilo kakvo zakonito rješenje podmirenja duga.


Odluke Gradskog vijeća nisam ovlašten komentirati – poručio je čelni čovjek Višnjika, izbjegavši konkretan odgovor na očito »škakljivo« političko pitanje, pritom naglasivši da prijedlog novog modela plaćanja koji je došao od strane ljudi iz KK Zadar zakonski nije dozvoljen.


– ŠC Višnjik ima svoj cjenik i paušal nije zakonski moguće provesti jer radimo sukladno važećem cjeniku kao društvo s ograničenom odgovornošću.


Slijede novi razgovori


Kada se podvuče crta, samo je jedan izlaz iz postojeće situacije. KK Zadar jednostavno nema dovoljno sredstava da paralelno rješava dugovanja koja su napravila prethodne uprave i servisira tekuće troškove profesionalnog pogona, stoga će se uskoro još jednom trebati sjesti za stol i pokušati naći rješenje kojim će sve tri uključene strane biti zadovoljne.


– Smatram da još uvijek imamo vremena dogovoriti obvezujući model podmirivanja duga, no vremena je malo. Na to smo pisanim putem upozoravali i upravu KK Zadar i Nadzorni odbor još prošle godine, ali na žalost, bez uspjeha – naglasio je Karlović.


Pitanje je i zašto se uopće dozvolilo da dug naraste na gotovo 1.4 milijuna eura, a bio bi i veći da dodatnih 700 tisuća nije »prebijeno« izgradnjom dječjeg vrtića, no rješenje će se na koncu pronaći. Preko cesija ili na neki drugi način, ali zasigurno uz pomoć Grada Zadra koji kao vlasnik oba trgovačka društva ima obvezu pokušati pomoći pri medijaciji postojeće situacije, ne samo zbog upravljanja u maniri dobrog gospodara, već i zbog društvene i političke odgovornosti.


Jer, jednu stvar ne treba zanemariti niti zaboraviti. Grad je bio taj koji je godinama unatrag imenovao i amenovao čelne ljude kluba koji su svojim upravljačkim politikama stvorili dug. Od te činjenice se ni u Jazinama ni na Višnjiku, ali ni na Narodnom trgu ne smije bježati.