Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Incident

Napadnuti i ozlijeđeni član upravnog odbora Crvene zvezde i srpski novinari. Beogradski klub traži utakmicu bez publike!

Autor: T.P.

11.11.2023. 22:52
Napadnuti i ozlijeđeni član upravnog odbora Crvene zvezde i srpski novinari. Beogradski klub traži utakmicu bez publike!

Foto: Luka JeličićNepoznati maskirani počinitelji danas su u dva odvojena incidenta fizički napali i ozlijedili dvojicu novinara MozzartSporta, koji su u Zadar došli kako bi pratili utakmicu AdmiralBet ABA lige u kojoj sutra u Dvorani Krešimir Ćosić gostuje Crvena zvezda Meridianbet, te člana Upravnog odbora kluba, koji je bio u društvu s prijateljem. Povodom tog događaja, KK Zadar je izdao priopćenje koje prenosimo u cijelosti.


– Košarkaški klub Zadar oštro osuđuje ove teške incidente koji bacaju ljagu na ime kluba i Zadra kao grada. Fizički napad na predstavnike gostujuće momčadi i novinare čin je huliganizma koji nema nikakve veze sa navijanjem i ljubavlju prema klubu. Takvu skupinu ne možemo prepoznati i prihvatiti kao navijače, već kao skupinu huligana, a ovakvi incidenti nikad nisu i neće biti u skladu s vrijednostima koje promičemo kao klub i zajednica. Čvrsto stojimo iza ranije iznesenog stava kako nasilju nema mjesta u sportskim  niti bilo kojim drugim okruženjima.


Kao sportski kolektiv, uvijek ćemo biti posvećeni promicanju fer igre i sportskog duha kao i pozitivne atmosfere na tribinama i izvan njih. Neredi ne ugrožavaju samo sigurnost svih prisutnih već narušavaju reputaciju košarkaške igre koju smatramo sportom koji spaja kako ljude tako i različite kulture.
Još jednom se ograđujemo od ovog sramotnog čina i iskazujemo žaljenje novinarima, napadnutom predstavniku Crvene uvezde Meridianbet i njegovom prijatelju, njihovim obiteljima, klubu i redakciji Mozzart Sporta. Pozivamo sve navijače da sutra tijekom utakmice pokažu pravo lice Zadra, navijanjem za klub i ograđivanjem od onih koji pozivaju na nacionalnu, vjersku, rasnu, spolnu mržnju ili netrpeljivost, a posebice nasiljem. Osim kazni, riskiramo narušavanje slike kluba i grada, koja je već nakon ovog čina nepovratno narušena.


Navijajmo za Zadar i poštujmo svoje protivnike, samo na taj način možemo pobijediti i na terenu i izvan njega, stoji u priopćenju.


U oštrijem tonu o istom slučaju oglasili su se iz Crvene zvezde.


– Kao klub zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih tijela, prije svega hrvatske policije i sigurnosnih službi, kao i privođenje napadača, jer je jednostavno nevjerojatno da se napadaju ljudi koji su u Zadar stigli u sastavu izaslanstva našeg kluba, koji na sebi nisu imali nikakva obilježja našeg kluba, niti su na bilo koji način ikoga provocirali!


Posebno je simptomatično da mi, kao klub iz Beograda, već imamo saznanja da oba napada povezuje ista osoba (taksist) koja je prevozila novinarsku ekipu i člana našeg Upravnog odbora s aerodroma!


Zbog svega navedenog, a možda i kao posljedica otvorenog pisma zadarskih navijača koje je potpuno nepotrebno dizalo tenziju, kao i svega što se dogodilo u subotu u Zadru, KK Crvena zvezda Meridianbet službeno je zatražila da se utakmica u nedjelju odigra igrati bez prisustva publike – jer daje nam uvertiru od subote, kada je bez ikakvog razloga krenuo svojevrsni lov na ljude iz delegacije našeg kluba, dajući naslutiti da uvjeti za odigravanje utakmice neće biti regularni, poručili su iz Beogradskog kluba.