Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mateo Škara

Jedan od najboljih nastupa u karijeri

Autor: Alen Plahinek

29.11.2023. 09:52
Jedan od najboljih nastupa u karijeri

Foto: TK Donat



Innsbruck je novo sretno središte zadarskog parataekwondoaša Matea Škare. Nakon što je krajem rujna u Meksiku postao svjetski prvak, bogatoj kolekciji trofeja i medalja dodao je i titulu europskog prvaka. Grad na zapadu Austrije, u blizu granice s Njemačkom, bio je domaćin Europskog poomsae prvenstva. Škara je u finalu imao sjajnu izvedbu, za ocjenu 7.668 čime je pobijedio Slovaka Tomaša Mraveca. S deset zlatnih te po dvije srebrne i brončane medalje Hrvatske je bila najuspješnija reprezentacija na natjecanju.


– Preponosan sam na sebe i presretan. Dojam je odličan i bila mi je velik čast bila predstavljati svoj klub, grad i državu u Austriji. Finalni je nastup bio jedan od najboljih u karijeri. Gotov sam za ovu godinu s natjecanjima, sada ostaju samo treninzi. Velika mi je želja nastupiti na Olimpijskim igrama 2028. godine – rekao je Škara, te dodao kako je bilo u Austriji izvan dvorane.


– Padao je snijeg, imam priliku vidjeti ga tu i tamo. Vidio sam nešto novo, novi grad, jako lijepo sve izgleda – zaključio je Škara.




Puna ponosa i sreće bila je i Đana Bajlo, Škarina trenerica.


– Sve skupa je bilo jako lijepo, a Mateova izvedba, za koju je dobio visoku ocjenu, daje nam dodatan motiv za daljnji rad i pokazuje da smo na dobrom putu. Suci ocjenjuju izvedbu, tehniku… i dobiti 7,668 je nešto fantastično. Iskreno, na EP-u me se najviše dojmilo to što je paralelno održan taekwondo i parataekwondo turnir. Radi se po sličnom principu, iako su sportovi malo različiti, tako da istovremeno održavanje ta dva europska prvenstva je najbolje što se moglo organizirati.Osim toga, naša je reprezentacija bila ukupno najuspješnija po osvojenim medaljama – rekla je Bajlo dodajući kako su sada u klubu do 2024. godine »mirni«.


– Radimo taekwondo i parataekwondo, što je iznimno važno za naglasiti jer često ljudi imaju krivu percepciju. Pojednostavljeno, radimo sa zdravom djecom te s djecom s poteškoćama, no svi zajedno treniraju. Ulažemo jako puno napora kako bi što više napravili u socijalnom aspektu. Moram istaknuti i kako je naš cijeli program za para taekwondo besplatan. Što se natjecanja tiče, gotovo je za ovu godinu, tako da sada ćemo samo trenirati. Za sljedeću sezonu imamo jednu perspektivnu taekwondoašicu koja bi se trebala natjecati u formama, tako da bi Mateo trebao dobiti partnericu za natjecanja – objasnila je Bajlo.




Snježne radosti u Austriji


Rezimirala je trenerica i »popratni sadržaj« u Austriji.


– Innsbruck je prekrasan sportski grad, jedan od najljepših kojeg sam posjetila, a imala sam priliku proputovati mnogo toga s klubom. Prvenstvo je održano u Olimpijskoj dvorani, koja je i velika i odlična. Uspjeli smo iskoristiti priliku i posjetiti skijašku skakaonicu po kojoj je grad sigurno najpoznatiji. Izvan toga snijeg je bio nešto što nam je svakako obilježio putovanje. Svi do jednoga smo uživali u njemu kao mala djeca