Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dijamantna liga

Jarsoslava Mahučik oborila 12 godina stari rekord Blanke Vlašić na mitingu u Rabatu

Autor: Hina

29.05.2023. 08:08
Jarsoslava Mahučik oborila 12 godina stari rekord Blanke Vlašić na mitingu u Rabatu

Foto: Blanka Vlašić/Foto REUTERS

Ukrajinska atletičarka pobijedila je u skoku uvis preskočivši 201 cm, što je najbolji ovosezonski rezultat u svijetu, a ujedno i novi rekord ovog natjecanja



RABAT Ukrajinska atletičarka Jaroslava Mahučih  na mitingu Dijamantne lige u Rabatu pobijedila je u skoku uvis preskočivši 201 cm, što je najbolji ovosezonski rezultat u svijetu, a ujedno i novi rekord ovog natjecanja.


Dosadašnji najbolji rezultat u Rabatu imala je proslavljena hrvatska rekorderka Blanka Vlašić koja je 2011. pobijedila preskočivši 197 cm.


Najbolji rezultat mitinga u Rabatu ostvario je aktualni svjetski prvak, olimpijski pobjednik i prošlogodišnji pobjednik Dijamantne lige na 3000 m sa zaprekama, Marokanac Soufiane El Bakkali, koji je tu dionicu istrčao za 7:56.68 minuta. To je novi rekord mitinga za 1.60 sekundi te uvjerljivo najbrže istrčana utrka u ovoj disciplini u 2023.




S najboljim svjetskim rezultatom u ovoj sezoni pobijedila je i kubanska troskokašica Leyanis Perez Hernandez koja je skočila 14,84 metara.


Novi rekord mitinga postavljen je i u utrci atletičara na 100 metara u kojoj je slavio Amerikanac Fred Kerley s rezultatom 9.94 sekundi, čime je za četiri stotinke nadmašio prijašnji rekord Christiana Colemana.


Na 200 metara za atletičarke Jamajčanka Shericka Jackson postala je prva koja je tu dionicu u Rabatu istrčala ispod 22 sekunde (21.98).


Vrijedan je rezultat ostvario i slovenski rekorder Kristijan Čeh koji je slavio u bacanju diska hicem iz pete serije od 70,32 metara.


Novi, treći miting u ovoj sezoni Dijamantne lige na rasporedu je u petak, 2. lipnja, u talijanskoj Firenci, a na njemu bi po prvi put u ovoj godini trebali vidjeti i hrvatske predstavnike, prošlogodišnje europske prvake iz Muenchena, Sandru Perković u bacanju diska i Filipa Mihaljevića u bacanju kugle.