Foto: DIVERT.CO.UK
Jesen se tiho ušuljala u naše vrtove mijenjajući korak po korak prirodu, smjenjujući prvenstveno boju lišća od zelene ka najljepšim tonovima žute, narančaste i smeđe sve do njegovog opadanja. Iz vrta smo povadili i ubrali plodove koji su ostali od suše, napada štetnih insekata i uzročnika biljnih bolesti.
Krumpir je već smješten u hladne i mračne prostorije i njegov prinos nije bio loš s obzirom na dug sušni period. Luk je također pobran i uskladišten, ali mnogi se žale na njegovo truljenje i potpuno propadanje u skladištu iako je imao dobar urod. Mahuna je rađala u prvim turnusima prije suše, a tijekom suše je stagnirala, na mjestima gdje se nije potpuno osušila rod je dala odmah nakon prvih zahlađenja i prve kiše, tako da je mnogi beru i sad.
Vrtovi na otvorenom moraju se održavati. Koje radnje bi trebalo obaviti u jesen da bi ga pripremili na odmor, a kako bi bio spreman za novu proljetnu sezonu?
Ako u vrtu nema kultura koje se mogu sijati u kolovozu poput špinata, salate, tikvica, ranih sorti mahuna, rotkvica, mrkve i drugih povrtnica s kratkom vegetacijom, možemo se pripremati za novu proizvodnu sezonu ili za narednu vegetaciju.
Bilo bi dobro da, nakon što smo ubrali i izvadili sve plodove, uklonimo biljne ostatke koji nose spore patogena biljnih bolesti i imaga ili jaja štetnika koji su nanosili štete tijekom vegetacije. Treba pokupiti biljne ostatke i spaliti ih na gnojištu, nakon čega je preporučljivo zemljište tretirati preparatom na bazi bakra, a potom nekim insekticidom i ostaviti da reagira desetak dana.
Zatim se pristupa samoj pripremi tla koje je potrebno prekopati. Ako ga želimo potpuno odmoriti tijekom zime, onda u jesen ne sadimo ništa.
U slučaju da se ipak odlučite saditi u jesen, radi se predsjetvena priprema tla, frezanje, a tom prilikom ako je potrebno u tlo treba inkorporirati kombinaciju NPK gnojiva te neki od granuliranih, zemljišnih insekticida koji su dozvoljeni na tržištu.
Nakon izvjesnog vremena, kad istekne radna karenca, možemo pristupiti sjetvi ili sadnji povrtnih kultura koje se mogu sijati, saditi u jesen, češnjaka, crvenog luka, špinata, salate, građaka, koji se razvijaju do niskih, zimskih temperatura, a tijekom zime stagniraju da bi svoj razvoj nastavili u rano proljeće. Ove kulture rano beremo i oslobađamo zemljište, te smjenjujemo drugim, proljetnim kulturama.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
ZA SVAKOG PONEŠTO
Donosimo veliki tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji
Crna Kronika
isključen iz prometa
Na Bokanjcu uhvaćen ponavljač prometnih prekršaja, dobio paprenu kaznu
Hrvatska
predsjednička kandidatkinja
Kekin: ‘Nije normalno da za nabavu Leoparda saznajemo iz novina’
Hrvatska
ANALIZA
Gong: Plenković je od najgoreg postao najrevniji u odgovorima zastupnicima
Zadar
NOVO NATJECANJE
Nezaustavljiva fitness kraljica Vanja Tokić putuje na natjecanje Universe u Budimpeštu
Scena
MATS HUMMELS
Njemački nogometni velikan koji ima vile u Posedarju pozirao s novom curom
Hrvatska
obitelj ogorčena
Dječak jedva preživio nakon rutinske operacije: ‘Zašto mi ga puštaš dok krvari…’
Zadar & Županija
suhe špine
U srijedu bez vode dio Zadra i Zemunika Donjeg
Plodovi zemlje i mora
preporuka ministarstvA poljoprivrede
Maslinu nužno tretirati nakon berbe, evo kako
Županija
CESTA D8