Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani u Europi

Brala u sve boljoj formi, Škifić najbolji u porazu

Autor: Andrija Dešpoja

10.04.2024. 16:16
Brala u sve boljoj formi, Škifić najbolji u porazu

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Pregled tjednih zbivanja iz perspektive zadarskih pečalbara otvaramo s VTB ligom u kojoj se vode zadnje bitke pred početak doigravanja. U stupnju pobjednika Lokomotiv Kubanj u kojem je pomoćni trener Jurica Žuža slavio je na gostovanju kod Parme sa 75:80 i tako upisao 23. pobjedu koja ih je dva kola prije kraja osnovnog dijela ostavila na četvrtom mjestu poretka. U stupnju gubitnika Avtodor Saratov je zaključio tjedan polovičnim učinkom kao što je i pošlo za rukom košarkašima Samare. Saratov je slavio u gostima kod Minska s 62:82, a najboljim igračem pobjedničke momčadi pokazao se Zadranin Dominik Mavra koji je bio nadomak »triple-doublea« s učinkom od devet koševa, devet skokova i 13 asistencija. U narednom kolu upisan je poraz na terenu Samare s 86:71, uz dva ubačaja, četiri skoka i šest uspješnih dodavanja nekadašnjeg vođe svlačionice na Višnjiku. Ovom pobjedom je momčad Dražena Anzulovića i njegovih asistenata Stipe Kuliša i Josipa Miliše nadoknadila kiks na domaćem parketu od MBA Moskve (69:73) te je učvrstila drugu poziciju koja joj daje prednost domaćeg terena u »play-inu«.



Škara u uzletu


U litavskom prvenstvu Juventus je upisao novi poraz, treći uzastopni u prvenstvu, ovog puta je sa 73:71 bio bolji Mažeikiai, a za gostujući sastav nije nastupio Ivan Vraneš zbog ozljede. Momčad iz Utene ostala je na diobi petog mjesta s omjerom 13-11. U češkom elitnom rangu odigrano je posljednje kolo stupnja pobjednika u kojem su Pardubice Jure Škifića izgubile na gostovanju kod lidera Nymburka s 89:72, a stasiti Zadranin je ispao najbolji u poraženoj momčadi s učinkom od 18 koševa, šest skokova i četiri asistencije. Padubice nastavljaju natjecanje u doigravanju gdje će u četvrtfinalnoj seriji na tri pobjede kao šestoplasirani ukrstiti koplja s trećeplasiranim Usti n. Labem. A prema doigravanju odlučno korača i Châlons-Reims u kojem cijele sezone dobre nastupe bilježi David Škara. U četvrtu uzastopnu pobjedu svoga kluba na gostovanju kod Orleansa (86:90) krilni igrač iz Donatovog grada ugradio je sedam koševa, devet skokova i dvije asistencije. Za razliku od Škifića i Škare, produljenju sezone ne trebaju se nadati Michael Ružić i Tomislav Zubčić. Joventut se domaćim porazom 75:82 od Murcije još više udaljio od »play-offa« ACB lige, a u sivilo svoje momčadi uklopio se mladi Ružić koji je doprinio s tek dva skoka. Na Apeninskom poluotoku strmoglavi pad nikako ne može zaustaviti Basket Napoli koji je uvjerljivo poražen na parketu Varesea (113:79), a u sastavu iz Kampanije Tomislav Zubčić je u 20 minuta uspio zabiti sedam koševa i uhvatiti tri lopte.


Jure Škifić (BC Pardubice)

Jure Škifić (BC Pardubice)


Novi poraz Špalete




Odlične partije nastavio je pružati mladi Duje Brala u dresu Širokog koji je ispravio kiks iz prvog kola stupnja pobjednika prvenstva Bosne i Hercegovine na parketu Slobode iz Tuzle. U drugom kolu na Pecari je sa 104:86 svladana Mladost iz Mrkonjić Grada, a Brala je bio druga najbolja uzdanica trenera Ivana Velića s 18 ubačaja, osam skokova i šest asistencija, dok je pet koševa uz jedan skok upisao i Gabriel Karamarko. U austrijskom prvenstvu Nord Dragonzi Marija Špalete upisali su očekivani poraz 64:92 kod lidera stupnja gubitnika momčadi Oberwarta, uz 11 poena i tri skoka zadarskog centra, a utakmicu sudbine Špaletina momčad imat će u posljednjem kolu kada će se u direktnom obračunu s Furstenfeldom boriti za ostanak u ligi.