Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

aba liga

Jusup: Protiv sastava kao što je Crvena zvezda nije lako igrati

Autor: Andrija Dešpoja

28.04.2023. 13:26
Jusup: Protiv sastava kao što je Crvena zvezda nije lako igrati

Foto: Mate Komina



Točno 15 godina na Višnjiku se čekalo na trenutak kada će se Zadrani naći u odabranom regionalnom društvu, i ta može se slobodno kazati Sizifova strpljivost konačno im je došla na naplatu.


Te 2008. Zadar se pod trenerskom palicom Ace Petrovića oprostio s Jazinama s osvajanjem naslova prvaka Hrvatske, ali i, potvrdit će se to desetljeće i pol kasnije, s posljednjim plasmanom u abaligaško doigravanje.


Bez bijele zastave


Situacija u odnosu na 2023. je dijametralno suprotna jer se tada Zadar u doigravanje plasirao s druge pozicije i išao je na sedmoplasirani FMP. Sastav iz Železnika u majstorici je potpisao kapitulaciju, no Petrovićeve trupe su potom u polufinalu Final Foura u Ljubljani nastradale od Hemofarma, a ove sezone su dobili praktički nepremostivu prepreku, euroligaša C. zvezdu koju svi već vide u finalu s Partizanom.




Zvezdaši su u ovoj seriji definitivno ogromni favoriti, em imaju strašan roster koji predvodi najskuplji igrač u Europi Facundo Campazzo, em imaju veliko iskustvo igranja ovakvih utakmica, em imaju prednost domaćeg terena, a ako slučajno zagusti tu su im uvijek blagonakloni arbitri koji će sigurno imati u vidu da je C. zvezda izvršila pritisak na ligu priopćenjem da će istupiti iz nje ako im na utakmicama budu delegirani suci: Matej Boltauzer, Sašo Petek i Mario Majkić koji su sudili kontroverzan sraz Budućnosti i Partizana u Podgorici. I baš za dišpet, jednog od spomenute trojke, Sašu Peteka, ABA liga je uvrstila u arbitarski trio večerašnjeg beogradskog okršaja, no u Zvezdinom taboru ipak nisu išli prema ostvarenju svoje prijetnje.


Kad se sve navedeno uzme u obzir, onda su Jusupovi igrači pred podbacivanje lopte na centru dvorane Ace Nikolića poput ovaca pred klanje, ali to ne znači da će izvijesiti bijelu zastavu. Štoviše mogu se pohvaliti da su ove sezone već jednom odnijeli puni plijen s parketa C. zvezde, no tada je sjedio neki drugi čovjek na njihovoj klupi (Vladimir Jovanović), a poslije tog poraza vratila se stabilnost u »crveno-bijele« redove, zahvaljujući Dušku Ivanoviću.


Njegov kolega na klupi Zadra svjestan je da se David suprotstavlja Golijatu i pitanje je koliko preciznu praćku imaju njegovi štićenici pred prvu utakmicu četvrtfinalne serije.


Na sto posto


– Ne mogu reći koga bih izabrao da sam mogao birati. I Partizan i C. zvezda visoko su podigli ljestvicu, dominiraju ligom, kvalitetom i natjecateljskim nabojem, naročito jednih prema drugima. U Beogradu se strašno dižu tenzije, motivirani su i jedni i drugi za osvajanje ABA ligei sigurno neće ništa prepustiti slučaju.


Mi ćemo napraviti maksimalno što možemo. Protiv sastava kao što je C. zvezda nije lako igrati. Nemaju slabu točku, napadaju, dobri su šuteri, dobro igraju obranu i dobro skaču, i tu je teško naći pukotinu, ali naš je zadatak boriti se 40 minuta te da se u svega dva dana razmaka u odnosu na prethodnu utakmicu pripremimo i pokušamo tražiti našu šansu – kazao je strateg Zadra uoči može se tako nazvati najlakše utakmice cijele sezone.


Protivnik je doslovno druga galaksija u odnosu na družinu s Višnjika, što im donosi ulogu potpuno autsajdera, a u takvoj situaciji Zadrani mogu samo dobiti, a najmanje mogu izgubiti. Sreća u nesreći za trenera Zadra što je uspio odraditi pravu rotaciju u srazu s Cedevitom, odmorio je svoje ključne igrače, a neki poput Arijan Lakića su iskoristili ukazanu priliku (najefikasniji s 18 poena) i tako zadali slatke brige treneru uoči polaska prema Beogradu.


– Čim je završila utakmica s Cedevitom Junior krenuli smo u pripremu sraza s C. zvezdom. Idemo u Beograd s dobrim planom, a svjesni smo da je to jak gostujući teren, pogotovo u doigravanju gdje Zvezda puca jako visoko.


Ne može se kazati da smo potpuno lišeni pritiska, no idemo se boriti koliko možemo i dati sto posto od sebe, pa kako ispadne na kraju. Ako uđemo u utakmicu s dobrim fokusom i dobrom energijom može se svašta očekivati – istaknuo je Lakić pred utakmicu koja počinje od 20 sati uz izravan tv-prijenos na Areni Sport 1.