ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kvalifikacije rukometaša

Hrvatski rukometaši nakon pobjede u Grčkoj stižu u Rijeku, zametska dvorana gotovo rasprodana za Belgiju

Autor: Igor Duvnjak

28.04.2023. 07:39
Hrvatski rukometaši nakon pobjede u Grčkoj stižu u Rijeku, zametska dvorana gotovo rasprodana za Belgiju

Foto: Goran Perkovac s reprezentativcima/Foto PIXSELL

Obrana je djelovala bolje u nastavku, ali naravno da možemo i bolje od toga. Moramo raditi, ne može se s jednim treningom uigrati momčad. Zato se veselim treninzima u Rijeci - kaže izbornik Goran Perkovac



RIJEKA U nedjelju svi na Zamet – kao eho već danima odjekuju te riječi u mnogobrojnoj riječkoj obitelji, još od trenutka kada je objavljena vijest da će muška rukometna reprezentacija svoj posljednji nastup u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, koje se početkom iduće godine igra u Njemačkoj, odigrati na Zametu protiv Belgije. Izabranici Gorana Perkovca su u uvertiri riječkog nastupa obavili praktički sav posao nakon što su u gostima svladali Grčku i time izborili plasman na EURO.


Uvertira za predstavu, koju ovdašnji ljubitelji sporta u kraju koji je uvijek bio odličan domaćin našoj izabranoj rukometnoj vrsti, bila je i za pokudu i za pohvalu u igri u kojoj su viđena dva dijametralno različita poluvremena. Hrvatsko »uštimavanje instrumenata« u napadu je trajalo cijelo prvo poluvrijeme, do odlaska na odmor hrvatski su gosti oko grčke obrane obilazili nemoćno kao indijanci oko karavane, teško nalazeći prolaze za pogađanje mreže. Spora i statična, bezidejna igra srećom po njih rasplinula se po izlasku iz svlačionice te je do kraja nemoćno počela djelovati naizgled nepremostiva grčka zona, postala je sir s rupama, gosti su se nadavali golova, novi izbornik, kojem je ovo bila prva pobjeda za hrvatskim kormilom, pohvalio je angažman svojih izabranika, ali je i sam, svjestan iskazanih slabosti, poželio bolja izdanja, poručujući da treba vremena za slaganje kockica kako bi hrvatska izdanja bila na očekivanoj razini.


Prvi trening


Hrvatska reprezentacija jučer je pred svitanje nakon dugog putovanja stigla na obale Kvarnera. Poslije odmora i nakon što su se malo naspavali, reprezentativci su obavili večernji trening, nakon čega će se u uobičajenom ritmu vježbanja nastojati čim bolje pripremiti kako bi se u što boljem izdanju pokazali primorskim ljubiteljima rukometa.




– Zadovoljan sam kako su se dečki borili i pobjedom koju su ostvarili. Vidio se pritisak, grč, ali i da smo željeli pobjedu. U drugom dijelu smo se oslobodili. Moramo i možemo bolje, ali zadovoljan sam. S Cindrićem i Šipićem to je djelovalo bolje i na trenutke ih je bilo užitak gledati – rekao je Goran Perkovac nakon čega je ukazao i na iskazane slabosti u igri svoje momčadi koje će korak po korak nastojati eliminirati. Spomenuo je pritom i obranu, kao i uvijek dobrodošle brze odlaske u napad. – Obrana? Djelovala je bolje u nastavku, ali naravno da možemo i bolje od toga. Moramo raditi, ne može se jednim treningom uigrati momčad. Zato se veselim treninzima u Rijeci. Ono čime nisam zadovoljan naša je transformacija iz obrane u napad, to moramo puno bolje. Mi smo prvu kontru dočekali na početku drugog dijela, a to nam najviše treba.


Pritisak


Pobjedu s različitim licima, kojom je od Grčke preuzeta čelna pozicija u kvalifikacijskoj skupini, prokomentirali su i njegovi igrači.


– Previše smo griješili u napadu, promašivali zicere. Dobro je da smo poluvrijeme završili u egalu – mišljenje je lijevog vanjskog beka Josipa Šarca, autora četiri pogotka. – U nastavku je bilo puno bolje, posebice u napadu. Iskreno, imali smo velik pritisak prije utakmice, znali smo da moramo pobijediti, a kada nešto moraš, onda baš sve ne ide kako bi trebalo.


Luka Cindrić je kišom golova zasuo grčku obranu, podsjećajući na dane kada je u dresu Karlovca djelovao nezaustavljivo kao sada u Grčkoj.


– Znali smo da mora doći naših pet minuta. Čekali smo, čekali i dočekali. Na kraju krajeva, u ovoj utakmici se puno toga pitalo nas i bilo je samo pitanje vremena kada ćemo se posložiti. Žao mi one zadnje kontre, morao sam to zabiti. U prvom dijelu uvukla se nervoza jer nismo zabili nekoliko lakih golova koje smo trebali. U drugom smo to popravili i zasluženo pobijedili. Znali smo da će doći naših pet minuta i tako je bilo. Sve se pitalo nas, bili smo disciplinirani. Vjerujem u budućnost ove reprezentacije. S pobjedama se lakše raste – kazao je Cindrić, deveterostruki strijelac.