Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Lignjijada

Zatonska Mujsula nasukala 16,5 kilograma liganja

Autor: Boris Bulić

17.11.2022. 12:32
Zatonska Mujsula nasukala 16,5 kilograma liganja

Foto: Fabio ŠimićevZaton je 12. studenog bio domaćin ‘Zatonske Mujsule’, svog prvog natjecanja u lovu liganja. 


Natjecanju se odazvalo 40 tročlanih ekipa što je s obzirom na činjenicu da je u pitanju mladi klub kojem je ovo bilo prvo natjecanje i s obzirom na prognozirane vremenske uvjete i više nego dobro. Naime svi su se prognostički portali složili oko jake bure zbog koje su mnogi lignjolovci odustali od dolaska u Zaton. Srećom, svi su se ti portali za tu subotu poprilično ispromašivali. Bura je zapuhala, ali prije natjecanja tako da je natjecatelje na startu zapravo dočekalo mirno more i vedro nebo, a što je mnoge vratilo, barem na kratko, u kratke rukave. 


Atmosfera je od samog početka bila više nego dobra. Svi koji su se našli na zatonskoj rivi mogli su uživati u slasticama posluženima na brojnim ovalima, od domaćih kolača do slanih hladnih narezaka. 
A prijave su se nizale jedna za drugom tako da je vrijeme za start došlo vrlo brzo.


Lov i topla spiza


Tako su u 15:15 sve barke u niskom startu bile posložene u uvali Pliša iza startne linije da bi u 15:30 nakon ispaljene startne rakete punim gasom požurili prema svojim najizglednijim pozicijama. 


Foto Fabio Šimićev


Lovna zona je bila od rta Artić do rta Punta Skala uključujući i brak Planuru što je ostavljalo više nego dovoljno prostora i za panulu i za lov peškafondom pod svjetlom.


I dok su natjecatelji lovili, vrijedni članovi kluba i brojni volonteri su se pobrinuli da natjecatelje po povratku, ali i sve goste pa i slučajne prolaznike, dočeka topla spiza koje je bilo više nego dovoljno. Bilo je tu svega, od gulaša od veprovine, preko crnog rižota do podlanica i tune na žaru.


A da nikome ne bi bilo dosadno pobrinuo se i Igor Jelinić – Toto poznati televizijski voditelj, zabavljač i animator koji je svojim profesionalnim vođenjem programa dao poseban štih cijelom natjecanju.


U tako dobroj atmosferi je vrijeme na obali brzo prolazilo, a na moru i brže tako da su se brodice u 18:30 nakon oglašenog kraja natjecanja zaputile prema glavi mula gdje se ulov prema propozicijama morao predati do 19:00 sati.


I premda su prve vrećice s ulovima mnogima izgledale mršavo, na kraju se baja s ulovom poprilično napunila. Od 40 ekipa samo su se četiri brodice vratile bez ulova dok su svi ostali na vagu donijeli 120 komada liganja ukupne težine 16530 grama.


Vaganje je odrađeno uz očekivani šušur i navijanje nakon čega je vrlo brzo ustanovljen i plasmanski poredak.


Foto Fabio Šimićev


No prije proglašenja pobjednika domaćin je podijelio prigodne nagrade najzaslužnijim članovima kluba.


U međuvremenu je na binu stigao i sastav Vista koji je svojim glazbenim nastupom dodatno podigao atmosferu.


A proglašenje najuspješnijih je proteklo burno, uz navijanje i nestrpljenje jer okupljeni natjecatelji zapravo do posljednjeg trenutka nisu bili sigurni u poredak.


‘Eging Zadar’ najbolji


Tako je prvo mjesto s 8 liganja ukupne težine 1645 grama osvojila ekipa ‘Eging Zadar’ u sastavu Dario Matković, Tomislav Petrić i Mate Nejašmić.


Drugo mjesto s 13 liganja ukupne težine 1390 grama osvojila je ekipa ‘BBA Trupes’ u sastavu Vesna Švenjak, Ivica Švenjak i Danijel Kotlar, a treće mjesto sa 7 liganja ukupne težine 1370 grama je osvojila ekipa ‘Klištci’ u sastavu Darko Melnik, Andrej Kezić i Roko Vidić.


Najbolji su dobili medalje, pehare i brojne prikladne poklon pakete, a godišnjom članarinom i sportskoribolovnom dozvolom za iduću 2023. godinu nagrađen je i Ive Peša kao najstariji lignjolovac, te šestogodišnji Duje Peša kao najmlađi lignjolovac koji je usto dobio i štap kompletno opremljen za lignjolov.


A nagrađena je i ekipa Gospodari Mora koji su na vagu donijeli najmršaviji ulov, lignju tešku tek 45 grama. Inače je najtežu lignju tešku 855 grama na vagu donijela ekipa ‘Beverly Hills’.


A onda je uslijedila i posebna nagrada koja je uz spektakularnu najavu dodijeljena ekipi ‘Eging Zadar’. Nakon što su ih ponovo pozvali na binu i ‘okitili’ Hajdukovim navijačkim šalovima, uručen im je i dres Hajduka kojeg je osobno potpisao kultni igrač Hajduka Marko Livaja nakon čega je sastav Vista intonirao i odsvirao ‘Kada umrem umotan u bilo’.


Foto Fabio Šimićev


Uz brojne glazbene brojeve je uslijedila fešta do sitnih sati s tim da je kompletan ulov završio na gradelama, na poslugu svima koji su još imali snage jesti.


A onda je, kad je već pala večer poslužena i ogromna torta namijenjena najmlađima koja je naravno u vrlo kratkom roku stradala.


Dodatni začin cijeloj priči je dala tombola s bogatim nagradnim fondom. Pored brojnih dobitnih nagrada sastavljenih uglavnom od ribolovnog pribora među kojima su se svi nadali jaceri i kombo setu sastavljenom od štapa i role, posebno su atraktivni bili pršut i panceta, a koji su sudeći po oduševljenju dobitnika, na kraju ipak otišli u prave ruke.


Naravno, svi prisutni a posebno domaćini, su zahvalni suorganizatorima MNK Zaton, TZ Zaton, Udruzi Kaštel i gradu Ninu kao brojnim sponzorima bez kojih su ovakva događanja uglavnom nezamisliva. Tako su ovo natjecanje potpomogli Fishing Factory, DTD, Inej Auto, Monster Bite, Udica Zadar, TZ Zaton, Grad Nin, Premium Spa Bazeni, Restoran Antika, Restoran Il Capo, Mikeli trade Zadar, Nevico Zadar, Pitter Yachting, Bodul doo, Obrt Buddy, Praonica rublja Marvin, Pivovara Ličanka, Delicije Žilić, BBS sport Zagreb, restoran Marinero, Radio 057, Ribarnica Leut, Destilerija Mashtel, Cromaris, Sealtech Marine Zadar, Morski jež.hr, RIZ Itea Zadar, te Barba Niko Peša.


Na kraju se sve okončalo u sitne sate s obećanjem da ćemo se sigurno vidjeti i iduće godine još spremniji i opremljeniji za nove lignjolovne izazove.Foto Fabio ŠimićevFoto Fabio Šimićev