Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NOGOMETNI (NE)MORAL

Kako će se Jakirovićev odlazak odraziti na odnose Rijeke i Dinama?

Autor: Denis Frančisković

22.08.2023. 09:18
Kako će se Jakirovićev odlazak odraziti na odnose Rijeke i Dinama?

Foto: Mateo Levak/NL



Dogodilo se dosad neviđeno u hrvatskom nogometu. U razmaku manjem od sat vremena Dinamo je otpustio Igora Bišćana, ukrao Riječanima trenera, a Sergej Jakirović pristao biti dijelom priče koja će se još dugo prepričavati u sportu u Hrvata.


Sada već bivši trener Bijelih ujutro je na Radio Rijeci pohvalno govorio o svojoj momčadi i njenoj reakciji protiv Lokomotive (2:1), a već u 14.30 sati bio ustoličen u novog trenera uzdrmanih Modrih. Naglašavao je kako želi vidjeti hrabru Rijeku u Lilleu, a sada će već u četvrtak voditi Dinamo protiv praške Sparte u doigravanju Europske lige.


Da stvar bude još intrigantnija, Rijeka u nedjelju gostuje baš u Maksimiru u sklopu redovnog kola HNL-a! S jedne strane Jakirović, s druge Pašalić, Ivanović, Dilaver, Janković, Fruk…




Sve donedavni »vojnici« Jakirovića koji bi zbog njega i pješice došli u Rijeku. Emocije će biti teško izbjeći. Barem onima koji ih imaju. Dogovora klubova o odgodi ne bi smjelo biti, i Rijeka i Dinamo iskoristili su taj svoj kredit.


Malo je reći koliko je ova vijest uzdrmala i razljutila navijače Rijeke, a vjerojatno iznenadila i mnoge pristalice prvaka. Svi oni samo su u nevjerici mogli pratiti što plasiraju portali diljem Hrvatske, iz minute u minutu, iz sata u sat…


U igri za užarenu klupu Modrih bio je i Goran Tomić, bivši trener Rijeke, sada bez angažmana, ali Barišić, Šimić i ostatak »antimamićevaca« igrao je čini se dvostruku igru, i kad je Jakirović pristao, Tomić je ispao iz igre, a novi trener Dinama postao stručnjak kojem je Mamić itekako sklon.


Jakirović se, naime, već u nekoliko navrata spominjao kao nasljednik Kopića, ali i Čačića. Mnogi će se (ne)opravdano pitati kakve veze u svemu ima Mamić…


Bilo kako bilo, Rijeka je u ključnom dijelu sezone izgubila kvalitetnog trenera, a Dinamo ga dobio. O onom drugom, prije svega ljudskim kvalitetama stručnjaka koji je vodio Goricu, Maribor i Zrinjski, koje Jakirović neosporno itekako posjeduje, a što je izgubilo u jedno prijepodne, opet bi se dalo govoriti.


Na Kvarneru ovaj potez sada već bivšeg trenera smatraju izdajom i velikom pljuskom za klub za koji živi najveći dio navijača sjevernog Jadrana.


Zločesti novinari


Dovoljno se vratiti u vrijeme ljetnih, slovenskih priprema Rijeke i slučaja »izbornik Bosne i Hercegovine«. Jakirović je i tada pregovarao s čelnicima tamošnjeg Saveza koji su posjetili Kranjsku Goru o mogućnosti da preuzme njihovu najbolju vrstu, ali za sve su opet najveći krivci ispali »zločesti novinari«.


Ured Rujevice oglasio se priopćenjem u kojem je istaknuto kako su trenerove riječi krivo prenesene, a Jakirović znakovito ustvrdio:


– Uvijek sam dostupan medijima i tu su neke moje izjave možda pomalo izvučene iz konteksta jer vidim da se dosta piše o tome. U Rijeci sam zadovoljan, ovdje se dobro osjećam i nastavljamo zacrtanim putem. S obzirom na razne napise želio sam se javno očitovati i reći da na čelu Rijeke krećem u novu sezonu.


Ta izjava Jakirovića i njegova dvojba, dojam je, plasirana je nakon pritiska vrha kluba da se sam trener decidirano i promptno odredi u trenutku kad klub kreće u novu sezonu. Sad su Jakirović i Dinamo sve obavili iza leđa Rijeke, iako je teško sa sigurnošću reći i da u klubu nisu znali u kojem smjeru kreće sportska priča ponedjeljka u Hrvatskoj.


U njoj cijeloj malo je čudno kako je izveden cijeli ovaj »transfer«, koja je sva njegova pozadina, a koji će zasigurno ostati upamćen u analima hrvatskog ligaškog nogometa. Isprva je lansirana cifra o odšteti od 100 tisuća eura, no ona iznosi 250 tisuća eura.


Zanimljivo, Rijeka prošle godinu u rujnu nije htjela pustiti Gorana Tomića u Osijek aktivirajući klauzulu o odšteti (oko 200 tisuća eura) ako ode u neki drugi hrvatski klub. On i Rijeka rastali su se krajem svibnja nakon izgubljenog finala Kupa od Hajduka na Poljudu, a klub se izjasnio da je došlo do sporazumnog raskida suradnje.


Ostaje i pitanje kako se Rijeka »nije znala ili nije htjela« zaštititi u slučaju Jakirovića na sličan način.


Refleksije i posljedice


Riječani su bijesni i imaju razloga za to. No, isto moraju znati da je donekle sličnu stvar učinio i njihov klub. I to ne tako davno. Srećko Juričić i društvo Jakirovića su »oteli« Zrinjskom zimus, dok je njegova momčad jurila k novom naslovu prvaka.


A Rijeka u nikad većoj krizi. Bili su i Plemići iz Mostara tada razočarani. Još kada je Niko Janković krenuo njegovim stopama…


Odlaci i dolasci su u sportu normalni i legitimni. No, u slučaju Zrinjskog i Rijeke pitanje je načina i tajminga kako se složio ovaj scenarij koji zasad ide na ruku Dinamu. Jakirović sa svojim cjelokupnim stožerom, a čini se bez Đalovića, napustio je Rijeku u predvečerje najvećeg ovosezonskog ispita u Europi, gostovanja kod Lillea u četvrtak u doigravanju Konferencijske lige.


Riječani nisu favoriti, ali imaju se pravo nadati. S Jakirovićem bi bili sigurno u još boljoj poziciji, a sada ostaje vidjeti kako će se cjelokupna situacija reflektirati na momčad gladnu uspjeha. Onu istu koju je stvarao i davao joj pobjednički mentalitet baš Jakirović. Od velikog spasitelja proljetos Jakirović je postao veliki Rijekin antijunak. Brzo i pomalo nestvarno.


Jakirović je zidao novu Rijeku i bio na dobrom putu da ugrozi Dinamo. U nju su baš zbog njega došli Janković, Radeljić, Pašalić, Dilaver, Ivanović, Fruk… Okosnica nove Rijeke koja sada mora svojim putem. Mnogi su u polušali jučer znali reći kako ih ne bi čudilo da put Maksimira krene i pokoji igrač iz ove garniture. Tko zna, prijelazni rok traje još do 8. rujna…


Ovo što se dogodilo jučer sigurno će imati i manje ili veće refleksije na poimanje čitavog nogometa u HNL-u, posebno na odnose Rijeke i Dinama, koji su od dolaska Damira Miškovića pod posebnim povećalom. Jakiroviću nitko ne može osporiti legitimitet ovog poteza, odlazak na nešto više i bolje, no moralnost takvog čina nešto je što svi oni koji prate sport nikad neće podržati.


Prije svega zbog aktualnog trenutka i tajminga u kojeme je izabrao Dinamo ispred Rijeke. U pitanju sigurno nije samo novac. Nešto slično dogodilo se i u slučaju dolaska Darka Raića Sudara na Rujevicu kao predsjednika NS-a Istarske županije.