Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Finalna serija

SPLIT POVEO S 2-1: Košarkaši Zadra pali pod paljbom Žutih

29.05.2024. 21:56
SPLIT POVEO S 2-1: Košarkaši Zadra pali pod paljbom Žutih

Foto: kk zadar



Treća utakmica finalne serije doigravanja za prvaka Hrvatske otišla je na stranu domaćeg Splita koji je slomio otpor Zadra u završnici i s 87:77 došao na prag titule s vodstvo 2-1. Nije se momčad Danijela Jusupa uspjela nametnuti goropadnom domaćinu na njegovom parketu iako je imala veliku podršku Tornada s tribina. Split je prvenstveno šuterski nadigrao Zadrane s čak 14 pogođenih trica u kojima su prednjačili Vito Kučić u prvom poluvremenu te u nastavku Shannon Shorter. Raspložena bekovska linija bila je na koncu prevelik zalogaj za obranu gostiju koji će u petak tražiti u četvrtoj utakmici odlazak na majstoricu na Višnjiku.



Džoker Kučić


Domaći parket donio je “Žutima” već na otvaranju benefite jer su u uvodne tri minute pobjegli braniteljima naslova na šest razlike (10:4), a Slavena Rimca je mogao veseliti podatak da su mu se u listu strijelaca upisala čak četvorica igrača. Na suprotnoj strani jedini je uspijevao zabiti Marko Ramljak i trebalo je čekati čak pet minuta da se kapetanu Zadra netko od suigrača pridruži u egzekuciji, bio je to Arijan Lakić koji je ubacio tricu za smirivanje splitskih ambicija (10:7). Otvorio se potom šut gostiju, a trica Darija Drežnjaka označila je potpuni povratak u egal (14:14), dok su dobar ritam Zadrani dvije minute prije kraja prve dionice pretvorili u prvo vodstvo u utakmici (17:20). Prema drugoj dionici Jusupovi igrači su odnijeli minimalnih 21:22, a tom periodu igre Split je pokazao puno veću energiju i želju odnijevši na odmor solidnu zalihu. A sve je pokrenulo čak 15 ubačaja Vita Kučića, što je uz tricu Lovre Runjića na semaforu označilo obilatih osam plusa za domaći sastav (39:31). Mladi Riječanin zabio je četiri trice bez promašaja i pokazao se istinskim džokerom Slavena Rimca, dok su Zadrani potom uspjeli nakratko unutarnjom igrom Luke Božića i Lovre Mazalina primiriti splitski uragan (39:35), da bi “Žuti” ponovno poletjeli na krilima Shannona Shortera i Lewisa Sullivana i to do najvećih dotad devet viška (48:39). Grogiranim gostima utjeha je bila trica Lakića u završnoj minuti poluvremena, pa se nije moglo ni požaliti na samo šest koševa zaostatka (48:42) za uvodnih 20 minuta u kojima je Split imao odličnih 50 posto za tri poena, pogodivši osam puta izvan perimetra iz 16 pokušaja.





Shortero pečat


A ni povratak iz svlačionica nije donio boljih vijesti za navijače Zadra jer su “Žuti” krenuli s novim nadahnućem koje su potkrijepili ubačaji Kučića i Shortera, pa se Split vinuo i do prvog dvoznamenkastog vodstva u utakmici (55:44) i time ozbiljno nakrivio Jusupov brod koji su uspjeli malčice ispraviti Božić i Lakić spuštanjem na šest minusa (55:49). Uslijedila je nova dobra rola domaće momčadi koja je posebno dobro odradila obrambene zadatke i vratila zamah s odlaskom na devet viška (58:49), no skupili su se Jusupovi igrači u sami smiraj treće dionice i u hipu poništili sav trud Splićana fenomenalnom 15:3 serijom kojom su potpuno okrenuli dvoboj na uzavrelim Gripama. Glavnim akterom tog zadarskog niza ispao je Drežnjak koji je zabio dvije trice i s ukupno osam poena poveo svoju momčad prema četiri koša prednosti (61:65), no nije se taj odličan ritam prenio na početak završne dionice u kojoj je Rimac odlučio baciti sve karte na Shortera koji mu je donio željeno. Dvjema tricama i jednom dvicom vratio je Amerikanac Splićanima vodstvo koje je Kalajžić podebljao tricom na tri koša (74:71), da bi tri minute prije kraja Shorter ubacio nova dva vanjska projektila koji su odveli “Žute” do pokazat će se ubrzo kapitalnih šest viška (80:74).  Pokušali su Jusupovi igrači u preostale tri minute vratiti se u život, no nisu imali snage i ideje za novi preokret. Shorter s 29 i Kučić s 21 košem predvodili su domaćina do bitne pobjede, dok je u redovima Zadra prednjačio Božić s 25 ubačaja.