Srijeda, 15. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Europsko prvenstvo

Austrijanci sjajnom utakmicom Hrvatskoj otkinuli bod

Autor: Alen Plahinek

14.01.2024. 22:10
Austrijanci sjajnom utakmicom Hrvatskoj otkinuli bod

Foto: Filip Glavaš/Foto REUTERS



Austrija je uspjela izvesti iznenađenje protiv Hrvatske u drugom kolu prve runde Europskog prvenstva. Završilo je na kraju 28:28 u iznimno napetoj utakmici. Emocionalno pražnjenje nakon herojske pobjede protiv Španjolske ipak je uzelo maha, a Austrijanci su mirno dočekali svoju veliku priliku.


Krenulo je kao iz snova, odnosno kao i protiv Španjolske. Furiozno su hrvatski rukometaši otvorili susret, poveli 5:1 i činilo se da će to biti još jedan “plitak potok”, međutim Austrijanci su uvelike umiješali svoje prste u susret. Malo po malo, mic po mic, počeli su Austrijanci zabijati, a onda je od krenula mini serija. Pokušao je to izbornik Goran Perkovac zaustaviti minutom odmora u 17. minuti pri rezultati 9:8, međutim najviše zaslužujući Nikoli Bilyku Austrijanci su uspjeli izjednačiti.


Ipak u posljednjim minutama prvog dijela kvaliteta Hrvatske je izašla na vidjelo i otišli smo u dva navrata na plus tri, no u konačnici s dva razlike išli smo na predah. Možemo reći kako smo nakon utakmice sa Španjolskom “opasno” digli ljestvicu kvalitete u napadu i obrani pa bi prema tome mogli reći da nismo bili na razini zadatka u prvom poluvremenu, međutim treba istaknuti Austrijance. Sjajnu 6-0 obranu igrali su Austrijanci više od 20 minuta u prvom dijelu. Vrlo pokretljivu i agresivnu te naši vanjski šuteri nisu imali previše prilika, a još manje su se pivoti mogli osloboditi. U obrani isto tako, nismo izgledali toliko dominantno kao protiv Španjolske, međutim čuvao nas je Matej Mandić koji je upisao sedam obrana u prvih 30 minuta.




Ista meta isto odstojanje bilo je drugo poluvrijeme. Već u 35. minuti Austrijanci su uspjeli prvi puta izjednačiti (15:15), a onda su u 39. prvi puta i poveli  18:19.  Morao je reagirati izbornik Perkovac minutom odmora kako bi zaustavio austrijski momentum. Uspio je to jer su Hrvati svega nekoliko minuta nakon toga povezali tri pogotka i imali smo koliko toliko mirnih 21:19.  Držali smo tih dva razlike, a u 56. minuti pogotkom Filipa Glavaša otišli  i na tri, no nakon toga Austrijanci su u finišu utakmice povezali tri pogotka i upisali ogroman bod.


Najnegativniji trenutak utakmice zbio se u 47. minuti kada se nakon grubog starta, guranja u zraku, ozlijedio prvi desni vanjski Hrvatske Ivan Martinović. Prema prvim informacijama desno rame je iskočilo i Martinović je najvjerojatnije izgubljen do kraja ovog Prvenstva.


Mario Šoštarić sa šest pogodaka bio je prvo ime Hrvatske, a Matej Mandić upisao je deset obrana. Sve u svemu Austrijancima treba stisnuti ruku i čestitati im na stvarno sjajnoj predstavi gotovo svih 60 minuta.


Ovaj bod ne mora ništa značiti za drugu fazu, ako u trećem susretu svladamo Rumunjsku, a Španjolska svlada Austriju.