Foto: DIVERT.CO.UK
Jesen se tiho ušuljala u naše vrtove mijenjajući korak po korak prirodu, smjenjujući prvenstveno boju lišća od zelene ka najljepšim tonovima žute, narančaste i smeđe sve do njegovog opadanja. Iz vrta smo povadili i ubrali plodove koji su ostali od suše, napada štetnih insekata i uzročnika biljnih bolesti.
Krumpir je već smješten u hladne i mračne prostorije i njegov prinos nije bio loš s obzirom na dug sušni period. Luk je također pobran i uskladišten, ali mnogi se žale na njegovo truljenje i potpuno propadanje u skladištu iako je imao dobar urod. Mahuna je rađala u prvim turnusima prije suše, a tijekom suše je stagnirala, na mjestima gdje se nije potpuno osušila rod je dala odmah nakon prvih zahlađenja i prve kiše, tako da je mnogi beru i sad.
Vrtovi na otvorenom moraju se održavati. Koje radnje bi trebalo obaviti u jesen da bi ga pripremili na odmor, a kako bi bio spreman za novu proljetnu sezonu?
Ako u vrtu nema kultura koje se mogu sijati u kolovozu poput špinata, salate, tikvica, ranih sorti mahuna, rotkvica, mrkve i drugih povrtnica s kratkom vegetacijom, možemo se pripremati za novu proizvodnu sezonu ili za narednu vegetaciju.
Bilo bi dobro da, nakon što smo ubrali i izvadili sve plodove, uklonimo biljne ostatke koji nose spore patogena biljnih bolesti i imaga ili jaja štetnika koji su nanosili štete tijekom vegetacije. Treba pokupiti biljne ostatke i spaliti ih na gnojištu, nakon čega je preporučljivo zemljište tretirati preparatom na bazi bakra, a potom nekim insekticidom i ostaviti da reagira desetak dana.
Zatim se pristupa samoj pripremi tla koje je potrebno prekopati. Ako ga želimo potpuno odmoriti tijekom zime, onda u jesen ne sadimo ništa.
U slučaju da se ipak odlučite saditi u jesen, radi se predsjetvena priprema tla, frezanje, a tom prilikom ako je potrebno u tlo treba inkorporirati kombinaciju NPK gnojiva te neki od granuliranih, zemljišnih insekticida koji su dozvoljeni na tržištu.
Nakon izvjesnog vremena, kad istekne radna karenca, možemo pristupiti sjetvi ili sadnji povrtnih kultura koje se mogu sijati, saditi u jesen, češnjaka, crvenog luka, špinata, salate, građaka, koji se razvijaju do niskih, zimskih temperatura, a tijekom zime stagniraju da bi svoj razvoj nastavili u rano proljeće. Ove kulture rano beremo i oslobađamo zemljište, te smjenjujemo drugim, proljetnim kulturama.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
NEZAVISNI
Erlić neće imati problema s “rukama” na proračunskoj sjednici. Podržat će ga i – Denis Barić
Zadar & Županija
most
Ivan Matić vraća se u Sabor i poručuje: Nastavit ću biti glasan oko intervencija u prostoru!
Advent
KASTAV
Boćarski dom postaje epicentar glazbe, zabave i adventske čarolije
Advent
CRIKVENICA
Spoj mora, čarolije i božićnog raspoloženja
Ostali sportovi
Trenerica JK-a Uskok
Daniela Gluhan: ‘Jedrenje nauči dijete kako samostalno donositi odluke’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!