Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Jurica Zanki

Jurica Zanki sasvim iskreno: 'Biti trener kombinacija je ljubavi i entuzijazma'

Autor: Alen Plahinek

20.02.2024. 10:53
Jurica Zanki sasvim iskreno: 'Biti trener kombinacija je ljubavi i entuzijazma'

Foto: Arhiva ZL



Zadarsko područje rasadnik je nogometnog, ali i ostalog sportskog talenta, što najbolje dokazuju brojni uspjesi hrvatskih reprezentativaca rodom iz ovdašnjeg kraja. I dok u smjeru Debeljaka i Raštana, praktički »svako misto svoj klub ima«, u drugom smjeru prema Viru svega je jedan Nogometni klub, a isto tako i Škola nogometa, a to je ona Sabunjara iz Privlake. Jurica Zanki voditelj je Škole nogometa te ujedno i trener tića i pionira.


– Prešli smo brojku od 150 djece i to je stvar koja nas veseli. Imamo pet kategorija – papaline, tići, mlađi pioniri, pioniri i kadeti. Mlađi pioniri i pioniri se natječu u Dalmatinskoj ligi, dok ostali nastupaju u Županijskoj ligi. Rezultat u mlađim kategorijama nam nije primaran, ali je bitan čimbenik u razvoju mladih nogometaša i njihove motivacije za daljnjim radom. Zbog toga je nekada rezultat lošiji nego što može biti, ali u globalu sam zadovoljan – započeo je Zanki.


Uvjeti za rad


Momčad iz Privlake ima i jako dobre uvjete kada se usporedi s ostalim momčadima iz istog ili sličnog ranga. U kolovozu prošle godine otvoren je novi teren s umjetnom travom i reflektorima koji je itekako utjecao na razvoj kluba.




– Veliku pomoć smo dobili od Općine Privlaka koja je zaslužna za teren s umjetnom travom i rasvjetom što nam je to omogućilo kvalitetne uvjete za sve kategorije. Također suradnja među trenerima je vrhunska tako da nema problema s terminima i obvezama svih mlađih kategorija kao i seniora. Osim što imamo kvalitetne trenere, oni su i vrlo kvalitetne osobe van travnjaka pa je lakše uskladiti treninge kako bi u konačnici ispunili sve ciljeve koje imamo – objasnio je Zanki te se osvrnuo na to da su jedini klub na potezu od Zadra do Vira.


– Zbog te činjenice sigurno imamo nešto više djece, ali nije velika udaljenost od Zadra i ostalih klubova, tako da u slučaju da se opustimo ili radimo loše, broj djece bi počeo padati, no kod nas stalno raste tako da i to govori o kvaliteti našeg rada. Iskreno teško mi je zamisliti da nekoliko mjesta ima svoj klub s ove strane od Zadra. Nažalost, da i postoji takav klub, teško bi imao više od dvije kategorije, s time da trenutačno nijedno mjesto u tom dijelu županije nema nogometni teren. Upravo zbog toga stalno ulažemo u uvjete za rad, a to je izgleda prepoznato kod djece i roditelja.



Iako je zadovoljan uvjetima koje imaju, Zanki tvrdi kako samo kvalitetan rad s djecom može tu djecu zadržati u klubu ili u sportu općenito.


– Sigurno da uvjeti utječu na broj djece, prije svega kod njihovih roditelja kojima je to bitnije kad upisuju djecu u sport, dok djecu zadržavamo radom, odnosom prema njima i prema cijeloj grupi, brojnim utakmicama, turnirima. Gledajte, dijete kad zavoli sport zavoli ga zbog trenera, ekipe, adrenalina, njemu je manje bitno gdje trenira – istaknuo je Zanki.


Trener i odgojitelj


Ne postoji bez razloga tvrdnja u narodu kako treneri češće imaju veći utjecaj na dijete, nego sami roditelji. Upravo treneri izdvajaju se kao važne figure u razvoju djece.


– Biti trener, to je ljubav i entuzijazam jer tu velike financijske koristi nema. S najmlađim kategorijama treba biti animator i spustiti se na njihovu razinu kako bi trening bio zanimljiv i kako bi oni zavoljeli nogomet. U starijim kategorijama kod određene djece gubi se fokus na nogomet i puno je popratnih sadržaja s kojima se treneri moraju boriti, ali i to ima svoje draži pa treba uključiti i psihološki dio i dosta komunicirati s njima – kazao je Zanki tvrdeći kako potencijala za budućnost ne nedostaje.


– Ima ga, a na nama je razviti ga kod svakog djeteta u odnosu s igračem i roditeljem. Stvorili smo kvalitetne uvjete za njihov razvoj i mogućnost da ostvare svoj puni potencijal do određene kategorije. Imamo tri trenera koji su završili kineziološki fakultet te jednog mladog trenera koji pokazuje veliku želju. Smatram da u dobi između mlađih i starijih pionira najtalentiranija djeca trebaju otići u jači klub i mi ih u tome ne sputavamo, već ih sami šaljemo na višu razinu, ako su oni ispunili svoj puni potencijal kod nas.


Iako se bavi trenerskim poslom, Zanki ne propušta i sam biti na terenu. Doduše, travnjak je zamijenio parketom i redovno igra najjaču malonogometnu ligu u županiji te brani boje Kontrol biroa.


– Mali nogomet je ljubav i hobi. Kontrol biro kao jedna klapa koja motivira i ispunjava unatoč obvezama. Nakon prve godine u juniorima Zadra upisao sam Kineziološki fakultet u Zagrebu, pola godine sam se ozbiljno bavio nogometom, da bih odlučio da ne mogu gurati obje priče i okrenuo se samo školovanju. Sport me u životu naučio predanosti i organizaciji, sve što sam naučio sad prenosim mlađima od sebe i želim to držati na visokoj razini, prije svega zbog djece, a onda i zbog samog mjesta i uvjeta koje imamo. Prije osam godina sam diplomirao i odmah započeo s trenerskim poslom. Za početak s kategorijom papalina, pa sljedeće godine i kao voditelj škole, tada smo imali 60-ak djece, a sada smo na ovoj brojci i na to sam iznimno ponosan – zaključio je Zanki.