Nedjelja, 7. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

Finalna serija

BITI ILI NE BITI: Košarkaši Zadra večeras na Gripama traže pobjedu vrijednu majstorice

Autor: Andrija Dešpoja

31.05.2024. 08:47
BITI ILI NE BITI: Košarkaši Zadra večeras na Gripama traže pobjedu vrijednu majstorice

Foto: IVICA ČAVKA/KK SPLIT



“Win or go home” izraz je koji se koristi u NBA ligi za momčad koja se nađe na rubu eliminacije iz serije doigravanja, a upravo su do toga došli košarkaši Zadra nakon posrtanja u trećoj utakmici finalne serije za prvaka Hrvatske na parketu Splita koji je slavio s 87:77 i tako se doveo na prag ostvarenja koje Splićani čekaju dugu 21 godinu. Zadrani će za razliku od spomenutog navijačkog poklika iz najjače košarkaške lige na svijetu uistinu imati zadatak pobijediti u večerašnjoj četvrtoj utakmici također na Gripama kako bi kupili kartu za povratak kući u Krešin dom i onda u majstorici pokušali dohvatiti pehar na kojeg još uvijek polažu pravo kao aktualni prvaci.



Obrambeni dio


Šampionska igra nažalost nije se mogla primijetiti u prekjučerašnjem dvoboju, iznimke su jedino završnice prve i treće četvrtine u kojima su igrači Danijela Jusupa tek podsjetili na svoju moć, ali onda upadali u potpunu nemoć koja se okarakterizirala kobnim po njih šuterskim serijama, prvo mladog Vite Kučića na otvaranju druge dionice, a onda i Shannona Shortera koji je izdominirao završnom četvrtinom i praktički sam odveo Split do vrata raja. Stoga je i komentar na događanja u četvrtoj utakmici bio očekivan što se tiče zadarskog stožera, trener Jusup je potvrdio zasluženost pobjede »Žutih« kao i ključan doprinos Shortera u trenucima kada se lomila utakmica, dok je ključnim pred drugi u nizu okršaj na Gripama istaknuo obrambeni dio koji se nije pokazao reprezentativnim u prethodnom okršaju.




– Važnu ulogu imat će energetska potrošnja, nadam se da ćemo se uspjeti oporaviti. Ni nama ni njima nije prvi put da u tako kratkom roku igramo utakmice. Moramo prije svega popraviti neke stvari u obrani, ne dopustiti im otvorene šutove za tri poena, mislim da je to najvažnije u ovom trenutku – istaknuo je trener Zadra uoči večerašnje bitke u koju s velikom prednost ulaze Splićani. Iz gostujuće perspektive ovo je utakmica biti ili ne biti i u takvim iskušenjima se prepoznaju prvaci od onih koji su gubitnici u finalu.



Pronaći snagu


A da se na muci poznaju junaci morat će svakako dokazati košarkaši Zadra jer im poraz donosi pozdrav od titule.


– U situaciji smo da moramo pobijediti. Neće biti nimalo lako, osjeti se umor kod obje momčadi, ali vjerujem da to možemo izvući. Iščupali smo se prije i iz težih situacija. Vjerujem da ćemo pronaći snagu za odigrati utakmicu na tragu druge u seriji, vratiti se u Zadar i tamo odlučivati o prvaku. Oni su u dobrom ritmu, odigrali su nadahnuto, pogađali puno, mi smo im puno toga dopustili. Moramo izvući svaki atom snage i uložiti ga prvenstveno u skok i obranu. Ako budemo agresivniji i zatvarali više, stizali više u obrani, bit će nam puno lakše igrati. Neupitno je da imamo kvalitetu, moramo pronaći energiju, skupiti se i vratiti seriju u Zadar – hrabrio se kapetan Zadra Marko Ramljak da se finalna karavana ipak može vratiti na Višnjik, a tamo pak ne planiraju završiti košarkaši Splita koji su pokazali veću energiju i želju i to im je donijelo opuštene ruke koje su iskreirale čak 14 trica iz 37 pokušaja. Istaknuo je i Slaven Rimac šuterski segment prevagom u utakmici koja je stavila njegove štićenike pod pritisak, no to su i htjeli u taboru »Žutih«, da imaju meč loptu pred svojom publikom.


– Jako cijenim Zadar, iza sebe imaju jako dobru sezonu. Očekujem još 20 posto bolji Zadar u četvrtoj utakmici. Opet ćemo morati dignuti nivo igre. Mi treneri možemo pomoći, ali na kraju igrači su ti koji pokazuju karakter. Nekako se nije pratilo to što smo do sada radili. Moramo ostati smireni i pokušati pobijediti. Može se dogoditi da slavi Zadar. Idemo korak po korak – zaključio je strateg Splita.