Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

SKIJALIŠTE Courchevel Meribel

Počinje SP u skijanju: Hrvatske boje branit će čak sedam skijaša i skijašica

Autor: Hina

05.02.2023. 12:36
Počinje SP u skijanju: Hrvatske boje branit će čak sedam skijaša i skijašica

Foto: Leona Popović/Foto REUTERSLeona Popović, Zrinka Ljutić, Filip Zubčić, Samuel Kolega, Istok Rodeš, Matej Vidović, Leon Nikić i Tvrtko Ljutić činit će hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju koje je na rasporedu od 6. do 19. veljače na francuskom skijalištu Courchevel Meribel.


Prvi će na stazu Tvrtko Ljutić već u utorak 7. veljače, kao jedini hrvatski predstavnik u alpskoj kombinaciji, a preostali nastupi će biti u tehničkim disciplinama koje su na rasporedu od 14. do 19. veljače.


Filip Zubčić će 14. veljače nastupiti samo u kvalifikacijama za paralelnu utrku, disciplini u kojoj je prije dvije godine u talijanskoj Cortini d’Ampezzo osvojio srebrno odličje.
Istoga dana (14.2.) na rasporedu je ekipno natjecanje u toj disciplini, a dan poslije će se skijašice i skijaši boriti za pojedinačna odličja.


U četvrtak, 16. veljače, Zrinka Ljutić će nastupiti u veleslalomu, a Samuel Kolega, Leon Nikić i Tvrtko Ljutić će se okušati u kvalifikacijama u istoj disciplini i pokušati se pridružiti Filipu Zubčiću u glavnoj utrci koja je na rasporedu dan poslije (17.2.).


Svjetsko prvenstvo će završiti natjecanjima u slalomu. Leona Popović i Zrinka Ljutić će na stazu u subotu, 18. veljače, a posljednjeg dana SP-a će u borbu za odličja krenuti Filip Zubčić, Samuel Kolega, Istok Rodeš i Matej Vidović.


Hrvatska reprezentacija je u dosadašnjim nastupima na svjetskim prvenstvima osvojila po deset odličja: po pet u muškoj i ženskoj konkurenciji.


Janica Kostelić je osvojila pet medalja, a svih pet su joj donijele i naslov svjetske prvakinje: 2003. u švicarskom Sankt Moritzu je slavila u slalomu i kombinaciji, a 2005. u talijanskoj Santa Caterini je obranila svoje naslove osvojene dvije godine prije i dodala im zlato u spustu.


Njen brat Ivica Kostelić je 2003. u švicarskom Sankt Moritzu također postao svjetski prvak u slalomu. U kombinaciji je 2013. u austrijskom Schladmingu osvojio srebrnu medalju, a do bronce je doskijao u superveleslalomu 2011. u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu.


Janici i Ivici se kao osvajač odličja na svjetskom prvenstvu 2009. u francuskom Val d’Isereu pridružio Natko Zrnčić-Dim osvojivši treće mjesto u kombinaciji.


Prije dvije godine Filip Zubčić je postao četvrti hrvatski osvajač medalje na SP-u, kad je u premijernom izdanju paralelne utrke u pojedinačnoj konkurenciji osvojio drugo mjesto.