Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vremeplov

Četvrt stoljeća od prve prvoligaške utakmice vaterpolista Zadra

Autor: Šime Ćurko

08.11.2023. 11:51
Četvrt stoljeća od prve prvoligaške utakmice vaterpolista Zadra

Foto: Arhiva ZL



Pitanje za sportski kviz; u kojem su klubu svojevremeno zajedno igrala šestorica Splićana, četvorica Zadrana, po jedan Dubrovčanin, Šibenčanin i Slovak. Može i ovako, koja je momčad trenirala u Zagrebu, Sisku, Splitu, Šibeniku, a u tim je gradovima igrala i domaće utakmice. Da pomognemo još malo, koji je zadarski klub dvije sezone nastupao u Prvoj ligi, a pritom nijednu domaću utakmicu nije odigrao u svom gradu… Odgovor je Vaterpolski klub Zadar, a vrijeme na koje se odnose pitanja su sezone 1998./99. i 1999./00. Tada su Zadrani igrali Prvu vaterpolsku ligu, a ovog se podatka spominjemo budući da je danas 25 godina od prve prvoligaške utakmice zadarskih vaterpolista. Bilo je to 8. studenoga 1998. u Zagrebu, gdje je domaći Medveščak pobijedio Zadar 9:8. Početku sezone prethodilo je puno upitanika, a najveći je bio kako će izgledati momčad, i gdje će igrati domaće utakmice, budući da zatvorenog bazena u našem gradu tada nije bilo ni na »papirima«, a da ne govorimo o stvarnosti.


Pet do 12


Prilika za nastup otvorila se nakon što je Cavtat, koji je u kvalifikacijama za najjači rang pobijedio upravo Zadar (pobjede 7:6, 9:5), odustao od promocije. Iz HVS-a su tada pozvali Zadrane i nakon određenog premišljanja i pitanja »što ćemo i kako ćemo«, 23. rujna je odlučeno, Zadar će prvi put u povijesti igrati u Prvoj ligi. Na prvu odlična sportska vijest, ali u stvarnosti… S jedne strane, bili su oni koji su isticali da je to »račun bez krčmara« s obzirom na to da je Zadar prethodno igrao samo Drugu ligu u srpnju i kolovozu, klupske aktivnosti praktično su trajale nekoliko mjeseci, kada se moglo raditi na otvorenom (Kolovare), a potom bi počeo »zimski san«. Otvarala su se pitanja, s kime će se i gdje igrati Prva liga, kako posložiti mlađe uzraste koji ne mogu trenirati u svom gradu, odnosno »a tko će sve to platiti«. Na drugoj strani bili su oni koji su smatrali da će prvoligaški nastup ubrzati izgradnju zatvorenog bazena, i da će zadarski vaterpolo dobiti vjetar u leđa, s kojim će doći i masovnost, a s njom i kvaliteta. Ukratko, poziv HVS-a za ovu »struju« bila je prilika koju ne treba propustiti.





Kako bilo, okupljena je momčad u kojoj su zadarske snage predstavljali vratar Željko Olujić, potom Goran Jovančević (danas trener prve momčadi), Borut Gatara i Karlo Goić. U POŠK-u (tada Splitska banka) pronađen je neslužbeni klub – partner, koji je dao nekolicinu igrača, iz Šibenika je stigao Denis Šupe, a Slovak Geza Gyurcsi donio je međunarodni pečat momčadi. Da se igrački kadar slagao »pet do 12« potvrđuje i najava sezone u Slobodnoj Dalmaciji 2. studenoga 1998. u kojoj su navedena imena svih igrača po klubovima. U rubrici Zadar pisalo je predsjednik Branko Ganzulić, direktor Željko Luburović (v. d.), pomoćni trener Predrag Majica, vratari Ante Trogrlić, Željko Olujić, Hrvoje Vukić, a ostatak igračkog kadra još nije bio potvrđen. Na kraju je protiv Medveščaka u 1. kolu trener bio Duško Baždar, a prvi prvoligaški pogodak postigao je Splićanin Deni Lušić, iskusni reprezentativac, koji je dao doprinos u kreiranju sportske politike kluba…


Povratak 2016.


Zadar je izdržao dvije sezone Prve lige, rezultatski odradio ih je jako dobro, te je oba puta bio deveti u konkurenciji 12 momčadi. A onda se u ljeto 2000. sve srušilo, na naplatu su dolazila potraživanja sa svih strana i bilo je jasno da tako dalje ne može. Trebalo je neko vrijeme za oporavak kluba, a toliko spominjani bazen dočekan je 2009. godine. Prvu utakmicu na Višnjiku Zadar, odnosno tada (i danas) Zadar 1952, odigrao je 16. svibnja 2009. u Prvoj B ligi protiv Opatije. Konačno, klub se u Prvu ligu (kombinacija s regionalnom ligom) vratio u sezoni 2016./17. Prvo kolo bilo je 12. listopada 2016. (POŠK – Zadar 1952 23:8), a prva prvoligaška utakmica na Višnjiku odigrana je 22. listopada (Zadar 1952 – Medveščak 10:12). Ovaj put radilo se na duge straze, klub se organizacijski posložen, a odlični rezultati mlađih kategorija zalog da se sve skupa neće pretvoriti u »ples za jedno ljeto«… Potvrda toga je da je Zadar sedmu sezonu zaredom prvoligaš.