Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

HRVATSKI KUP

FOTO Jug na Višnjiku osvojio rekordni 16. trofej Kupa

Autor: Šime Ćurko

02.12.2023. 21:50
FOTO Jug na Višnjiku osvojio rekordni 16. trofej Kupa

Foto: VK Jug Adriatic osiguranjeDubrovački Jug Adriatic osiguranje osvojio je Kup Hrvatske po 16. put obijedivši večeras u finalu na Višnjiku, Jadran i to raspucavanjem peteraca. Dubrovčani su vodili 6:1 i 7:2, da bi Splićani uspjeli izjednačiti početkom zadnje četvrtine na 9:9, uz čak sedam pogodaka reprezentativca Lorena Fatovića.


U raspucavanju peteraca, u sedmoj je seriji pogodak odluke postigao veteran Gospara, Maro Joković. Sažetak je to “sudara” dvije najbolje hrvatske momčadi koje su pred ispunjenim tribinama odigrale utakmicu u kojoj su najviše mogli uživati “neutralni” gledatelji. Oni koji su imali navijačkih sklonosti prema jednoj ili drugoj momčad prilično su izgubili živaca.


– Bez obzira ne našu veliki početnu prednost nisam vjerovao da utakmica može završiti uvjerljivom razlikom Ipak, je kvaliteta Jadrana prevelika, a i nama je ritam malo pao. Međutim, cijelu utakmicu smo držali dobru obranu, a naslovi se osvajaju obranom. Jedino nismo uspjeli zaustaviti Fatović, ali na ovoj utakmici ga nitko ne bi mogao zaustaviti – rekao je Vjekoslav Kobešćak, trener Juga.

Kako je utakmica počela, činilo se da će brzo završiti. Naime, nakon prve četvrtine je bilo čak 5:1 za Jug, koji je otvorio s 4:0 (čak tri gola Amerikanca Daubea). Početkom druge četvrtine bilo i 6:1, pa 7:2. Inače, potpuno isto kao prije dvije godine, u susretu istih klubova u finalu Kupa, ali tada u Zagrebu. Samo što je tada splitski sastav bio taj koji je visoko poveo. Razlika je sada bila samo u tomu što se u zadarskom finalu, suparnik koji je u početku izgledao izgubljen, uspio vratiti.


– Loše smo ušli u utakmicu i to nas se odbilo od glavu – rekao je Jere Marelja, trener Jadrana.


Malo po malo, Splićani su “nagrizali” vodstvo Dubrovčana, da bi do kraja treće četvrtine došli na samo gol prednosti jugaša (9:8), a u prvim sekundama zadnje četvrtine i poravnanje (9:9). Ključni, čovjek tog preokreta bio je Loren Fatović koji je postigao sedam od ukupno devet golova Jadrana. On je postigao prvi gol splitske momčadi (za 4:1), pa dva uzastopna za smanjenje dubrovačkog vodstva 7:3 i 7:4. Samo u trećoj dionici 3 gola (8:5, 8:6 i 9:8), te izjednačujući (9:9).Klasična simultanka, šahovskim rječnikom. I  dubrovački sastav imao nekoliko sjajnih prilika riješiti utakmicu i prije 32. minute. U trećoj četvrtini, kod vodstva 8:6, Kržić i Lazić su imali izvanredno veliku priliku, u razmaku od 2-3 sekunde. Ili Marko Žuvela, u zadnjoj minuti utakmice, s igračem više kada je s 2 metra promašio gol.


Treba pohvaliti vratara jugaša, Tonija Popadića (12 obrana), ali i Matu Anića (6 obrana). koji je zamijenio Marcelića u drugoj četvrtini i pred kraj susreta ‘pohvatao’ neke bitne lopte koje su njegovim suigračima pomogli u održavanju remija od 9:9.
U raspucavanju peteraca, odluka je pala u sedmoj seriji.


Konstantin Harkov promašio je dvaput za Jadran, a zadnji gol, za 15:14 i dubrovačko slavlje postigao je Maro Joković. Za dubrovački je klub ovo 16. trofej Hrvatskog kupa, ali ukupno jubilarni 70. trofej u povijesti. Jokoviću je ovo čak 66. trofej/medalja u karijeri, od toga 46. klupski! Od te je pak brojke čak 35 osvojio s Jugom.


Foto


Kup Hrvatske u vaterpolu


avatar

Snimio: Mate Komina


03.12.2023. 09:43


Galerija

Foto: Mate Komina