Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svjetsko rukometno prvenstvo

Brz, moćan i konkretan Egipat pregazio Kauboje na otvaranju Svjetskog prvenstva

Autor: A.P.

13.01.2023. 22:06
Brz, moćan i konkretan Egipat pregazio Kauboje na otvaranju Svjetskog prvenstva

Foto: Reuters



U prvom pojavljivanju na Svjetkom rukometnom prvenstva Hrvatska se doslovno, samo pojavila. Egipat nas je, stavimo ruku na srce, uništio u apsolutno svakom segmentu igre. Na kraju rezultat je bio 31:22(16:11) za Egipat.


Egipat je današnjom izvedbom pokazao zašto je prvak Afrike, zašto se borio za medalju na posljednjim Olimpijskim igrama te zašto su jedni od favorita za osvajanje medalje na ovom prvenstvu. Hrvatska nije pokazala apsolutno ništa, a iz večerašnje utakmice imaju mnogo toga za naučiti i analiziriati.


Bezidejnost i nepovezanost u napadu rezultirali su mnogim isforsiranim udarcima koje je egipatski golman Hendawy branio praktički bez problema. U drugom poluvremenu nekoliko akcija je lijepo odigrano “na crtu” za Marina Šipića koji je praktički bio nepogrešiv.




Pomalo je poražavajuća činjenica da su naša krila ukupno u ovih 60 minuta imali samo 2 ulaza” i to su oba bila iz polukontre i  oba su bili promašaji.


A sada nakon loše igre u napadu, prebacujemo se u još lošiju obranu.


Neagresivna i statična obrana nije imala niti “o” od odgovora na egipatske “bomardere”. Utakmicu smo počeli sa 6-0 obranom, što nam nije dalo nikakvog rezultata jer smo sa dvojicom ili trojicom sporijih igrača koji stoje na linij 6 metara, dopustili vanjskim igračima Egipta da kombiniraju i pucaju s 8-9 metara. U tom prvom periodu Egipćani su se odvojili na ogromnih 5 pogodaka prednosti.


Nakon toga, premjestili smo se u obranu 5-1, s Domagojem Duvnjakom kao isturenim igračem i niti to nije dalo rezultata jer se tada stvarao “višak” na crti, što su egipatski pivoti znali iskoristiti.


U konačnici u cijelih 60 minuta, u jednom od najgrubljih sportova, ako ne i najgrubljem, napravili smo svega nekoliko prekršaja, što je puno premalo.


Najave o pokretljivoj i fleksibilnoj obrani prije utakmice, u prvih 10-ak minuta “pale su u vodu”.


Definitivno najlošija karika u današnjoj igri bili su naši golmani, Kuzmanović i Slavić, koji su ukupno skupili 3 obrane. Međutim bez barem solidne obrane, golman sam praktički nema izgleda da zaustavi “projektile” sa 6,7 ili 9 metara.


Kod naših najbolji pojedinci bili su Šipić sa 5 pogodaka i Ivan Karačić, koji nas je vukao tijekom prvog poluvremena na račun vlastite kvalitete, a nakraju je zabio 4 pogotka.


Kod Egipćana, teško je reći tko je bio najbolji, jer je nekoliko vanjskih igrača, pa i vratar, odigralo praktički besprijekornu utakmicu. Za igrača utakmice izabran je Zein, vanjski igrač koji je praktički i motor i mozak egipatske momčadi.


Moramo se smiriti, resetirati i nastaviti s turnirom. Bit će nam mnogo teže, no što je tu je. Za dva dana Kauboje očekuje sljedeći izazov, a zove se SAD, koji je danas ostvario prvu, povijesnu pobjedu na svjetskim rukometnim prvenstvima.


Jedino pozitivno večeras je činjenica što se radi tek o prvoj utakmici.