Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kup Hrvatske

Hajduk potopio Varaždin za polufinale

Autor: Alen Plahinek

27.02.2024. 20:26
Hajduk potopio Varaždin za polufinale

Foto: IVANA IVANOVIC/PIXSELL



Sve ono što se zabrljali u subotnjem ligaškom obračunu protiv Varaždina prošlog vikenda, nogometaši Hajduka sinoć su na svojem Poljudu debelo vratili. Majstori s mora »pregazili« su Varaždince s 5:0 te su sve bliže drugoj uzastopnoj obrani titule. Dva dijametralno suprotna poluvremena odigrao je Hajduk sinoć. Prvih 30 minuta susreta u potpunosti je pripalo Varaždinu, ali nakon toga postepeno je uslijedilo raspad sistema, a dva gola Hajduk u samoj završnici prvog dijela u potpunosti su ih presjekli. U drugom dijelu na terenu je praktički postojao samo Hajduk, a o tome govore i još tri gola u mreži Olivera Zelenike.


Loše poluvrijeme


Potpuno drugačije u odnosu na subotnji ogled započeo je sinoćnji susret. U subotu je Hajduk pritisnuo od prve minute, no jučer su Splićani ponovno izgledali kao »stari dizelaši« kojima treba neko vrijeme da se zagriju. Hitri i poletni Varaždinci to su uvelike iskorištavali i redali napad za napadom. U 16. minuti »krvnik« iz posljednjeg ligaškog ogleda Belcar osvojio je jako puno prostora, ostavio loptu za kapetana Postonjskog koji je s 20-ak metara »odapeo« i pogodio gredu. Zviždao je tada cijeli Poljud svojim igračima izražavajući svoje nezadovoljstvo. Podiglo je to Splićane koliko-toliko i uspjeli su napraviti konkretniju priliku, a završni udarac imao je Mikanović iskosa, no prohujalo je pored vratnice. Javila se tada publika na Poljudu koji je ponovno utihnuo u 32. minuti kada je Drožđek volejom s desetak metara pogodio vratnicu, lopta se odbila na Lučićevu glavu te potom, na sreću za Hajduk, ponovno u gužvu, a ne u gol. Nakon toga kao da je netko ugasio prekidač u varaždinskoj igri. Hajdukov stari dizelski motor je proradio i počelo je »šamaranje«. Diallo je u 42. minuti nakon gužve s dva metra uspio pospremiti loptu u gol. Na 2:0 tik pred odlazak na odmor fenomenalno je zabio Krovinović iz slobodnog udaraca s 20-ak metara.


Dominacija


Apsolutno sve proradilo je u drugoj dionici utakmice. Igrao je Hajduk kao »po špagi«, a ubrzo su stigli i golovi koji su nagradili sjajnu igru. »Preživjeli« su »bili« prvih 15-ak minuta u drugom dijelu u kojem je, da se Varaždin uspio konsolidirati, moglo biti svega. Prvo je na 3:0 u 64. minuti svojim službenim prvijencem postavio Kleinheisler nakon duplog pasa s Livajom, zatim je u 67. Elez kirurški precizno glavom poentirao na ubačaj Benrahoua, a »petarda« je pukla u 72. minuti kada je s 11 metara, uz dosta sreće, zabio Livaja. Ono što svakako daje poseban vjetar u leđa »Majstorima s mora« je ogroman pljesak splitske publike igračima i stručnom stožeru za vrlo konkretnu predstavu.




– Svi smo zadovoljni, trebala nam je pobjeda. U Hajduku nema padanja kamena sa srca, kamen je svake subote i nedjelje. Samo trebaš pobjeđivati, to je jedini put. Do pogotka smo izašli s visokom razinom grča, to je ono što ne volim. Moramo se više fokusirat na izvedbe. Nakon pogotka počinjemo raditi stvari koje treniramo. Bili smo u presingu loši. Kalika smo »iskidali« u poziciji jedan na dva. Jedan evidentni grč. Čekao sam poluvrijeme, ali hvala Bogu da smo zabili pogotke, jer kasnije je sve bilo lakše. Bilo je problema, a bilo je i dobrih stvari. Dali smo pet pogodaka, Belupu četiri u zadnje dvije utakmice na Poljudu. Više kreiramo, ali postoje neforsirane pogreške koje vode u kontranapade, ali to je proces koji moramo ubrzati. Nadam se da ćemo igrati bolje, neki su nam igrači izgubili samopouzdanje, ali ovakve pobjede će ih vratiti – sumirao je nakon susreta trener Hajduka Mislav Karoglan.


Neočekivani heroj


Prvi koji su osigurali polufinale Kupa bili su igrači Lokomotive. Oni su kao i pred nekoliko dana na Kranjčevićevoj dočekali Osijek i susret je stvarno bio svojevrsni »deja vu«. U subotu u ligaškom susretu bilo je 1:1, nakon što je Lokomotiva vodila, a Osijek u 90. minuti poravnao iz kaznenog udarca. Jučer je Lokomotiva ponovno povela, a zaslužan je bio bivši igrač Osijeka Robert Mudražija u 51. minuti. Canjuga je ubacio, Marić prebacio na drugu vratnicu, gdje je Mudražija samo »postavio nogu«. Osječani su imali totalni primat na terenu nakon tog gola, a od 61. imali su i igrača više kada je isključen Mersinaj. U 83. minuti Omerović puca, pogađa Marića u ruku, a sudac Patrik Kolarić pokazuje na kazneni udarac. Pune tri minute trajalo je »vijećanje« u VAR sobi, no penal je potvrđen. Pucao je Mierez, a veliki neočekivani heroj Lokosa bio je vratar Šubarić koji je obranio penal. U posljednjim trenucima Šubarić je »izvadio« još jednu loptu i to s gol-linije te održao svoju momčad na pravom »kolosijeku«. Upravo se zbog činjenice da Lokomotiva nema prvog vratara Nikole Čavline koji se ozlijedio u subotu, naslućivalo da bi Osijek mogao spasiti sezonu preko Kupa i otići među najbolja četiri, međutim Šubarić je zatvorio usta mnogim kritičarima.