Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KK Sukošan

Doktor znanosti Marko Trninić o razvoju i budućnosti zadarske mladosti

Autor: Andrija Dešpoja

29.10.2023. 10:01
Doktor znanosti Marko Trninić o razvoju i budućnosti zadarske mladosti

Foto: Mate Komina



U nedjelju s novom natjecateljskom sezonom u Drugoj muškoj ligi Jug kreću i košarkaši Sukošana. Od ove godine klub iz mjesta Svetog Kasijana ima novu ulogu jer je umjesto Diadore uskočio u program razvojnih momčadi Zadra, pa će se u žutim dresovima u nadolazećoj kampanji uglavnom naći golobradi kadeti s Višnjika, uz dvojicu iskusnih domaćih igrača. Sve to s klupe će predvoditi perspektivni, mladi i, kako ga se voli nazivati, najškolovaniji zadarski trener s neporecivim obiteljskim pedigreom, sin profesora košarke i dobitnika Državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo Slavka Trninića.


Doktor znanosti


Takve reference, uz iskustvo koje je doktor znanosti Marko Trninić dosad skupio, prvenstveno kroz rad u zagrebačkoj Cedeviti, bit će i polazišna točka za napredak koji se očekuje u kadetskoj selekciji Zadra, koji bi nedvojbeno trebao doći s brojnim nastupima koji Sukošance očekuju u nadolazećoj sezoni.


Marko Trninić

FOTO: Andrej Jančijev/KK Zadar


– Imperativa rezultata nemamo, a prije svega važan nam je individualni napredak svakog mladića. Plan je da svakog igrača koji se po prvi puta susreće sa seniorskom košarkom što je moguće prije adaptiramo na njene zahtjeve. Ideja je da mladi igrači postanu nositelji igre i što je moguće više participiraju na terenu, a podršku će im pružati Ivo Pavić i Antonio Peljušić koji bi nam trebali donijeti iskustvo i stabilnost u igri te pokriti pozicije »četiri« i »pet« na kojima smo deficitarni, što će na omogućiti da se naši talentirani košarkaši razvijaju na svojim prirodnim pozicijama. Cilj nam je u svakoj utakmici nametnuti brzu i agresivnu košarku te se, bez obzira na rezultat, ne prilagođavati protivnicima. Očekujem da igramo na gornjoj granici svojih mogućnosti, da iz utakmicu u utakmicu pružamo što je moguće bolje partije i da igrači pokazuju napredak tijekom cijele sezone – kazao je Trninić, čiji će momci ligaški debi imati ovu nedjelju kada na domaćem parketu dočekuju Diadoru.




Cedevita ima širu bazu, Zadrani veću emociju


Marko Trninić ostavio je dubok trag u zagrebačkoj Cedeviti s kojom je dva puta bio juniorski prvak Hrvatske te je kao trener seniora uveo »Mlade vitamine« u Premijer ligu. Poslije Cedevite je vodio i Alkar, a ovog ljeta se vratio u Donatov grad. Nakon nekog vremena provedenog na Višnjiku ponudio je usporedbu u radu s mladim igračima u Cedeviti i Zadru.


– Najveća prednost rada u Zadru je što mladi momci imaju izraženiju emociju prema košarci i motiviraniji su trenirati, dok Cedevita ima odlične uvjete i širu bazu mladih igrača iz koje se može napraviti kvalitetnija selekcija i time se mogućnost greške svesti na najmanju moguću mjeru – kazao je Trninić.


Efikasna košarka


Sraz s »Entuzijastima« bit će ujedno treća službena utakmica Sukošana od početka priprema. U Kupu Krešimir Ćosić je ostvaren polovičan učinak, prvo je svladana Cetina, da bi se potom prejakim pokazali izabranici Jakova Vladovića u dresu Opus Puntamike, no trener Trninić se ne zamara rezultatima pripremnih dvoboja.


– Generalno smatram da u radu s kadetima pripremno razdoblje traje čitavu sezonu. Do sada smo s kadetskom selekcijom nastupili na turniru u Tribunju, a uz dvije utakmice u Krešinom kupu sa seniorima Sukošana odigrali smo i četiri dvoboja Jedinstvene kadetske lige za Dalmaciju u kojima me od pobjeda više raduje to što postižemo preko sto koševa po utakmici, što je posljedica brzog i agresivnog stila igre – istaknuo je strateg Sukošana, koji se brzo snašao pri povratku u svoj rodni grad.


Filip Crnković (KK Sukošan)

FOTO: Mate Komina


– U Zadru se generalno ugodno osjećam. Ovdje sam proveo djetinjstvo te nije bilo potrebe za prilagodbom. Za sada sam zadovoljan u klubu i vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Okružen sam dobrim ljudima i vrhunskim trenerima, asistent Jakov Borčić je zadužen za individualni rad, dok je Mario Mandir zadužen za kondicijski dio, što omogućava da radni proces bude na visokoj razini – zaključio je Trninić.


KK Sukošan


Igrači: Ivo Pavić, Antonio Peljušić, Stipe Bičić, Marin luka Vanjak, Ivan Tomičić, Luka Bičić, Šime Grbin, Frane Ročak, Luka Macura, Filip Bilokapić, Luka Bajković, Aleksandar Stipe Stipčević, Krešimir Marić, Matej Mamić, Filip Crnković, Karlo Gobin, Luka Gulan, Luka Šljaka, Antonio Popović, Luka Brajković.


Trener: Marko Trninić.


Pomoćni trener: Jakov Borčić.


Kondicijski trener: Mario Mandir.