Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

EP u vaterpolu

Hrvatska večeras protiv Crne Gore traže plasman u četvrtfinale, Tucak vjeruje u pobjedu

Autor: Igor Duvnjak

08.01.2024. 14:55
Hrvatska večeras protiv Crne Gore traže plasman u četvrtfinale, Tucak vjeruje u pobjedu

Foto: Ivica Tucak sa suradnicima i igračima/Foto PIXSELL

Milijun puta sam dosad rekao da tko god igra protiv Crne Gore, ne može unaprijed pomisliti na pobjedu - kaže hrvatski izbornik Ivica Tucak



DUBROVNIK   Bez treće nema one prave sreće, kao da ta (ne)izrečena poruka lebdi negdje iznad tabora hrvatskih vaterpolista nakon utakmica sa Španjolskom i Francuskom, kao i uoči večerašnjeg teškog ispita s Crnom Gorom (20.15 sati). U prva dva nastupa ostvareni su željeni rezultati, želja je nastaviti zacrtanom rutom. Hrvatska je nakon ruleta peteraca i matiranja Španjolaca u susretu koji je nakon četiri četvrtine završio neriješenim rezultatom, u susretu protiv Francuza iskazala neke itekako dobrodošle odlike. Već je od ranije znano da je vratar Marko Bijač vrhunska svjetska klasa, osim toga, obrana ispred njega djelovala je sjajno, a i jedno i drugo bit će nužan faktor i u večerašnjem susretu. Igrači Ivice Tucka su pak u napadu kao dijamantne igle probijali francusku obranu i to nizom ubojitih dalekometnih šuteva, čime je u potpunosti anuliran dojam o mizernom učinku s igračem više. U ta dva dvoboja, kao i u večerašnjem derbiju susjeda s Crnogorcima, očekuje se da će hrvatske kapice igrati nošene navijanjem s krcatih tribina u Gružu. Naravno da su hrvatski vaterpolisti oduševljeni odanošću simpatizera u gradu u kojem se za vaterpolo doslovno traži ulaznica više.


– Ispričavam se svim prijateljima kojima ne mogu izaći ususret s ulaznicama, ali jednostavno je nemoguće – rekao je hrvatski izbornik Ivica Tucak. – Srce mi je puno što ljudi vole reprezentaciju, to smo zaslužili, hvala ljudima i neka ostanu uz nas, a mi ćemo se uvijek boriti do zadnje kapi krvi.


Reputacija


Njegova momčad za suparnika ima reprezentaciju s reputacijom. Crna Gora, kao mlada država, još mlađa od Hrvatske, ima, naime, kao i Lijepa naša, što reći o vaterpolu. Crnogorci su neovisnost stekli tek 2006. godine, ali tradicija loptanja u vodi na jugu Jadrana iznimno dugo traje, primjerice, najtrofejniji crnogorski klub Jadran iz Herceg Novog, prošle je godine proslavio 100 godina postojanja. Niz je crnogorskih igrača zapaženih u ondašnjoj Jugoslaviji, sada su pod zastavom svoje zemlje u državi specifičnoj po činjenici da se u njoj s pravom vaterpolo može nazvati crnogorskim nacionalnim sportom. Crna Gora je redovit sudionik Olimpijskih igara, a najveći broj crnogorskih olimpijaca daje upravo vaterpolo. Crna Gora je na Olimpijskim igrama zabilježila neslavan kuriozitet. Inače, baš na Igrama ih »neće karta«, u tri su navrata bili blizu medalje, ali su sva tri puta osvajali četvrto mjesto, u Pekingu 2008., Londonu 2012. i Rio de Janeiro 2016. godine.




Najveći uspjeh Crne Gore na Europskom prvenstvu dogodio se davne 2008. u Malagi, kada je kao debitant otišla do kraja i osvojila zlatnu medalju. Bio je to povijesni naslov prvaka Europe bilo koje sportske momčadi iz tek novostvorene crnogorske države. Godinu dana kasnije Primorac iz Kotora je također osvojio naslov prvaka Europe, pobijedivši 1999. godine Pro Recco u finalu Final Foura Lige prvaka i to u Rijeci. Crnogorci su uz zlato na europskim prvenstvima osvojili i dva srebra, u Eindhovenu 2012. i Beogradu 2016. godine, a oba puta ih je u finalu svladala Srbija. Imaju i broncu s Europskoga prvenstva u Budimpešti 2020. godine, kada su svladali upravo Hrvatsku. Na prošlom EP-u, dok je Hrvatska u Splitu slavila naslov prvaka, Crnogorci su otišli kući razočarani osvojivši sedmo mjesto. U kolekciji medalja s velikih natjecanja imaju i srebro sa Svjetskoga prvenstva, doprvaci su bili 2013. godine u Barceloni, kada je reprezentaciju nadimka »Ajkule« potopila Mađarska.


Kada je pak riječ o nedavnim međusobnim ogledima Hrvatske i Crne Gore na velikim natjecanjima, onaj prošli nije Hrvatskoj ostao u dobroj uspomeni. Crna Gora, ju je, naime, lani na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki izbacila u osmini finala. Epilog je bio razočaravajuće deveto mjesto Tuckovih izabranika. Hrvatski izbornik je poručio da se o tome ne razmišlja u njegovoj momčadi koja uspjehom u teškoj utakmici želi nastaviti dobro započetu europsku smotru u Dubrovniku.


Kvaliteta


– Ne želim se vraćati u prošlost, mene zanima samo danas i sutra. Utakmica s Crnom Gorom bit će strašno teška, znamo da smo dobri i da moramo biti još bolji. Pobjeda nam treba da bismo se direktno plasirali u četvrtfinale. Moramo naplatiti sve što smo dobro napravili, no bit će izuzetno teško – dodao je Tucak, koji jako dobro poznaje večerašnjeg protivnika.


– Crnogorci su izuzetno jaka reprezentacija. Možda nemaju individualnu kvalitetu kao, primjerice, Španjolci, ali to kompeziraju s mladosti, poletom i agresivnošću. Milijun puta sam dosad rekao da tko god igra protiv Crne Gore, ne može unaprijed pomisliti na pobjedu. Mislim da igramo dobro, da izgledamo dobro, ali da možemo još i bolje, te vjerujem da ih možemo pobijediti.


Crnogorski suparnici kao da se nisu još aklimatizirali na ovo Europsko prvenstvo, protiv Francuza su slavili tek nakon izvođenja peteraca, a onda su pokisli u kiši pogodaka sa Španjolcima, zaostali su za dva gola.


– Odigrali smo dobru utakmicu. I u početku je bilo dobro, iako nismo koristili prilike. Poslije smo kod rezultata 10:10 napravili neke pogreške koje se ne rade, ali smo imali dosta igrača s tri osobne pogreške i bili smo hendikepirani. Vjerovali smo da možemo dobiti i mislim da smo se podigli u odnosu na prvu utakmicu protiv Francuske – komentirao je crnogorski izbornik Vladimir Gojković, nekadašnji istaknuti igrač.


Komentari u crnogorskom tisku bili su u stilu: »Granados i Perone održali sat vaterpola«. Priznaje pritom kvalitete hrvatske reprezentacije, ali i razmišlja o uspjehu nad aktualnim europskim prvacima na njihovom terenu.


– Čeka nas još jedna momčad na razini Španjolske, koja je pokrivena na svim pozicijama. Moramo biti na maksimumu da bismo došli u situaciju da slavimo u tom susretu. Trebamo vjerovati kao što smo vjerovali protiv Španjolske, pristup mora biti isti – zaključio je Gojković.