Utorak, 7. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Futsal

Jurlina i Piplica idu po Mundijal

Autor: Šime Ćurko

12.04.2024. 12:27
Jurlina i Piplica idu po Mundijal

Foto: Luka Stanzl/Pixsell



Hrvatska futsalska reprezentacija danas u poljskom Koszalinu igra prvu utakmicu doigravanja za plasman na Svjetsko prvenstvo, koje se od 14. rujna do 6. listopada ove godine održava u Uzbekistanu. Uzvrat je četiri dana kasnije (16. travnja) u zagrebačkom KC Dražen Petrović. U reprezentaciji su dva aduta iz Zadarske županije, Josip Jurlina, član Olmissuma te Ante Piplica, vratar Futsal Dinama. Hrvatska i Poljska love svoj drugi plasman na Svjetsko prvenstvo. Hrvatska je jedini put nastupila 2000. u Gvatemali, a Poljska 1992. u Hong Kongu.


Hrvatski reprezentativci okupili su se prošle subote, trenirali su u Prelogu do utorka, a u srijedu su odletjeli u poljski Gdanjsk iz kojega su autobusom došli u Koszalin. Na posljednjem treningu prije putovanja u Poljsku reprezentativce su posjetili članovi generacije koja je 2000. godine igrala na jedinom dosadašnjem Svjetskom prvenstvu. Bivši reprezentativci pružili su podršku aktualnim reprezentativcima i zaželjeli im sreću u dvije izlučne utakmice doigravanja.


– Njihov rezultat nam je inspiracija te ćemo dati sve od sebe da ponovimo taj uspjeh i predstavljamo hrvatski futsal na Svjetskom prvenstvu – izjavio je Franco Jelovčić, kapetan hrvatske reprezentacije. Alen Jukić, jedan od vratara generacije 2000., pozdravio je aktualne »mini vatrene«:




– Nadam se da će ponoviti naš uspjeh i plasirati se na Svjetsko prvenstvo, a da onda i u Uzbekistanu mogu biti opasan suparnik svima. Pozivam i sve naše navijače da dođu dati podršku u uzvratnoj utakmici jer se radi o zaista povijesnoj prilici za hrvatski futsal, a siguran sam da bi pune tribine bile golem poticaj našoj reprezentaciji.



Poveznica s obje generacije je Boris Durlen koji je 2000. u Gvatemali bio voditelj reprezentacije, a danas obnaša dužnost dopredsjednika Komisije za futsal i nogomet za pijesku pri UEFA-i.


– Na Svjetsko prvenstvo u futsalu dosta se teško plasirati jer od 32 reprezentacije Europa daje samo sedam predstavnika. Za razliku od 2000., danas većina najboljih europskih reprezentacija ima po nekoliko naturaliziranih Brazilaca i teže je plasirati se na Svjetsko prvenstvo nego tada. No, mislim da sada imamo veliku priliku. Imamo jako nacionalno prvenstvo, dobru atmosferu, znanje i i veliku želju te mislim da igrači dobro razumiju kako je ovo jedinstvena šansa da se nakon 24 godine plasiramo na Svjetsko prvenstvo – rekao je Durlen


Prva utakmica igra se danas u 18 sati, a uzvrat je na rasporedu u utorak u 19 sati u KC Dražen Petrović. Obje utakmice prenose se na kanalu MaxSport 1.