Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

JEDNOSTAVAN POSTUPAK

Znate li genijalni novinski trik za zaustavljanje rasta korova?

Autor: Šarlota Brnčić

30.05.2024. 08:56
Znate li genijalni novinski trik za zaustavljanje rasta korova?

Foto: PixabayIma nekoliko videa na Youtubeu, ali je metoda malo rasprostranjena: papirnate novine, one stare koje se možda više ne čitaju, mogu se koristiti za sprječavanje rasta korova u vašem vrtu. Korov je prava noćna mora za vrtlare, ali i za sve one koji žive u kući s vrtom. Nakon što se rješite jednog, naraste ih stotinu.


Mnogi u konačnici posežu za kemijskim herbicidima, o čijoj toksičnosti više ne bi trebalo raspravljati (ali koji se, nažalost, još uvijek puno koriste). No, u stvarnosti, barem za male vrtove, sve što trebate su novine. Da, novine, koje mogu spriječiti rast dosadnog korova.


Prije svega potrebno je zaliti površinu zahvaćenu korovima koju želite obrađivati. Zatim ju doslovno morate pokriti listovima novina: oni će se smočiti i ostati pričvršćeni za travu, čak i u slučaju vjetra.
U ovom trenutku ponovno zalijte novine, a zatim posipajte materijal za malč, tj. organske ostatke poput pokošene trave, suhog lišća, ostataka povrća, piljevine.


I barem jednu sezonu ćete biti na miru: novine će se razgraditi, nudeći hranu crvima i drugim “dobrim” organizmima, vrlo korisnim za dobrobit vrta.