ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA liga, 22. kolo

Igokea naletjela na zadarski bedem

Autor: Andrija Dešpoja

07.03.2024. 19:42
Igokea naletjela na zadarski bedem

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra nastavili su s pobjedničkim ritmom u regionalnoj ligi i protiv Igokee u 22. kolu, nadigravši je sa 74:59. Tako se momčad Danijela Jusupa četiri kola prije kraja osnovnog dijela učvrstila na petoj poziciji s omjerom od 13 pobjeda i devet poraza i s velikim očekivanjima će pristupiti narednoj rundi kada na Višnjik stiže susjed na ljestvici Cedevita Olimpija. Velika pobjeda svakako za Zadrane koji su u ovaj sraz morali ući s ogromnim hendikepom, jer se od viroze nije zaliječio kapetan Marko Ramljak, no bez obzira na tu činjenicu agresivnost i požrtvovnost nisu dolazili u pitanje u nijednom trenutku dvoboja. Na koncu Jusupovi igrači su mogli biti i dvostruko zadovoljni jer su pobijedlii s više od šest koševa, koliko je Igokea slavila u prvom susretu odigranom u Laktašima.


Karlo Žganec


Čvrsta obrana




Na prve poene domaći košarkaši morali su čekati duge tri minute, ali srećom nije ni na drugoj strani Igokea zabila nego tek jednu, i to vrlo sretnu, tricu Gorana Filipovića, pa je uvod protekao prošaran neuspjelim pokušajima Zadrana za tri poena i gostujućim izgubljenim loptama. Zato je momcima u bijelim drersovima krenulo pod obručem, a tu su Adem Mekić i Karlo Žganec pokazali spretnost i polovica prve dionice je donijela mršavih, ali s obzirom na brojne promašaje, prihvatljivih 6:3 za Jusupovu momčad. Poklopac s obruča konačno je malo zatim uspio skinuti Luka Božić, pogodivši prvu zadarsku tricu (9:6), dok su drugu i treću izrežirali Žganec i Dario Drežnjak, pa se prema drugoj četvrtini Zadar uputio s dotada najvećom prednošću, od sedam koševa (17:10). A kako su završili prvu, tako su Jusupovi igrači započeli drugu dionicu. Žganec je stavio svoju drugu tricu, dok su pomogli pravovremenim utrčavanjima pod koš Arijan Lakić i Lovro Mazalin, što je u kratkom roku dovelo do udvostručenja rezultatske stečevine (24:10). Igokea je pak upala u obrambenu zamku domaće momčadi, a poene nije vidjela ukupnih sedam minuta, računajući i završne tri minute prve četvrtine, sve dok se nije javio Kosta Kondić za 24:12. Uzvratio je ekspresno Lakić dvjema ukradenim loptama i poenima iz kontranapada za plus 16 (28:12), da bi se potom gosti konačno „pojavili“ u Krešinom domu i 10:0 serijom zakomplicirali dotad laganu plovidbu Zadra. Marko Jeremić i Marko Jošilo zabili su po tricu, dva bacanja pogodio je Dragan Milosavljević, a polaganje je realizirao Marić, pa se vodstvo Zadra sa 16  svelo na samo šest poena (28:22). Srećom, naglo nabujalu Igokeu zaustavili su Mazalin zakucavanjem i Petar Vujačić tricom, a to je značilo da se prema svlačionicama odlazi s dvoznamenkastom prednošću Zadrana (33:23).


Arijan Lakić (KK Zadar)


Kriza u trećoj


Napadački loša Igokea, ili bolje reći obrambeno moćniji domaći sastav koji je prisilio goste na čak deset izgubljenih lopti, obilježili su prvo poluvrijeme koje je pokazalo da ni odlična igra, pa ni 16 koševa viška, nisu garancija za bezbrižnost te da je svako opuštanje kobno. A da opasnost vreba iz svakog „kantuna“ uvjerili su se domaći košarkaši u trećoj dionici u koju je Igokea ušla puno odlučnije te se nošena Filipovićem i Jošilom prišuljala na samo dva minusa (37:35). Zadar je u sedam minuta nastavka ubacio tek dva poena i zato je trica Žganeca za 40:35 dočekana kao ozeblo sunce, a to je onda dalo poticaj da se i u obrani Jusupovi igrači vrate na tvorničke postavke. A kada se igra obrana onda zadarski navijači nemaju razloga za strah, pokazala je to odlična mini-dionica krajem treće četvrtine kojom se Zadar nakon trice Mekića ponovno našao na dvoznamenkastoj prednosti (47:36). Igokea se potom preko Filipovića početkom završne dionice primakla na dva posjeda zaostatka (47:41), ali je onda svoje motore odlučio upaliti Božić koji je tricom, pa košem i dodatnim vratio Zadar na ugodnih 12 plusa (58:46). To će se pokazati dovoljnim za posljednjih pet minuta u kojima je ključan potez napravio junak pobjede Žganec. Njegova trica označila je i kraj nadanja gostiju da mogu do preokreta, a centar Zadra je okrunio odličnu partiju s 21 košem, dva skoka, četiri asistencije i tri ukradene lopte. Pratio ga je Božić s 19 ubačaja, deset skokova i četiri asista. Kod Igokee su se istaknuli Marić s 15 i Filipović s 13 koševa.