Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

zadar nadvisio Cibonu

Ramljak i Božić stali na kraj crnom nizu protiv Vukova

Autor:

28.02.2023. 19:39
Ramljak i Božić stali na kraj crnom nizu protiv Vukova

Foto: Zvonko Kucelin/KK Zadar



Više od pet mjeseci bilo je potrebno da se košarkaši Zadra oslade pobjedom nad mrskim rivalom. Nakon tri poraza u tri različita natjecanja, igrači Danijela Jusupa konačno su uspjeli skinuti urok zvan Cibona, slavivši usred Krešinog doma sa čime su se vratili u poziciju potpunog egala s preostala tri glavna konkurenta za jedinicu prije doigravanja.


Uistinu, bitna pobjeda za Jusupov sastav, više u psihološkom nego u rezultatskom smislu, do koje su došli ponajviše zahvaljujući nadahnutom kapetanu Marku Ramljaku te uvijek svestranog Božića, dok je kod Cibosa izgleda ponestalo malo žara poslije uspješne obrane Krešinog kupa.


Dizelaško otvaranje


Zadar je otvorio dvoboj na dizelaški pogon, dok se to nije moglo reći za goste koji su preko Kapuste, Ljubičića i Aranitovića samo nastavili tamo gdje su stali u četvrtfinalu Krešinog kupa.




Cibona je imala 2:7 nakon proteka dvije minute, međutim ubrzo se bude domaći igrači pogonjeni kapetanom Ramljakom koji zabija tricu pa jedno bacanje, tricu je dodao i Davis, dok je i Božić iz dva solo prodora poentirao, što je polovicom prve dionice donijelo tri viška na stranu Zadra (13:10).


Ipak, nije trebalo dugo čekati na novi gostujući reful koji su ovog puta obilježili vanjski šutovi. Aranitović je zabio dvaput izvan perimetra, jednom je to pošlo za rukom i Mazalinu, što je bio signal Jusupu za pozivanje prve minute odmora u utakmici. Vukovi su se našli na plus četiri (16:20) s tim da su zabili pet trica, i stratega Zadra ponukalo je sve to na pokušaj sa zonskom obranom koja mu je donijela ploda do konca prve četvrtine.


Tricom Božića domaća momčad se ponovno dovukla do vodstva (23:21) te probudila pomalo uspavanu i prorijeđenu publiku na Višnjiku. Naravno, na njenom repertoaru su kao i svaki put u okršajima velikih rivala bili suci čiji se kriterijem na trenutak uzburkalo duhove na tribinama.


Zato je druga dionica razveselila domaću publiku jer se Zadar postavio puno čvršće u obrani dok je u napadu u nepunih 180 sekundi iskreirao 11:0 seriju kojom se odvojio na 13 viška (34:21). Ramljaku i Božiću priključili su se konačno Žganec i Lakić te su se Cibosi odjednom našli u stupici.


Izvukli su potom goste od potpunog raspada Radovčić i Ljubičić čiji su ubačaji sveli prednost Jusupovog sastava na samo šest koševa (39:33), ali u samom finišu prvog poluvremena Božić i Drežnjak ipak osiguravaju mirniji odmor s dvoznamenkastim vodstvom (45:35).


Odbijena Cibona


Sami povratak iz svlačionica bolje je sjeo gostima, koji su preko Aranitovića i Kapuste ekspresno prepolovili zaostatak (47:42), ali tu jednu kratku stvaralačku pauzu Jusupovi igrači uspijevaju prekinuti tricama Ramljaka i Drežnjaka, što je uz još nekoliko pogođenih bacanja Zadrane odvelo do najvećih 15 plusa (59:44).


Činilo se da je put prema prvoj pobjedi nad Cibosima popločan, no samo jedna minuta pokazala se dovoljnom da se Vukovi ponovno pojave u utakmici. Veliki probleme u tim trenucima napravio je pod obručima Ljubičić dok je s vanjskih pozicija nastavio parati mrežicu Aranitović i Cibona se učas prišuljala na osam minusa (59:51).


Jusup je na sve odgovorio slanjem svojih igrača na hlađenje i time ih vratio u pravi ritam. Lakić i Ramljak lakim su poenima iz tranzicije stabilizirali situaciju (63:53) pred odlučujuću četvrtinu. U njoj se pak nije dogodilo ništa spektakularno po pitanju kretanja rezultata, jer Cibona nije uspijevala u nakani da spusti minus ispod deset poena.


Štoviše, u posljednjih pet minuta ušlo se s 12 viška (71:59) na strani domaćina, a kada su 60 sekundi kasnije Ramljak i Drežnjak postavili na 16 plusa (75:59) utakmica je bila i riješena.


Zadrane je predvodio tandem Ramljak-Božić, kapetan je zabio najviše, 25 poena, dok je Bjelovarčanin upisao “triple-double” učinak od 19 poena, 10 skokova i 13 asistencija. Kod Vukova Aranitović je ubacio 18, a Ljubičić 15 koševa.