Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

BILLIE JEAN KING CUP

Iva Majoli uoči sudara s Njemicama na Zametu: "Želimo napokon napraviti iskorak i razigravati za prvu svjetsku skupinu"

Autor: Zlatko Horvat

08.11.2022. 14:04
Iva Majoli uoči sudara s Njemicama na Zametu:

Foto: Foto HTS

Podloga je super, cijela dvorana je stvarno ugodna za igrati, nova. Podlogu smo mi birali i cure su jako zadovoljne. Za sada je sve perfektno, vjerujem da će tako i ostati - rekla je izbornica hrvatskih tenisačica



Za kraj 2022. godine, na isteku godine u kojoj je Europski grad sporta u kategoriji srednjih gradova, Rijeka će biti domaćin jednog vrijednog sportskog događaja. U petak i subotu u Centru Zamet reprezentacije Hrvatske i Njemačke borit će se za mjesto u proljetnim kvalifikacijama za završnicu i mjesto među 12 najboljih reprezentacija svijeta. U rukometnom domu još je prošlog tjedna postavljen teniski tepih i sve je praktički spremno za početak.


– Napokon igramo u Hrvatskoj, nakon niza godina. U najjačem smo sastavu i svima je ovaj meč jako bitan i svima je velika želja napokon napraviti taj iskorak naprijed i razigravati za prvu svjetsku skupinu – rekla je Iva Majoli, izbornica hrvatske reprezentacije, na konferenciji za medije, na kojoj su bile nazočne Petra Martić, Donna Vekić, Petra Marčinko i Tara Würt.


Nedostajala je Ana Konjuh, koja bi se danas trebala priključiti.




– Ana će se priključiti danas ujutro jer je kasnou nedjelju došla iz Engleske pa ostaje u Zagrebu dan-dva. Meni je velika čast da su sve cure s nama. Očekujemo i veliku podršku s tribina. Nakon puno godina svi imaju priliku vidjeti naše mlade cure i dati im podršku, kao što daju dečkima kroz sve ove godine u Davis Cupu. Podloga je super, cijela dvorana je stvarno ugodna za igrati, nova. Podlogu smo mi birali i cure su jako zadovoljne. Za sada je sve perfektno, vjerujem da će tako i ostati.


Njemice vode 4-0 u međusobnim susretima. U Rijeku su stigle Ule Niemeier, Eva Lys, Anna-Lena Friedsam i Laura Siegemund, adut za parove. Lys je proteklog vikenda igrala finale u Shrewsburyju, nadmašivši u polufinalu Anu Konjuh.
– Njemice su ozbiljna ekipa, imaju dobru mladu generaciju. Radi se o mladim curama s dobrim sezonama. Treba ih respektirati, ali se nikog ne bojimo. Bit će borba, ali vjerujem u svoje cure i našu pobjedu – dodaje Iva Majoli


Hrvatska izbornica konačno na okupu ima najjači sastav. Godinama već Hrvatska ima odlične igračice, ali uvijek su postojali razlozi zašto nije bilo barem neke od njih.


– Tenis je individualni sport i sezona je jako druga, teško je okupiti sve cure, što se vidi i u drugim reprezentacijama. velika je stvar što smo sve zajedno. Zahvalna sam curama što su smogle snage, volja i želja je tu, svima je želja proći u višu skupinu.


Posljednji dvoboj kao domaćin hrvatska reprezentacija je u ovom natjecanju, nekadašnjem Fed Cupu, igrala još 2008. godine. Petra Martić, prva hrvatska igračica, trenutno na 39. mjestu WTA ljestvice, tada još nije bila punoljetna…


– Atmosfera u reprezentaciji je jako dobra, kao i uvijek. Sve smo međusobno super, guramo jedna drugu, pozitivne smo. Mislim da će nam to pomoći u ovom teškom dvoboju budući da Njemačka dolazi također u jakom sastavu. No, s obzirom na formu naših igračima, imamo jako dobru šansu za prolaz – kaže Petra Martić. – Sve je super. Podloga je super, dvorana je predivna, kao i hotel. Mogle bismo ostati duže. Ne možemo se požaliti.


Prije nepunih mjesec dana Donna Vekić zasjala je u San Joseu, gdje je iz kvalifikacija stigla do finala uz dvije top 10 pobjede. Uspjela ju je zaustaviti tek prva igračica svijeta Iga Šwiatek. Osječanka ima vrhunsku igru, nedostaje joj tek konstanta.


– Regularnu sezonu sam završila dosta dobro. Igrala sam jako dobro u San Diegu, a sada nam je preostao jedan jako važan dvoboj protiv Njemačke. Sretna sam što sam u Rijeci i radujem se meču. Isto bih pozvala publiku da se odazovu u što većem broju i daju nam podršku. Rijeka? Mislim da nikad nisam igrala ovdje, ali često dolazim u Opatiju…


Prije deset dana 16-godišnja Petra Marčinko osvojila je 80 tisuća dolara vrijedan ITF turnir u Poittersu, što joj je donijelo ulazak među 200 najboljih igačica svijeta. Mlada Zagrepčanka grabi velikim koracima prema svjetskom vrhu. U reprezentaciji već ima omjer 4-0.


– Puno su mi značili mečevi u Antalyji, a znači mi i tjedan dana treninga u reprezentaciji. Očekivanja? Mislim da smo dobre i možemo pobijediti. Nadam se da će tako i biti – kaže Petra Marčinko.


Tara Würth, 20-godišnja Zagrepčanka, ostala je impresionirana Centrom Zamet.


– Nova sam u ovome i ovo je najveći teren na kojem sam imala priliku igrati. Velika je čast i privilegij što sam s curama ovdje. Nadam se da ćemo dobro odigrati – rekla je Tara Würth.