Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Europsko prvenstvo

Fantastični Klarica predvodio Hrvatsku do pobjede

Autor: Alen Plahinek

16.01.2024. 19:35
Fantastični Klarica predvodio Hrvatsku do pobjede

Foto: Harry Langer/DeFodi Images/DEFOD



Hrvatska rukometna reprezentacija pobjedom je završila prvu fazu Europskog prvenstva te se time oprostila od SAP Arene i Mannheima. Pobijeđena je Rumunjska sa  31:25, a igrač utakmice bio je Zadranin Luka Lovre Klarica. U velike cipele bio je prisiljen ući Klarica nakon što se prvi desni vanjski Hrvatske, Ivan Martinović ozlijedio, međutim kao u bajci Pepeljuga – cipele su za Klarici pristajale kao salivene. Svoju najbolju utakmicu u hrvatskom dresu do sada završio je sa sedam pogodaka iz devet šuteva i pet asistencija.


Prije same utakmice obistinile su se najave kako je Veron Načinović upitan za ovaj susret zbog temperature. Izbornik Goran Perkovac nije želio kalkulirati, stoga je Verona ostavio na tribini da se odmori za drugi krug, a na teren je “spustio” Tomislava Kušana koji je tako debitirao na velikom natjecanju u dresu Hrvatske. Isto tako, na tribinu je poslan i Filip Ivić, a kao drugi vratar postavljen je Dominik Kuzmanović koji nije došao u Njemačku u prvom “kontingentu” jer je tijekom posljednje faze priprema imao visoku temperaturu, no sada je u potpunosti spreman. Novo ime u sastavu je bio i Mateo Maraš koji je ušao zbog ozljede Ivana Martinovića.


Mučenje


Ni na nebu ni na zemlji nismo bili u prvom dijelu. Obje faze igre bile su na solidnoj razini, no sigurno ne na maksimumu. Pokazali smo u nekoliko navrata  da ona prezentacija protiv Španjolske nije bila slučajnost. Imali smo brzinu i kreativnost u napadu i to nas je držalo. U potpunosti nas je “živima” držao zadarski “bombarder” sa čak šest golova. Obrana je bila solidna, nedostajalo je malo agresivnosti ponekad, no kada je bilo najpotrebnije funkcioniralo je. Imali smo manjih problema s rumunjskim pivotima koji su nekoliko puta ostali sami. Nismo se uspijevali rezultatski odvojiti, stoga je izbornik Perkovac pozvao minutu odmora koja je sjela kao “budali šamar”. Povezali smo tri gola i konačno imali osjetniju prednost. Morao je to smiriti Xavi Pascual, stoga je i on iskoristio minutu odmora u 24. minuti.





Vratili su se nakon toga Rumunji do izjednačenja, a onda se s nekoliko minuta odmora vratio Klarica i razmontirao Rumunje u završnim minutama. Praktički samo na njegovim leđima povezali smo četiri pogotka u završnici i otišli s tih plus četiri na predah (16:12).


Lakoća igre


Sjajan finiš prvog dijela prenijeli smo na početak drugog i u potpunosti zagrijali svoju moćnu mašineriju. Počeli smo zabijati sa svih pozicija, a u obrani smo podigli agresivnost te se na to sve nadovezao Dominik Kuzmanović s tri obrane u prvih nekoliko minuta drugog dijela. Pobjegli smo Rumunjima tada na ogromnih plus sedam (21:14), a Xaviju Pascualu nije preostalo ništa drugo, nego da minutom odmora pokuša smiriti hrvatski momentum.


Ipak, Rumunji su se sredinom poluvremena serijom 3:0 uspjeli malo vratiti u “život”, ali protivničku seriju okončao je Filip Glavaš i ponovno vratio Hrvatsku na pravi put. Ubrzo smo pobjegli na sedam razlike, stoga je rumunjski izbornik zatražio posljednji time-out kako bi pokušao spasiti što se spasiti da. U 51. minuti crveni karton dobio je Zvonimir Srna zbog tri isključenja, što je značilo da je tek tada u igru morao ući Domagoj Duvnjak.


Odličnu partiju odigrao je i debitant Tomislav Kušan koji je zabio četiri gola iz četiri šuta, kao i Mario Šoštarić.


Drugi krug je ovom pobjedom osiguran, a s obzirom na ostale rezultate znamo kako ćemo se u Kolnu susresti sa Francuskom, Njemačkom, Mađarskom i Islandom.