Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odbojka u Zadru

Kapetan i izbornik najavili Final Four i polufinalnu utakmicu

Autor: Alen Plahinek

22.06.2023. 15:30
Kapetan i izbornik najavili Final Four i polufinalnu utakmicu

Foto: Luka Jeličić



Pred nama su nova odbojkaška uzbuđenja. Nakon grupne faze Zlatne europske lige na redu je Final Four kojem je domaćin Zadar, a na njemu zbog domaćinstva nastupa i Hrvatska. Hrvati su sa dvije pobjede zaključili skupinu, što im daje dodatan poticaj i samopouzdanje pred polufinalni susret protiv Ukrajine od koje su u grupi izgubili dva puta. Na press konferenciji, kapetan momčadi Petar Đirlić rezimirao je utakmice u skupinama.


– Nije sve bilo kako treba, pogotovo u gostima, no dolaskom u Zadar i nakon domaćeg poraza od Ukrajine, koja je i jedan od glavnih favorita turnira, dobro smo odradili zadnje dvije utakmice. Igrali smo bez dizača, svatko tko barem malo prati odbojku zna koliko je teško igrati bez dizača, odnosno razigravača. U tu ulogu je uskočio libero, Pervan. To je kao da u nogometu golmana stavite u napad. Međutim, pokazali smo zajedništvo, svi smo pomogli Pervanu da nas vodi kroz posljednje dvije pobjede i one su nam velik vjetar u leđa – kazao je Đirlić te najavio polufinalni susret.


Veliki povratak Žukovskog


– Ukrajina je jedna jako ozbiljna ekipa, pobijedili su nas sada dva puta, prošle godine u Varaždin dva puta, ali smo i mi njih pobijedili prošle godine u utakmici za treće mjesto. Individualno i kolektivno su izuzetno jaki, predvodi ih Plotnytskyi. Iznimno su opasni na servisu i to nam je bio glavni fokus, da pokušamo primiriti njihove servise i da ih pokušamo našim servisom pritisnuti. Stanje u momčadi nakon četiri poraza nije bilo idealno, ali sada se sve nekako posložilo i još na to dvije pobjede, tako da ne možemo biti u boljoj situaciji, nego jesmo pred subotnju utakmicu.




Izbornik Cedric Enard doatknuo se stanja momčad prije i danas, ali i pojačanja koje dolazi za Final Four.


– Bilo je zahtjevno na početku ljeta, imali smo probleme s ozljedama. Kada govorimo o izvedbi na terenu bilo je također poprilično teško u skupini, ali sviđa mi se način na koji momčad reagira, na koji traži načine da se izvade iz trenutne krize. Posljednje utakmice smo morali igrati s liberom na mjestu razigravača, no sviđa mi se kako se momčad borila i polako, dio po dio, slagala dijelove slagalice. Sve u svemu ne mogu baš točno govoriti o izvedbama kada nismo stabilni i uravnoteženi, no sada su dečki u potpunom fokusu na sljedeći vikend. Odlučili smo se na 14 igrača i želim da svi zajedno podižu timski duh i fokusiraju se na natjecanje, rekao bih da sada imamo puno više samopouzdanja nego prošli tjedan, a na ruku nam ide i dolazak Timofeja Žukovskog, koji će nam donijeti iskustvo i znanje. Mislim da je momčad dobro reagirala na njegov dolazak. Najvažniji dani za pripremu za Final Four su nam bili ponedjeljak i utorak, a sada što smo bliže prvoj utakmici na red sve više dolazi taktika – kazao je Enard.


Manjak zaintersiranosti


Na press konferenciji sudjelovali su i predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić te direktor ŠC Višnjik Denis Karlović. Žanić je zahvalio kako ŠC Višnjik, tako i gradu Zadru na odličnoj suradnji, ne samo ove, nego i proteklih godina te izrazio žaljenje za poprilično slabim odazivom publike.


– Iako nismo favoriti na papiru pokraj Ukrajine i Turske, mislim da ova momčad, pogotovo uz Šestana, Đirlića i Žukovskog, može biti iznenađenje turnira i da ćemo na Challenger otići kao prvaci. Što se publike tiče, pomalo sam razočaran njihovim odazivom posljednje tri utakmice. Hrvatske odbojka se posljednjih nekoliko godina jako podigla, dovela velike, kako sportske tako i financijske organizacije, od Europskog prvenstva, Challengera do finala Zlatne europske lige. Mislim da reprezentacije zaslužuju puno više ljudi na tribinama, a tu apostrofiram na djecu koja se bave odbojkom, na trenere i djelatnike u odbojci. Zadar je poprilično blizu svih ostalih velikih gradova, malo više dva sata od Zagreba, Rijeke, Splita, tako da sam siguran da samo “odbojkaši” dođu podržat reprezentaciju bilo bi nekoliko tisuća ljudi. Mi imamo 15 tisuća registriranih sportaša u bazi, da dođe samo 15-20 posto već smo na preko tri tisuće ljude – objasnio je Žanić te pozvao ljude da dođu u dvoranu podržati reprezentaciju.


– Dečki su nakon duge sezone došli ovdje radi Hrvatske i mislim da to zadarska publika, ali i općenito publika u Hrvatskoj to treba bolje nagraditi. Dnevna karta je 10 eura, mislim da to za ovu kvalitetu natjecanja nije puno. Ako je i problem tih 10 eura, Hrvatski odbojkaški savez je spreman donirati ulaznice, samo da napunimo dvoranu i budemo vjetar u leđa reprezentaciji.


Karlović je na kraju konferencije zahvalio Odbojkaškom savezu što je upravo Višnjik izabran za dugogodišnju suradnju.


– Suradnja sa Savezom je velika promocija našeg sportskog centra. Svi događaji koji su do sada organizirani ovdje bili su na svjetskoj razini i u tom smislu to je velika dobit za nas. Mislim da će sve ovo što je do sad bilo rezultirati jednim dugoročnim ugovorom koji je pripremljen zajedno s gradom Zadrom i drago mi je što možemo biti dobra logistika i što im možemo pružiti optimalne uvjete – kazao je Karlović.