Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

s vrlo jasnim ciljem

Jazine na otvaranju Prve muške lige dočekuju Ribolu Kaštela

Autor: Paulo Sarić

07.10.2023. 09:27
Jazine na otvaranju Prve muške lige dočekuju Ribolu Kaštela

Foto: ŠIME ZELIć/KK JAZINE ARBANASI



Deset dana nakon što su s natjecateljskim obvezama krenuli premijerligaši, počinje i natjecanje u Prvoj muškoj ligi, drugom razredu hrvatske košarke. Za razliku od prošle godine kada je Zadar imao dva predstavnika u »donjem domu«, ove sezone je knjiga spala na samo jedno slovo te će boje Donatovog grada braniti igrači prve razvojne momčadi Zadra Jazina Arbanasa, koji su prošlu sezonu završili u zlatnoj sredini, na sedmom mjestu na ljestvici, kao pobjednici Lige za ostanak. Ove godine je liga proširena na 14 klubova te je promijenjen sustav natjecanja pa igrače Roka Jurline više ne očekuju 32, već samo 26 kola, pri čemu će prve četiri momčadi izboriti plasman u doigravanje, dok dva posljednjeplasirana kluba ispadaju u niži rang.


– Pripreme su bile kratke te smo se dosta kasno kompletirali, ali u razdoblju u kojem smo zajedno uspjeli smo napraviti dobar posao te ćemo biti spremni za početak lige. Kroz narednih mjesec dana ćemo podići formu te ćemo akumulirati dodatni broj zajedničkih treninga koji nam u ovom trenutku nedostaju. Vjerujem da ćemo biti kvalitetni i konkurentni – kazao je u uvodu trener Jurlina.


Mladost i iskustvo


Iza Jazina su tri pripremne utakmice protiv Bosca, njemačkog Rosenheima i Hermes Analitice, pri čemu su Zadrani upisali dvije pobjede i jedan poraz, a službena sezona je otvorena gradskim okršajem protiv Opus Puntamike u Kupu Krešimir Ćosić koji je uvjerljivo otišao na stranu »Žute podmornice«. Ciljevi pred novu kampanju su isti kao lani, pružiti što je moguće bolje partije, ostvariti individualni napredak te mladim igračima olakšati prijelaz u seniorske vode.




– Želimo igrati suvremenu košarku, s velikim brojem posjeda, agresivnim pritiskom na loptu i puno tranzicije. U dosadašnjim susretima smo pokazali da smo na zavidnoj razini te vjerujem da ćemo se iz utakmice u utakmicu nastaviti dizati. Što se tiče samog rezultata, pritiska nemamo. Radit ćemo, naporno trenirati, napredovati iz dana u dan i vidjeti gdje će nas to odvesti. U momčadi se nalazi dosta mladih igrača koji će se prvi puta u vodećim ulogama susresti s ovom razinom košarke te će nam trebati nekoliko kola da bolje procijenimo naše mogućnosti – otkrio je mladi zadarski stručnjak.


Pritom će vrlo bitna biti uloga kvarteta starijih igrača (Filip Krajina, Daniel Zovko, Mate Mandić i Srđan Brocić), koji će poslužiti kao kamen oslonac u teškim trenucima te bi svojim iskustvom, fizičkom snagom te individualnom kvalitetom trebali pružati stabilnost momčadi.


– Te starije igrače ove sezone zapravo ni ne možemo nazivati starijima, jer se radi o momcima koji su ili u najboljim igračkim godinama ili će tek ući u njih. Radi se o izuzetno karakternim ljudima i drago mi je što su s nama, a izvrsno je što mogu pratiti visoki intenzitet treninga i veliku količinu rada – istaknuo je izbornik zlatne kadetske reprezentacije.


S obzirom na činjenicu da su Jazine Arbanasi i ove sezone razvojna momčad Zadra, posebna pozornost će se pružiti radu s mladim igračima te njihovom individualnom rastu i napretku.


– Svatko je kreator svoje minutaže te niti jedan trener nije ostavio dobrog igrača na klupi. Mladi igrači će svakim treningom i svakom utakmicom dobivati sve veću ulogu u igri, kao što je bio slučaj i prošle sezone. Naši mladići će imati svoju ulogu, dok će im stariji momci biti potpora i oslonac u teškim trenucima, ali i mentori od kojih na treninzima mogu puno toga naučiti – naglasio je Jurlina.


Tranzicija i visoki ritam


Za razliku od prošlih sezona kada se za vrh borilo nekoliko momčadi, ove godine jedan sastav kvalitetom za nekoliko kopalja odskače od konkurencije. Riječki Kvarner je složio igrački kadar koji bi se bez problema borio i za gornju polovicu Premijer lige te je glavni favorit za ulazak u viši rang.


– Kvarner je složio izvrsnu momčad te je neupitni favorit za promociju. S obzirom na imena koja su doveli, sve osim prvog mjesta i ulaska u elitni rang bio bi neuspjeh za njih. Vrijednosnice Osijek su također pri vrhu, dok ćemo ostalo vidjeti nakon što liga krene. Puno je izjednačenih momčadi, bit će dosta »al pari« utakmica te će se puno toga iskristalizirati nakon nekoliko kola – uvjeren je 29-godišnji Zadranin, čija će momčad ligašku premijeru imati u nedjelju kada će na svom parketu dočekati Ribolu Kaštela.


– Prvo kolo je uvijek nezahvalno prognozirati. Osovinu momčadi im čine iskusni Ante Delaš i Mateo Kedžo, no ne smijemo zanemariti ni mlade Ivu Zukanovića i Antonija Klepu. Oni su u prednosti u igri na postavljenu obranu, dok ćemo mi svoju šansu tražiti kroz obrambeni kontakt, visoki pritisak na loptu i tranzicijsku košarku. Čeka nas teška utakmica, ali nadam se da možemo pobjedom otvoriti prvenstvo – zaključio je Jurlina.


Utakmica se igra u nedjelju u dvorani 3 ŠC Višnjik, a početkom u 12 sati, uz izravan prijenos na HKS TV-u.