ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Swan Croatia Challengea 2023.

Ivica Kostelić i Ratko Rudić promovirali u Splitu prestižnu regatu, cilj je na Jadran privući elitnu klijentelu

Autor: Hina

28.04.2023. 07:53
Ivica Kostelić i Ratko Rudić promovirali u Splitu prestižnu regatu, cilj je na Jadran privući elitnu klijentelu

Foto: Foto S. GATTINI/ACI

Ovaj veliki sportski događaj od iznimnog je značaja i za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma u kontekstu produljenja sezone te privlačenja ekskluzivnije klijentele - kaže predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić  



SPLIT  Nakon prošlogodišnjeg premijernog ClubSwan 36 prvenstva, Split je drugi put ponosni domaćin prestižne regate Swan Croatia Challengea 2023. kojom su ACI i ACI Sail službeno otvorili ovogodišnji regatni kalendar elitnog nautičkog natjecanja koje okuplja ponajbolje svjetske jedriličare te posjećuje destinacije kao što su Monte Carlo, Porto Cervo i St. Tropez.


Zahvaljujući ekskluzivnom partnerstvu ACI-ja s Nautor Swanom kao glavnim organizatorom ovog natjecanja, dugoročni benefiti za Hrvatsku tek će se pokazati u vidu produljenja turističke sezone, privlačenja klijentele sve veće platežne moći te jačanja cjelokupne destinacijske konkurentnosti.


Kostelić i studenti


– Ova regata prije svega ima za cilj podizanje kvalitete nautičkog turizma i demonstraciju onoga što Hrvatska zaista može i zna. Prisustvovanjem vrhunskih jedriličara i iskusnih nautičara na ovoj ekskluzivnoj regati želimo privući klijentelu koja ja dosad posjećivala druge dijelove Mediterana. Naša misija je ovime potaknuti razvoj destinacija unutar Jadrana kako bi se ti klijenti ovdje i zadržali, odnosno kako bismo Hrvatsku dodatno etablirali kao globalni nautički brend i elitno jedriličarsko odredište koje pripada samom svjetskom vrhu. Ovaj veliki sportski događaj od iznimnog je značaja i za jačanje konkurentnosti hrvatskog turizma u kontekstu produljenja sezone te privlačenja ekskluzivnije klijentele više platežne moći – istaknuo je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.




Regatu Swan Croatia Challenge u Hrvatsku su ponovno doveli ACI d.d. i ACI Sail u partnerstvu s Nautor’s Swanom te u organizaciji Labuda, a poseban doprinos pružili su i studenti Pomorskog fakulteta u Splitu koji su na čelu s proslavljenim hrvatskim olimpijcem i ACI-jevim ambasadorom Ivicom Kostelićem branili boje Hrvatske prvog dana natjecanja. S obzirom na promidžbeni karakter regate, kako za domaću nautiku, tako i za hrvatski sport u cijelosti, natjecanje je pratio i Ratko Rudić, stručni savjetnik Hrvatskog vaterpolskog saveza te proslavljeni vaterpolski trener, kao i Federico Michetti, voditelj sportskih aktivnosti u Nautor Swanu te Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta u Splitu.


Za pamćenje


– Bio mi je izniman užitak ponovo jedriti »ClubSwanom« na Swan Croatia Challengeu. To je fantastičan regatni brod. Jako je zabavan i okrenut je prema performansama, što mi se stvarno sviđa i što je bio pravi gušt. Itekako opravdava svoj ugled u svijetu jer je stvarno prava jurilica. Čak sam imao čast biti na prvoj navigaciji Swanovima 2019. na Jabuci i mogu reći da je bio doživljaj za pamćenje. Ovakvi eventi su u Hrvatskoj i više nego dobrodošli i zaista je važno nastaviti raditi na njihovoj realizaciji i u budućnosti – rekao je Ivica Kostelić, koji se u Split vratio kao pobjednik na nedavno održanoj regati »Roma per Due«.


– Jedrenje je jedan od stupova hrvatskog sporta i veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje s našim jedriličarima i sportskim prijateljima iz cijelog svijeta. Želim im ovim putem dati potporu. Bio sam trener u zemljama gdje je jedrenje jako cijenjeno pa sam upoznat i s internacionalnim jedrenjem. Pratim i naše jedriličare, koji su izuzetno dobri. Štoviše, hrvatski jedriličari su vrlo poznati u svijetu, zahvaljujući čemu smo se snažno etablirali kao jedriličarska nacija koja dosta visoko kotira na globalnoj razini i tako treba i ostati – zaključio je Ratko Rudić, legendarni trener hrvatske vaterpolske reprezentacije.


»G Spot« četiri puta prvi

Jedrilica »G Spot« s kormilarom Giangiacomom Serena di Lapigiom iz Monaka nalazi se na prvom mjestu nakon drugoga dana jedrenja. U četiri plova Serena di Lapigio četiri je puta bio prvi i ima četiri negativna boda. Slijedi Edoardo Ferragamo (Cuordileone) s 12 negativnih bodova, jučer četvrti i drugi, dok je treći Talijan Edoardo Pavesio (Fra Martina) s 15 negativnih bodova poslije petog i trećeg mjesta. Hrvatski Go Racing s Filipom Miroićem je posljednji u konkurenciji deset istovjetnih ClubSwan 36 jedrilica.