Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

LIGA ZA PRVAKA

Košarkaši Zadra večeras u 20 sati u sklopu 6. kola gostuju kod Splita

Autor: Andrija Dešpoja

15.04.2023. 10:46
Košarkaši Zadra večeras u 20 sati u sklopu 6. kola gostuju kod Splita

Foto: Mate Komina



Večeras od 20 sati na splitskim Gripama će se upriličiti čak šesti ovosezonski dvoboj dvaju najboljih dalmatinskih klubova.


U sklopu 6. kola Lige za prvaka igrači Danijela Jusupa izaći će na megdan protivniku koji im definitivno najmanje leži, potvrdit će to zorno i podatak da su Zadrani ove sezone, i to još na njenom početku, samo jednom slavili u dalmatinskim derbijima, dok se zato »Žuti« mogu pohvaliti s četiri uzastopne pobjede od čega su tri ugrabili usred Krešinog doma.


Problematične završnice


Indikativno je da su Jusupovi štićenici u sva ta četiri poraza bili jako blizu. U zadarskim susretima ama baš svaki put su imali prednost pred završnih pet minuta, a u jedinom splitskom porazu na odmor su odnijeli zalihu od 15 poena, međutim sve su spomenute dvoboje završavali s bolnim porazima.




Posebno je Zadranima u lošem sjećanju ostao zadnji okršaj na otvaranju Lige za prvaka na Višnjiku. Split je zaostajao 39 i pol minuta i bio u potpuno podređenom položaju, no Shorterova trica u samoj završnici donijela je novi hladni tuš Jusupovim momcima koji unatoč toj negativnoj tradiciji na Gripe stižu s popriličnim samopouzdanjem.


Za to im vjetar u leđa daju dvije vezane pobjede nad Cibonom i deklasiranje Furnira, dok za Splićane vrijedi obrnuto jer su upali u evidentnu krizu potpisavši tri kapitulacije u nizu (Cedevita J., MZT, Cibona).


– Oni će pred svojim navijačima sigurno biti motivirani kako bi se vratili u pobjednički trak. Tri puta su nas pobijedili na Višnjiku, svaki put u neizvjesnoj utakmici, što govori da moramo biti koncentrirani, vidjeti u kojim smo to stvarima griješili.


Nastojat ćemo nametnuti svoj ritam, iz kojega ćemo, nadam se, doći u priliku za povoljan rezultat – naznačio je Jusup za kojeg ne sumnjamo da se nakon zadnjeg poraza od Splita na Višnjiku dobro uhvatio za glavu i udubio se u detaljne analize spomenutih velikih padova njegovih igrača u završnicama utakmica.


Nepoznanica nema


A je li se taj rebus u zadarskoj svlačionici konačno uspio otključati dao je naslutiti kapetan Marko Ramljak. Recept je zapravo ostao isti, samo se ovog puta treba dodati taj završni sastojak kako bi se dobru igru naplatilo i s bodovima u džepu.


– Nema nepoznanica između nas i Splita, praktički smo svaku utakmicu odigrali na jedan ili dva posjeda. Zadnji put na Višnjiku stvarno smo nemoguće izgubili, odigrali smo glupo završnicu i dali im pobjedu u ruke, iako smo veliku većinu susreta igrali dobro.


Na tom tragu treba nastaviti, znamo kako treba igrati s njima, samo moramo u završnici biti pametniji. U dobrom smo ritmu i vjerujem u našu pobjedu – istaknuo je Ramljak pred dvoboj sa Splitom koji se može uživo pratiti od 20 sati na Sportskoj televiziji.