Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Mačevalački klub Athos

Budite poput D'Artagnana, Aramisa, Porthosa ili Athosa

Autor: Paulo Sarić

22.09.2023. 10:50
Budite poput D'Artagnana, Aramisa, Porthosa ili Athosa

Foto: ŠC Višnjik



U mnoštvu sportova koje su Zadranke i Zadrani otkrili u posljednjim godinama jedan se svojom zanimljivošću posebno ističe. Spoj taktike i mudrog promišljanja, eksplozivnosti i brzih refleksa, ali i junaštva i viteštva od prošle je godine dostupan i u Donatovom gradu. Riječ je, naravno, o mačevanju, olimpijskom sportu koji je u Hrvatsku stigao prije više od stoljeća, a o njegovoj popularnosti početkom 20. vijeka zorno svjedoči i podatak da je bilo uvršten na prvi civilni tečaj za učitelje fizičke kulture pod vodstvom velikana hrvatskog sporta doktora Franje Bučara.


Prvi javni mačevalački nastup u Zadru datira iz 1879. godine i održan je u palači Manzin, a Hrvatski mačevalački savez je osnovan davne 1911. godine, kada su u njega ušli klubovi koji su djelovali u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Karlovcu, Dubrovniku, Puli, ali i Zadru i mnogim drugim urbanim središtima širom Lijepe Naše.


MK Athos

MK Athos


Popularnost mačevanja je doživjela procvat nakon Prvog svjetskog rata, ali i dramatični pad nakon Drugog, kada je s radom prestao i mačevalački klub u Donatovom gradu koji je više od sedam desetljeća bio bez ovog olimpijskog sporta, sve dok prošle godine mačevanje na scenu nije vratio mačevalački klub Athos.




Pokrenut u jesen 2022. od strane nekadašnjeg trenera u Hrvatskom mačevalačkom savezu i diplomiranog kineziologa Roka Mandića, Athos je već u prvoj godini svog postojanja privukao veliki broj znatiželjnika i zaljubljenika u sport i vrlo brzo popunio sve slobodne termine, da bi zbog velikog interesa ove godine pokrenuo nove upise za zainteresiranu djecu i rekreativce.


Treninzi će se pod vodstvom Roka Mandića održavati dva puta tjedno (utorkom i četvrtkom) u dvorani Osnovne škole Šime Budinića, a svi zainteresirani za mačevanje u novom sportu se mogu okušati prijavom na adresu elektroničke pošte: [email protected] ili pozivom na broj mobitela 091/797 7960.