Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadovoljan odrađenim

Karlo Žganec: Primarni cilj je opstanak, o doigravanju se zasad ne razmišlja

Autor:

06.01.2023. 09:58
Karlo Žganec: Primarni cilj je opstanak, o doigravanju se zasad ne razmišlja

Foto: Šime Zelić/KK Zadar



Gostovanjem kod Partizana drugog dana 2023. godine košarkaši Zadra odvrtili su prvi krug osnovnog dijela ABA lige, odmjerili su snage sa svih 13 protivnika i pogled na ljestvicu kazat će da se od mnogih ovog ljeta podcjenjivana momčad Danijela Jusupa smjestila na šestom mjestu s više nego dobrim omjerom 7-6. Naravno, mogao je taj učinak pobjeda i poraza promatran iz perspektive navijača Zadra biti i bolji da se znalo privesti sretnom kraju domaći ogled kontra Budućnosti, ili da se protiv Splita zadržala koncentracija u završnici, no moglo je biti i gore da se nije poklopilo dosta stvari, primjerice u slavlju na parketu C. zvezde ili pak u produžetku u Čačku.


Zabolio poraz od Cibone


Zbirno gledajući treba biti realan i konstatirati da je zadarski brod s Jusupom na kormilu zasad na pravom kursu, a za to je definitivno zaslužna i svlačionica u koju se na pravi način uklopio i 206 centimetara visoki Karlo Žganec koji je ovog ljeta na Višnjik pristigao s egidom trofejnog igrača. Malo tko bi znao podatak da je Žganec do povratka u hrvatsku košarku prošle sezone skupio čak 11 trofeja, devet s Cedevitom te dva s rumunjskim Clujem gdje je bio dvije sezone prije dolaska na Gripe. Ove sezone Žganec sigurno sniva da se dočepa 12., možda i 13. trofeja u karijeri, a prije tih završnih radnji što se tiče hrvatskog prvenstva i Krešinog Kupa potrebno je na pravi način zatvoriti regionalnu priču koja je što se tiče prvog dijela sezone takoreći pretočena u bajku. Uistinu se malo tko nadao da će Zadar skupiti toliki broj pobjeda i biti nadomak osiguranju o(p)stanka u regionalnom društvu na polovici sezone.


– Slažem se, omjer 7-6 puno je bolji nego što smo se nadali prije početka sezone i što se tog dijela tiče mislim da je to veliki uspjeh za nas. Nažalost imali smo nekoliko tih glupih poraza, prvenstveno od Budućnosti i Splita doma, pa i ovaj od Cibone nas je baš zabolio, ali mora se priznati da su Cibosi zasluženo slavili jer nismo bili pravi u toj utakmici. Sveukupno ne možemo biti nezadovoljni s poslom koji smo napravili u prvom dijelu sezone u ABA ligi te domaćem prvenstvu – potvrdio je Žganec da se u prvom dijelu sezone na Višnjiku zakotrljala odlična košarkaška priča koja naravno navijače tjera na razmišljanje da se njihov klub možda nađe u doigravanju regionalne lige. No, taj pothvat u svlačionici Zadra zasad je tabu tema,zabranjeno je trčati pred rudo, dok još uvijek nije ostvaren ni onaj primarni cilj.




– Prije svega ciljevi su postavljeni pred nas na početku sezone i pod tim se mislilo da se osigura opstanak u regionalnom društvu. Dok to i matematički ne osiguramo ne smijemo razmišljati o nečem višem. Imamo po nekoj računici dobiti još dvije utakmice kako bismo bili sigurni što se tiče ostanka u ligi, a onda ako bude prilika možemo razmišljati i o mogućem plasmanu u doigravanje. No, to je još uvijek daleki cilj, treba se baviti samo sljedećim protivnikom.


Igra pet na pet


Siječanj i početak veljače donosi Zadru pet ogleda u nizu s al pari protivnicima. Prvi je na redu SC Derby u Podgorici, pa slijede Mornar, Mega, Borac i Split. Definitivno razdoblje koje bi moglo dati odgovor na pitanje o(p)stanka, ali i o mogućem nastupu u doigravanju.


– Bit će teško u drugom dijelu regionalne sezone, jer nam ne ide na ruku raspored. Najjači protivnici nam dolaze u Krešin dom, a ovim uvjetno rečeno slabijim klubovima idemo u goste. Prvi na redu je SC Derby protiv kojeg smo otvorili sezonu i u tom dvoboju smo bili uistinu sjajni. Vratili smo se taman s turnira u Francuskoj i bila nam je velika želja u prvoj domaćoj utakmici pokazati se u najboljem mogućem svjetlu. Dobili smo ih s 29 razlike, no siguran sam da nas u ponedjeljak u Podgorici očekuje totalno druga situacija, posebno jer se domaćin podigao u zadnje vrijeme i htjet će se revanširati. No, ako odigramo onako kako znamo i možemo onda se imamo pravo nadati uspjehu.


Dojam je da ste u prvim utakmicama sezone bili dosta podcjenjivani od svojih protivnika, ali kako su krenule fenomenalne izvedbe i velike pobjede, pogotovo ona kod C. zvezde pristup protivnika se bitno promijenio. Sad je primjetno da svi Zadar pomno skautiraju i pokušavaju mu naškoditi pozicijskom igrom. Posebno je tu dobitnu formulu dobro ispraksirala Cibona koja se dvaput pokazala kobnom.


– Istina, Cibona nam je uzela tu našu trku i riskirali su s našim otvorenim vanjskim šutom. Nismo pogađali i to nas je koštalo. Definitivno nam ne odgovara igra pet na pet, puno lakše igramo kad smo na otvorenom terenu i svjesni smo da nam protivnici žele nametnuti pozicijsku igru, no nije to baš uvijek lagana zadaća. Na nama je da se u svakoj utakmici pokušamo nametnuti s igrom koja nam više odgovara, a to nekad uspije, nekad ne.


Timska igra


Primjetno je po statistici da su se i Žganecu poklapali lošiji učinci s porazima. Posljednje dvije utakmice 27-godišnji Zagrepčanin odradio je ispod prosjeka i u obje je Zadar ostao bez bodova. Dvije utakmice prije toga bile su i dvije najbolje partije Žganeca ove sezone u dresu Zadra, a izborene su bitne pobjede kod Igokee i protiv MZT-a. Inače, prošla sezona u dresu Splita i ova u dresu Zadra su mu i dvije najzrelije sezone u karijeri, a pod Jusupovim kormilom u ABA ligi u 13 odigranih utakmica je na prosjeku od 9.2 poena, 5.8 skokova i 2.8 asistencija.


– Što se tiče mog učinka u porazima to nije ništa čudno jer nam je rotacija ionako podosta sužena pa kad dvoje, troje ili više igrača ne odigra na nekom nivou to se odmah primijeti na rezultatu. Sve pobjede koje smo upisali su produkt timske igre i jedino kad svi damo svoj pravi obol onda se možemo nadati uspjehu. Prošla sezona mi je bila prva prava nakon dvostruke ozljede ramena dok sam bio u Rumunjskoj pa mi je trebalo jedno vrijeme za prlagodbu. Kada sam dolazio ovdje znao sam trenera Jusupa iz vremena naše suradnje u Zagrebu te mogu reći da se stvarno dobro osjećam i lijepo mi je u Zadru. Mislim da solidno odrađujem svoj dio posla i nadam se da ću tako nastaviti i dalje – kazao je za kraj Žganec.



Hrvatski klubovi krivi za polovicu poraza


U polusezoni je Zadar odigrao 26 utakmica na tri različita fronta s učinkom od 18 pobjeda i osam poraza, a zanimljivo polovicu poraza, njih četiri, nanijeli su mu hrvatski klubovi. Dvaput je to uspjela Cibona, po jednom Split i Šibenka, što aludira da će se ove sezone voditi teška bitka za domaće trofeje.


– Boli malo taj podatak jer smo svjesni da nas nakon ABA lige čeka taj finiš domaće sezone u kojem se već sada vidi da će biti dosta gusto. Uz Cibonu i Split, tu je i Cedevita Junior, dobra je i Šibenka, tako da će biti zanimljivo na domaćem frontu. Zato nam i ne pašu ta dva poraza od Cibone te po jedan od Splita i Šibenke, ali što je tu je, duga je sezona i igrat ćemo još dosta puta jedni protiv drugih, pa ćemo vidjeti – rekao je Žganec.



O navijačima samo pohvale


Ni kao član Zagreba, ni Cedevite, pa ni Cluja i Splita Žganec se nije imao prilike susretati s tako privrženim navijačima kao što su zadarski. Štoviše 27-godišnji Zagrepčanin je oduševljen s njihovim odnosom prema klubu i igračima, a on se nada da će znati sa suigračima uzvratiti dobrim igrama i naravno pobjedama.


– Kada sam dolazio svi su mi pričali o tom strašnom pritisku navijača po pitanju rezultata, ali dosad nisam to osjetio. Stvarno, što se tiče navijača imam samo pohvale i nisam čuo nijedne ružne riječi s tribina da je išla protiv ikoga u momčadi i stručnom stožeru. Očekivao sam kritike navijača na početku sezone kad smo odigrali loše protiv Škrljeva, no ugodno sam se iznenadio da je i tada vladala maksimalna pozitiva i svo ovo vrijeme nam upućuju samo riječi podrške, jer svjesni su i oni u kakvoj je klub situaciji i da na papiru momčad možda nije tako kvalitetna. Međutim, atmosfera je i na tribinama i unutar svlačionice zasad vrhunska i to nam je sigurno najviše pomoglo u ostvarivanju ovakvog rezultata – istaknut će Žganec.