ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ABA liga, 7. kolo

Hrabrom otporu unatoč, Zadar poražen od Crvene zvezde

Autor: Andrija Dešpoja, Paulo Sarić

12.11.2023. 16:36
Hrabrom otporu unatoč, Zadar poražen od Crvene zvezde

Foto: Luka Jeličić



Sraz abaligaškog Davida i Golijata nije se nažalost pred preko osam tisuća gledatelja u Krešinom domu raspleo po biblijskom scenariju. Crvena zvezda, koja je uistinu silna euroligaška družina, nije propustila odraditi posao pobjedom 81:74 u grotlu “neprijateljskog” Višnjika, Zadar se odlično držao u prvom poluvremenu, no u nastavku je pao u nemilost beogradskog košarkaškog stroja koji se koncem treće četvrtine odvojio na nedostižnih 17 koševa viška. Junački otpor sastava Danijela Jusupa potrajao je 27 minuta, no dalje od toga nije uspio stići, razumljivo s obzirom da su gosti bili prisiljeni ovaj dvoboj odraditi na euroligaškom intenzitetu i tako si isprati gorak okus poraza doživljen dva dana prije u Barceloni.


Ravnopravna igra


Suprotno najavama uoči utakmice Jusup je imao spremnog Karla Žganeca u sastavu, dok su se gosti na Višnjiku pojavili bez Branka Lazića, Adama Hange i Marka Simonovića. A samo otvaranje nije moglo ispasti bolje za domaće košarkaše koji su u prve tri minute doslovno poletjeli terenom Krešinog doma i pobjegli na pet poena prednosti (9:4). Većina koševa bilo je djelo Darija Drežnjaka koji je najprije zakucavanjem pa onda tricom razgalio dupkom ispunjene tribine. Ipak, nije se trebalo dugo čekati na odgovor moćnog Euroligaša koji preko nadahnutog Litavca Rokasa Giedraitisa radi seriju 12:5 za preokret stanja na semaforu (11:16), a to je onda bio znak Jusupu i za prvu minutu odmora. Vratio je strateg Zadra mirnoću svojim dečkima, vidjelo se to po trima vezanim tricama, dvjema Arijana Lakića i jedne Luke Božića, što je uz snalažljivost Lovre Mazalina označilo povratak domaćeg sastava u vodstvo (22:19) koje se unatoč učestalim rotacijama gostujućeg trenera uspjelo održati do završetka prve dionice (24:23). Privilegija Grka Ioannisa Sfairopoulosa da može izrotirati gotovo cijelu petorku u prvoj četvrtini, pokazala je svoje draži kada su u ranoj fazi druge četvrtine trice nanizali Miloš Teodosić i Stefan Lazarević, ali i na drugoj strani prisebnost izvan perimetra su demonstrirali Ramljak i Božić (29:29)


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Beograđani su nakon toga pronašli novog egzekutora s vanjskih pozicija, pogodio je i Brazilac Yago dos Santos, no odgovor Zadrana ovog puta bio je još konkretniji, a “krivcem” za povratak u prednost (34:32) pokazao se svježi Saša Vujačić koji je vezao dvicu i tricu, dok je u međuvremenu cijelu dvoranu na noge digao Ramljak s lebronovskom blokadom s leđa na Luki Mitroviću. Izgleda da je taj potez kapetana Zadra razbudio uspavanog beogradskog lava koji je u sljedećih 180 sekundi održao malu košarkašku katedru svojim domaćinima s 11:0 serijom i bijegom na sedam viška (36:43). No, ako su mislili “Crveno-bijeli” da su pokolebali Jusupov sastav, prevarili su se, jer je do odmora zaostatak sveden na samo dva koša (43:45). Mazalin, Ramljak i Žganec koji je konačno uspio pogoditi tricu učinili su odlazak prema svlačionici s puno manje briga nego što je to izgledalo na domaćoj klupi samo minutu i pol prije. Zbirno gledano, u prvih 20 minuta i nije se mogao osjetiti taj ogroman kvalitativni jaz koji dijeli ove dvije momčadi. Zadrani su, iako u deficitu sa svim u odnosu na Zvezdaše, kompenzaciju napravili velikom požrtvovnošću i fokusom koji im nije dopuštao opuštanje, a kada se protiv Crvene zvezde samo pola minute odigra na pola gasa, po viđenom bi uslijedila i brza kazna.


Obrana gostiju




Taj kurs valjalo je zadržati i u nastavku, no lako je to bilo zaželjeti, a teško i napraviti. Posao su im odmah na uvodu treće dionice otežali novim tricama Nedović, Giedraitis i Davidovac, pa se Zvezda po drugi put u utakmici uspjela odvojiti na sedam viška (49:56). Naravno, uslijedila je Jusupova minuta odmora, no nije ona kao i u prvom poluvremenu dovela do željenog efekta. Razlog je svakako ležao u bitnijem podizanju intenziteta obrane “Crveno-bijelih” jer Zadrani više nisu mogli tako lako do poena, a na suprotnoj strani nastavio je trpati Giedraitis kojem se pridružio pod košem Mike Tobey, što će se pokazati dovoljnim za najvećih dotada 12 plusa (49:61) Beograđana. Na trenutak su Jusupovi igrači preko Žganeca i Ramljaka vratili svoje u jednoznamenkaste vode (53:61), ali se onda u smiraj treće četvrtine ponovno ušlo u mlin gostujuće momčadi za bijeg na 17 viška (53:70).


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Ipak se rješenja za euroligaške i NBA kalibre igrača poput Napiera, Tobeya i Giedraitisa nije moglo pronaći pa je dvoboj Davida i Golijata na ulasku u posljednju dionicu krenuo u očekivanom smjeru. Unatoč realnom stanju stvari, domaći košarkaši nisu klonuli duhom već su se potrudili do završnih sekundi parirati protivniku koji jest malo podignuo ručnu. Zadrani su se s 18 minusa (57:75) našli pred posljednje dvije minute na prepolovljenom zaostatku (71:80), odlično za ukupni dojam i pljesak cijele Krešine dvorane za zalaganje i trud u srazu s moćnom euroligaškom družinom. Luka Božić bio je najistaknutiji domaći pojedinac s 18 koševa, deset skokova i pet asistencija, a u gostujućim redovima iskazao se Giedraitis sa 19 ubačaja.


Danijel Jusup (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Kraj utakmice


Zadar je, hrabrom otporu unatoč, poražen od Crvene zvezde rezultatom 74:81. Goste je s 19 poena i četiri skoka predvodio Rokas Giedraitis, a pratio ga je Yago Dos Santos s 12 poena i četiri asistencije, dok je Luka Božić s 18 poena, deset uhvaćenih lopti i pet uspješnih dodavanja bio prvo ime u zadarskim redovima. Košarkaši Zadra su pljeskom ispraćeni s parketa!


38.17 minuta


Dario Drežnjak i Petar Vujačić su primakli Zadar na minus devet (71:80) i natjerali gostujućeg trenera na posljednju minutu odmora. Do kraja je ostalo tek nešto više od sto sekundi.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


37.40 minuta


Trener Danijel Jusup iz igre povlači Arijana Lakića i Marka Ramljaka. Manji broj navijača s upitnom sportskom kulturom napušta dvoranu. Zvezda vodi 67:80.


34.19 minuta


Šovinistički repertoar je “ispucan”, a na parketu Zvezda nastavlja s boljom igrom. Kako vrijeme odmiče do izražaja sve više dolaze šira klupa i veća individualna kvaliteta gostujućeg sastava koji se odvojio na plus 14 (63:77). Trener Sfairopoulos  je pozvao minutu odmora.


30.25 minuta


Tornado skandira ustaške pjesme. S tribina se čuje: “O Hrvatska, o Hrvatska, nezavisna država” i “Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati”!


KK Zadar - KK Crvena zvezda

FOTO: Luka Jeličić


Kraj treće četvrtine


Stao je zadarski šut za tri poena, što je posljedično dovelo do problema u domaćem napadu. Zvezda je, s druge strane, nastavila pogađati te zahvaljujući seriji 5:19 u četvrtu četvrtinu ulazi s ugodnih 16 poena prednosti (54:70). Luka Mitrović je visokom vodstvu svoje momčadi unatoč ušao u neverbalnu konverzaciju s zadarkom publikom. Trener Ioannis Sfairopoulos ga smiruje.


27.28 minuta


Nastavlja se napadačka kriza Zadra. Igrači Danijela Jusupa su pune četiri i pol minute bez poena iz igre, što su gosti iskoristili da se serijom 0:10 odvoje na dvoznamenkastu razliku.


KK Zadar - KK Crvena zvezda

FOTO: Luka Jeličić


25.24 minuta


Zvezda se na krilima dviju trica Dejana Davidovca i Rokasa Giedtraitisa po prvi puta odvojila na dvoznamenkastu prednost (49:59).


24.07 minuta


Zadar se i dalje dobro drži. Rezultat je 49:53. U igru je ušao Dario Drežnjak umjesto Lovre Mazalina.


21.01 minuta


Drugo poluvrijeme je počelo s nekoliko promašaja s obje strane. S tribina se ore pjesme podrške Zadru.


KK Zadar - KK Crvena zvezda

FOTO: Luka Jeličić


Kraj druge četvrtne


Zadar se na krilima dobre obrane i trice Karla Žganeca vratio u susret. Na veliki odmor se ide s u potpunosti otvorenih 43:45.


17.25 minuta


Nakon minute odmora Crvena zvezda je napravila seriju 0:11 te vodi 36:43. Zadar ima više skokova i asistencija te izvrstan postotak šuta za tri poena (6-13), no gosti su napravili veliku seriju i otišli na tri posjeda prednosti.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


13.37 minuta


Marko Ramljak je monstruozno blokirao igrača Zvezde i zapalio atmosferu na tribinama, a Petar Vujačić je s druge strane pogodio za 34:32 Zadra. Trener gostiju Ioannis Sfairopoulos je pozvao minutu odmora.


Kraj prve četvrtine


Nakon deset minuta košarke Zadar vodi 24:23. Arijan Lakić ima osam poena, Dario Drežnjak pet. Kod Zvezde prednjači Rokas Giedraitis s 11 koševa.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


8.57 minuta


Nastavlja se velika borba na parketu. Zadar gubi pola koša (22:23). U igru ulazi Karlo Žganec.


5.04 minuta


Problemi za Zadar. Zvezda je preokrenula i vodi 11:16. Dario Drežnjak ima dvije osobne pogreške. Izvrsan je Rokas Giedraitis koji već ima 11 koševa.


2.53 minuta


Zadrani su bolje otvorili utakmicu i na krilima Darija Drežnjaka, Luke Božića i Arijana Lakića vode 9:6.


UTAKMICA JE POČELA


Rok Stipčević

FOTO: Luka Jeličić


1 minuta prije početka utakmice


Uoči početka susreta uručeno je prigodno priznanje Roku Stipčeviću.


5 minuta prije početka


Zadar će krenuti u petorci Lovro Mazalin-Dario Drežnjak-Luka Božić-Marko Ramljak-Arijan Lakić. Crvena zvezda kreće s petorkom Joel Bolomboy-Dejan Davidovac-Rokas Giedraitis-Nemanja Nedović-Shabazz Napier.


10 minuta prije početka utakmice


Susret Zadra i Crvene zvezde će suditi Saša Pukl, Mario Majkić i Tomislav Stapić.


Navijači KK Zadar uoči Zvezde

FOTO: Mate Komina


15 minuta prije početka utakmice


Atmosfera u dvorani je dosta mirna. Tribine se i dalje pune. Ostale su još 1172 neprodane ulaznice.


20 minuta prije početka utakmice


Zagrijava se i Karlo Žganec, no njegov nastup je i dalje upitan.


25 minuta prije početka utakmice


Na teren su ispraćeni zvižducima izašli i košarkaši Crvene zvezde. Na tribinama je gotovo pet tisuća gledatelja.


KK Zadar - KK Crvena zvezda

FOTO: Luka Jeličić


Pola sata prije početka utakmice


Košarkaši Zadra su istrčali na parket praćeni skandiranjem ugodno popunjenih tribina. U Krešinom domu se trenutno nalazi oko tri tisuće gledatelja, a ispred dvorane su veliki redovi.