Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

analiza pripremnih utakmica

I bez klasične jedinice i petice velika enigma protivnicima

Autor: Andrija Dešpoja

06.09.2023. 13:34
I bez klasične jedinice i petice velika enigma protivnicima

Foto: Luka Jeličić



Iza košarkaša Zadra je nešto više od mjesec dana priprema u kojima su uspjeli odigrati i tri pripremne utakmice. Naravno, uzorak je to koji ne može ponuditi objektivnu sliku momčadi koja će u novu sezonu zakoračiti sredinom rujna i od koje se očekuje najmanje ponavljanje lanjskog uspjeha, prije svih obrana naslova prvaka Hrvatske te plasman u doigravanje ABA lige, što je doseg koji je prošle sezone na Višnjiku ostvaren nakon dugih 15 godina čekanja.


S čime raspolaže trener Danijel Jusup uoči nove avanture na klupi Zadra i na koji način će se njegova momčad postavljati na terenu u odnosu na protivnike, pitanja su koja ponajviše bude znatiželju kod svakog prosječnog pratitelja košarkaških zbivanja u Donatovom gradu.


Petorka dvometraša


Ako je nešto jasno i prije davanja završne pripremne glazure, pa početka ubitačnog natjecateljskog ritma na tri fronta (ABA liga Premijer liga, Kup Krešimir Ćosić), onda je to stil igre koji je na najbolji mogući način prezentiran prethodne sezone.




Taj, mogli bismo ga parafrazirajućim izrazom koji je svojedobno u nogomet uveo nizozemski stručnjak Rinus Michels nazvati, stil »totalne košarke«, nešto je što će krasiti i novu-staru momčad Danijela Jusupa i u sezoni 2023./24. Sve se svodi na izbor igračkog kadra u kojem su izuzev Arijana Lakića, Adema Mekića i Antonija Sikirića svi ostali redom dvometraši, a i navedeni tercet niži rastom tek za koji centimetar zaostaje za ostatkom svlačionice.


Ta činjenica Jusupu uvelike olakšava plan da se u igri praktički sve preuzima i tako se tjera protivnika na adaptacije i na kraju krajeva pristajanje na uvjete koje je Zadar postavio. Drugi dio te priče je što se, uz dokazani rad kondicijskog trenera Bernarda Kotlara, Jusupov Zadar prošle sezone isticao u brzom razvijanju tranzicije, što neposredno dovodi i do brzih egzekucija ili tzv. lakih poena, a često ti laki poeni, što iskusan strateg poput Jusupa itekako zna, donose prevagu u dvobojima podjednakih protivnika.


KK Zadar


Fizička sprema u Kotlarovoj režiji pokazala se lani savršenom platformom za razvijanje suvremenih košarkaških postulata koji su na tragu onoga što je radio, i što još uvijek radi, i jedan Steve Kerr sa svojim Golden State Warriorsima u NBA ligi. Staviti Warriorse i Zadar u istu rečenicu jeste pretenciozno, no poveznica se ne može ne primijetiti i u nekim drugim stvarima koje Zadar pokušava, nekad uspješnije, nekad manje uspješno, po sličnom principu sprovesti na parketu.


Uvid u momčadsku statistiku prošlosezonske ABA lige jasno ukazuje da je Jusupova momčad bila daleko najistaknutija u kategorijama pokušaja šuta za tri te izborenih slobodnih bacanja, kao i u skakačkom dijelu. Upravo ta posljednja stavka će biti i jezičac na vagi u mnogim utakmicama jer je poznato da momčad koja dobije zračnu bitku obično završava i s podignutim rukama na kraju.


Tako je u principu bilo i prošle sezone, skok je donosio prevagu pa barem i nastupio lošiji šuterski dan. U kalkulaciji o prevlasti u skoku često je bitna stavka s kojom visinom raspolaže pojedini trener, a što se Jusupa tiče tu i nema baš previše aduta u smislu klasičnih centara.


Osim Karla Žganeca i potpuno zelenog Ivana Njegovana strateg Zadra nema više nikog, ali da to ne mora biti odlučujući faktor pokazala je i lanjska sezona kada je također »nedostajalo centimetara« pa se ostvario odličan rezultat.


Jambrović i Mazalin



Ako zavirimo u Jusupov »roster« primjetno je da je zadržan gro momčadi iz prošle sezone, tako da nije bilo ni potrebe za nekim revolucionarnim promjenama u stilu igre. Umjesto Juana Davisa koji je pokrivao poziciju »četiri« te Sanija Čampare koji je bio zamjenska opcija na »jedinici«, stigla je alternativa u vidu Patrika Jambrovića koji bi se mogao svrstati u Davisov profil, iako je Čakovčanin puno manje šuterski nastrojen, a više voli probijati i napadati obruč.


Druga prinova je u Krešin dom stigla s pedigreom iskusnog igrača koji je prošao košarkaško odrastanje, a i na kraju krajeva već i osjetio kako je to nositi dres Zadra. Lovro Mazalin je igrač koji će definitivno donositi još više glavobolja protivnicima, radi se o ljevaku koji je izvrstan »ball handler« i vrlo vješt u »post up« igri.


Mana mu je vanjski šut i to je nešto što će Jusup morati nekako sakriti, posebno u regionalnim okvirima, jer će se protivnici vrlo brzo odlučiti braniti ga zoniranjem. Zato je i svrstavanje Mazalina u tzv. »second unit« (druga postava op. a.) s Darijom Drežnjakom predvidiv Jusupov potez, s obzirom na to da je u prvoj postavi Marko Ramljak koji je često zbog svog slabijeg šuta (iako je kapetan u prošlosezonskom doigravanju Premijer lige pokazao suprotno) primarna meta protivničkih obrambenih postavki.


Božićev učinak


Uz navedene izražene fizičke komponente i činjenicu da je Zadar jedna od rijetkih momčadi na ovim prostorima koja nema klasičnu sponu »jedinice« i »petice«, već je konstantno na terenu s petorkom dvometraša te se gaji brza košarka s pregršt napadačke i obrambene tranzicije, u obilježja stila igre Zadra sigurno spada lik i djelo Luke Božića koji je sam po sebi jedno od najmoćnijih Jusupovih oružja.



I to izrazito učinkovito. Bjelovarac je nakon sapunice oko ostanka na Višnjiku stigao na pripreme nikad spremniji te je za razliku od prethodne sezone tijekom ljeta napravio primjetne korekcije na bolje što se tiče vanjskog šuta. Demonstrirao je to zorno najkorisniji igrač regionalne lige u trima dosad odigranima pripremnim ogledima u kojima je trice gađao s visokim postotkom.


Najveća promjena je u podizanju luka lopte, kao što je i primjetno da se naučio ne gaziti liniju pri šutu za tri. Pored Božića i ostali starosjedioci su sigurno za koplje bolji i iskusniji u odnosu na šampionsku 2022./23. Drežnjak je praktički cijelo ljeto proveo s reprezentacijom, što mu sigurno neće škoditi, Ramljak je u finišu prošle sezone pokazao da je dosad bio jedan od najpodcjenjenijih igrača u ligi, očekuje se iskorak Žganeca i Lakića, Mekić će također u punoj sezoni moći dati puno više, dok se po pitanju nositeljskih obveza nakon godine dana šegrtovanja na klupi Jusup u određenoj mjeri može pouzdati i u mlade zadarske dečke – Krševana Klaricu i Ivana Sikirića.


Ukupno, strateg Zadra u ozbiljnoj rotaciji, kako stvari zasad stoje (možda se usred sezone pojavi još jedno pojačanje na žeton), ima desetoricu igrača, a dva preostala mjesta zauzet će Njegovan te netko iz tandema Vice Grbić – Luka Bilokapić, naravno u svojstvu nosača vode i ručnika, ali i to je neka vrsta škole.


Itinerar Zadrane u narednom razdoblju priprema odvodi na blok program u Sarajevu, u petak i subotu će se odraditi dvije provjere kontra Bosne, a prvi pravi test uoči nove sezone Jusupova momčad će imati na Superkupu ABA lige u Podgorici od 18. do 20. rujna. Idealna prilika da se vidi gdje se hit prošlosezonske ABA lige nalazi u odnosu na poprilično osvježenu konkurenciju u regionalnoj eliti.