Subota, 19. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ABA liga

Dubai od sljedeće sezone novi član regionalne elite

Autor: Andrija Dešpoja

20.03.2024. 09:06
Dubai od sljedeće sezone novi član regionalne elite

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Nakon što je prije sedam dana zagrebačka Skupština ABA lige ostala bez odluke o ulasku Dubaija u okrilje regionalnog košarkaškog natjecanja, novi sastanak skupštinara održan na istom mjestu riješio je tu enigmu. Dubai je dobio zeleno svjetlo za nastupanje u ABA ligi i to već od naredne sezone 2024./25. te će najmanje u njoj sudjelovati sve do sezone 2026./27. To je najbitniji zaključak jučer održane Skupštine koji je izglasan s devet od ukupno 11 glasova.


Širenje lige


Ulazak Dubaija u regionalnu ligu donijet će i značajnu financijsku blagodat za klubove vlasnike, dok je još uvijek nepoznato po kojem ključu će klubovi, među njima i KK Zadar, raspodijeliti taj financijski kolač, a neslužbeno se spominje cifra od 2 i pol milijuna eura po sezoni. Ulazak kluba iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, doduše još uvijek nepostojećeg, značit će i mijenjanje sustava natjecanja koji se direktno dotiče i tekuće sezone. Liga bi se trebala od naredne sezone širiti na 16 klubova, pa bi novi sudionici na jesen postali Dubai i prvak Druge ABA lige, dok bi pretposljednji ovosezonski sastav bio lišen muka repesaža, a tek će posljedneplasirani klub morati u doigravanje za ostanak s finalistom doigravanja Druge ABA lige.


U tom drugoligaškom natjecanju u problem su upali srpski predstavnici jer je jedna od odluka Skupštinara bila vezana za ukidanje nacionalnog ključa za popunjavanje elitnog regionalnog ranga. Po tom pitanju srpski predstavnici nisu dobili zadovoljštinu jer je maksimalan broj sudionika iz jedne države ograničen na šest, a pošto ih trenutačno imaju pet (C. zvezda, Partizan, Mega, Borac i FMP), onda u slučaju da prvak Druge lige bude jedan od njihovih troje klubova, ujedno najjačih budžetom i plasmanom (Zlatibor, Vojvodina, Spartak), u baraž s posljednjeplasiranim iz Prve ABA lige ne bi mogao ići srpski predstavnik. Taj detalj svakako ide u prilog Širokom i MZT-u koji uz spomenuti srpski drugoligaški tercet imaju najviše izgleda za povratak u regionalnu elitu.


Partizan suzdržan




No, koliko god su nacionalni interesi i neravnopravan položaj nesrpskih u odnosu na srpske predstavnike ostali visjeti u zraku i nakon ove po mnogočemu revolucionarne Skupštine, nazire se veći razdor između beogradskih velikana kao i podgoričke Budućnosti koja ima već dugi niz godina, često javne i ružne, prijepore s Crvenom zvezdom. Indikativan je stoga nedolazak predsjednika Budućnosti Dragana Bokana na zagrebački ponovljeni sastanak, kao što je indikativno da je među rijetkima koji su ostali suzdržani oko ulaska Dubaija u ABA ligu bio Partizan. »Crno-bijeli« kako prenosi portal Mozzart Sport ostali su suzdržani zbog proceduralnog promašaja jer se nije prije aklamacije Dubaija odlučilo o prihvatu novih članova vlasnika, a radi se o Splitu, Borcu i Studentskom centru, kao što se nije raščistila situacija oko pretvorbe Društva Jadranske lige iz Javnog trgovačkog društva u Društvo s ograničenom odgovornošću. Ta problematika je pak odlukom Skupštinara prolongirana za 30. lipnja.


Naravno, za kraj je važno spomenuti kako sami ulazak Dubaija na tzv. mala vrata u europsku košarku, što sada i dobiva s abaligaškom participacijom, otvara širom prostor za ulazak i u najjače klupsko košarkaško natjecanju na »Starom kontinentu«. Zasad, tj. naredne sezone, Dubai neće pod euroligaško okrilje, ali su jake presumpcije da će mu prva stepenica biti Eurokup, a onda će se od sezone 2025./26. po svemu sudeći moći natjecati i za europski košarkaški tron.