Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

VINSKE KRONIKE

Vodimo vas u svijet čudesnih okusa i aromatičnih vinskih priča

Autor: Manuela Plohl

14.09.2023. 18:14
Vodimo vas u svijet čudesnih okusa i aromatičnih vinskih priča

Foto: Osobna arhivaDok rujan polako oblači vinograde u svoje zlatne i crvene odore, vinoljupci diljem Hrvatske ozarenih očiju iščekuju kalendar vinskih događanja za sezonu 2023./2024. Vinski sajmovi i manifestacije su poput čarobnih vrata koja nas vode u svijet čudesnih okusa i aromatičnih vinskih priča. Bez obzira jeste li samo znatiželjni posjetitelj ili vinski profesionalac koji razmjenjuje informacije o tajnama vinogradarskog umijeća s vinarima, ova događanja pružaju jedinstvenu priliku da se približite svijetu vina.


Za vinske amatere sajmovi su prilika za otkrivanje novih vinskih brendova i sorti, upoznavanje s lokalnim vinogradima i regijama te uživanje u raznolikim degustacijama. Osim toga, takva okupljanja često su popraćena raznim radionicama i predavanjima koja će vas naučiti kako pravilno ocijeniti vino i pronaći ono koje vam najbolje odgovara.


Ovo je prilika i za vinare da predstave svoje proizvode široj publici, uspostave kontakte s potencijalnim distributerima i dobave povratne informacije od strane stručnjaka i ljubitelja vina. Vinski profesionalci, pak, na jednom mjestu dobivaju informacije o vinima te imaju priliku kušati veliku količinu vina i steći dragocjene uvide u novosti na tržištu. Vinske manifestacije postaju mjesto gdje se dijele iskustva, razmjenjuju ideje i gdje se zajedno radi na podizanju kvalitete vina.
Što se tiče vinskih radionica, one su također dragocjene za sve sudionike. Neki organizatori festivala radionice stavljaju u vrijeme trajanja sajma, dok neki radionicama nekoliko dana ili čak nekoliko tjedana ranije na taj način provode najavu samog vinskog festivala.


Na radionicama posjetitelji mogu naučiti više o procesu proizvodnje vina, tehnikama kušanja i sparivanju vina s hranom. Za vinare radionice, pak, pružaju jedinstvenu priliku za povratnu informaciju o njihovim proizvodima te su vrhunska promidžba za strogo ciljanu publiku.


Dakle, planirajte posjetu nekom vinskom događanju u Hrvatskoj, ili još bolje više vinskih događanja u sezoni 2023./2024. te se pripremite za učenje, istraživanje, upoznavanje novih ljudi i naravno, uživanje u bogatom svijetu vina. Bez obzira jeste li stručnjak u industriji ili tek početnik u vinarskom svijetu, ova iskustva će vas obogatiti na mnogo načina. Svako vino ima svoju priču, a vinski događaji su mjesto gdje se te priče isprepliću i stvaraju nezaboravne trenutke.


1. VINOcom – 30.11.2023. – 3.12.2023., Zagreb, Hotel Esplanade


Šesnaesto izdanje Vinocoma održat će se u Hotelu Esplanade, u Zagrebu. Najdulji je to vinski sajam, koji traje čak četiri dana. Sva četiri dana; petak, subota, nedjelja i ponedjeljak, festival je otvoren od 11 do 18 sati. Ovaj festival okuplja velik broj ljudi, s obzirom na elegantnu i prestižnu poziciju kultnog hotela Esplanade.


Tijekom festivala održavaju se brojne radionice i masterclassovi s cijenjenim predavačima. Na sajam se ulazi putem kupljene ulaznice, baš kao i na radionice tijekom trajanja festivala koje redovito bivaju vrlo brzo rasprodane.


2. WineOs – 12.01.2024. – 13.01.2024., Osijek/Gospodarski centar


Najveći je to festival istoka Hrvatske. Održano je dosada osam WineOs festivala, a posljednji je okupio čak 115 izlagača i nekoliko tisuća posjetitelja. Među tim izlagačima bile su čak 54 vinarije iz Slavonije i Baranje, što ga čini nezaobilaznim mjestom ljubitelja graševine s obzirom da ovu definitivno najpotentniju bijelu hrvatsku sortu, upravo ovdje možete doživjeti u najviše varijacija. Dosada se sajam održavao u dvorani Gradskog vrta, no od ove godine prelazi u novotvoreni Gospodarski centar.


Tijekom festivala održavaju se brojne radionice i cooking show sljubljivanja hrane i vina.


Sajam je otvoren za javnost uz kupljenu ulaznicu.


3. Vinart Grand Tasting – 1.03.2024. – 2.03.2024., Zagreb, Lauba


Profesionalni je ovo sajam vina na kojem svake godine sudjeluje preko stotinu izlagača odabiranih isključivo kriterijem kvalitete. Prvo izdanje ovog velikog i moćnog događanja održano je 2016. u Zagrebu, u Kući za ljude i umjetnost Lauba, a tamo se održava i danas. Sajam je poslovnog karaktera i savršen je za sommeliere, ugostitelje, trgovce, F&B menadžere i medijske predstavnike, kojima je ulaz na sajam besplatan uz prijavu za akreditaciju. Za privatne posjetitelje omogućena je kupnja ulaznica.


Uz sam festival tj. Vinart Grand Tasting, koji je ključno događanje, sajmu prethodi najava u vidu dvadesetak radionica s hrvatskim i inozemnim vinima i vrhunskim tuzemnim i inozemnim predavačima. Naredno izdanje radionica uslijedit će 22.02., 23.02., 27.02. i 28.02.2024. u Zagrebu, u hotelu Esplanade.


Ujedno, Grand Tastingu prethodi i jedan manji događaj; Vinart Petit Tasting. Riječ je o jednodnevnoj manifestaciji na kojoj se mogu kušati najbolja vina Hrvatske. S vremenom je izrastao u kultnu manifestaciju koju redovito pohode vinski profesionalci ne bi li stekli uvide u najbolja vina Hrvatske. Manifestacija se sastoji od dva dijela, Discovery i Icons. Sesija Icons nudi kušanje brojnih vinskih remek djela koja su višestruko dokazana, dok Discovery sesija nudi novitete na tržištu koji spadaju u najbolje primjerke u ponudi hrvatske vinske scene. Vinart Petit Tasting će se održati 24.02.2024. i također je omogućen ulaz uz kupljenu ulaznicu.


4. WINE EnoGASTRO VIP EVENT – veljača – ožujak 2024., razni gradovi Hrvatske


Manifestacija je ovo koja se odvija kroz veljaču i ožujak u raznim gradovima Hrvatske. Sukladno najavi organizatora, ove godine održati će se u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Novigradu (ili Poreču) te Zadru (ili Šibeniku). Informacije će biti dostupne javnosti kroz koji tjedan.


Ovaj event namijenjen je isključivo predstavnicima HORECA sektora, a zastupljen je kroz prezentacije eno-gastro proizvoda, razne vinske radionice, sljubljivanja vina i ostalih pića s hranom te predavanja.


Ulazak na event je besplatan, uz prethodnu najavu za akreditaciju.5. Vino Dalmacije – 08.03.2024. – 09.03.2024., Split, Méridien Lav Split


Vinski je to sajam koji godinama sve više plijeni pažnjom s obzirom da se odvija u centru Dalmacije, Splitu, a organizator mu je udruženje Vino Dalmacije. Na ovom sajmu može se kušati najveći izbor južno i srednje dalmatinskih vina na jednom mjestu. Prisutno je 80-ak izlagača iz čitave Dalmacije, a brojka se svake godine penje sve više te zasigurno njihovo očekujemo povećanje narednih godina.


Uz promenadno kušanje koje se odvija u iznimno reprezentativnom ugođaju luksuznog hotela Méridien Lav, tijekom trajanja sajma može se prisustvovati i brojnim radionicama i masterclassovima koje vode cijenjeni predavači iz čitave Hrvatske i inozemstva. Ulaz na sajam i radionice se naplaćuju za posjetitelje, dok je za vinske profesionalce ulaz besplatan uz prethodnu prijavu.


6. Zadar Wine Festival – 15.03.2024. – 16.03.2024., Zadar, dvorana Višnjik


Ovaj vinski festival najveći je trenutačno u Dalmaciji te se prvi puta održao 2017. godine. Tada se odvijao u povijesnom ugođaju Arsenala u Zadru, u staroj gradskoj jezgri, no kako je veličinom i karakterom postao iznimno posjećen, prebačen je u dvoranu Višnjik iz logističkih olakšavajućih okolnosti.


Zadar Wine Festival će se i ove godine u tjednima prije festivala predstaviti kroz niz radionica, a tijekom festivala izlagat će 100-ak vinara/izlagača iz čitave Hrvatske te njih ponešto iz inozemstva. Tijekom promenadnog kušanja traju glazbeni nastupi koji daju elegantni štih ovom ugodnom vinskom sajmu, a u sklopu festivala gostuje i Street Food Festival kao popratni gastronomski događaj.


Ulaz na Zadar Wine Festival za vinske profesionalce je besplatan uz obaveznu prijavu, a za regularne posjetitelje je moguće kupiti ulaznicu putem sustava Entrio.


Organizator Zadar Wine Festivala također organizira i Dane Maraštine, u Zadru, svake godine krajem ljeta, na različitim lokacijama i s različitim konceptima.


7. Pink Day – 20.04.2024., Zagreb, Lauba


Pink Day je vinski sajam posvećen isključivo ružičastim vinima i pjenušcima. Ovaj festival svakako je jedan od vizualno najprivlačnijih sajmova s obzirom da organizatori ulažu ogroman trud u estetsku prezentaciju samog sajma koji je bogato ukrašen proljetnim cvijećem i ružičastom bojom, baš poput vina koja se ovdje izlažu. Posjetitelji i izlagači se pak prigodno odijevaju u ružičasto ili nose neki ružičasti detalj, čime se kolorit vinskog sajma diže na prepoznatljivu razinu.


Ova jednodnevna vinska manifestacija održava se već 10 godina. Sajam će se održati u prostoru Laube, a popratne radionice održavaju se tijekom trajanja sajma. Svake godine održavaju se tri, četiri radionice domaćeg i inozemnog karaktera. Ove godine u najavi je, uz uobičajena predstavljanja, također i prezentacija ružičastih vina Novog svijeta.


Iako ovaj sajam podjednako pohode muškarci i žene, ženama je, čini se, ovaj festival posebno prirastao srcu, što zbog rosé vina, a što zbog rosé modnih detalja.


8. Vinistra – 10.05.2024 – 12.05.2024., Poreč, dvorana Žatika


Vinistra je vinski sajam istoimene udruge vinogradara i vinara Istre te je odavno prerasla u veliku vinsku manifestaciju. Sljedeće izdanje Vinistre održati će se jubilarni 30. puta u dvorani Žatika u Poreču. Prošle godine manifestaciju je posjetilo više od 10 000 ljudi.


Kao uvod u ovaj vinski sajam udruga od 9.04. do 12.04.2024. ima organizirano ocjenjivanje vina i alkoholnih pića. Ocjenjivanje provode brojni vinski ocjenjivači te je zatvoreno za javnost, baš kao i ocjenjivanje nazvano »The World of Malvasia«, koje je internacionalnog karaktera te se ocjenjuju vina različitih malvazija iz čitavog svijeta. Nakon oba ocjenjivanja ubrzo slijedi objava rezultata, a nagrađena vina posjetitelji mogu kušati na vinskom sajmu koji je, naravno, otvorenog tipa za sve posjetitelje s kupljenom ulaznicom.


Udruga organizira i brojna druga događanja u Zagrebu, kao što je Vintage by Vinistra koje je fokusirano na promociju malvazije i terana te je događanje namijenjeno isključivo poslovnoj publici. Tu je i En Primeur tj. premijerno kušanje mladih malvazija istarskih. Ujedno se u Istri zadnju nedjelju u svibnju organizira dan otvorenih podruma.


9. Festival traminca – 14. i 15. lipnja 2024., Ilok, Principovac


Usko specijalizirani vinski sajam posvećen je jednoj iznimno važnoj sorti, Tramincu. Sajam je jakog međunarodnog karaktera, a otvoren je svim posjetiteljima i naravno vinskim profesionalcima. U sklopu festivala održavaju se razne radionice i masterclassovi s brojnim domaćim i međunarodnim predavačima. Posebno valja izdvojiti gostujuće vinare iz francuske regije Alsace i talijanske Alto Adige, dvije najjače vinske regije na svijetu za sortu Traminac.


Na promenadnom kušanju vina, nazvanom Izložba Traminaca, moguće je kušati vina 70-ak hrvatskih i međunarodnih izlagača. Svake godine uobičajeno je i održavanje Gala večere na kojoj gostuje neki renomirani međunarodno prepoznati Chef sa sljedovima jela uz izabrane tramince.


Festival se prijašnjih godina održavao na Principovcu, jedino je ove godine održan u sklopu hotela Dunav, no prema najavama organizatora sljedeće godine bi se trebao opet održati na bajkovitom ladanjskom imanju Principovac.


Eventu, radionicama i gala večeri je moguće prisustvovati uz kupnju ulaznica.


10. Salon pjenušavih vina – Zagreb


Salon pjenušavih vina inače se održava u dva grada; u Ljubljani i u Zagrebu. U Zagrebu se prošle godine održao u lipnju, a znao je okupiti 30-ak izlagača isključivo pjenušavih vina s približno 100-tinjak pjenušaca, što je popriličan broj za vinski sajam isključivo s pjenušavim vinima. Uz standardno promenadno kušanje, posjetiteljima su ponuđene i radionice.


Prošle godine sajam se održao u romantičnom restoranu Maksimir, u Zagrebu, dok za sljedeći sajam još nemamo potvrdu mjesta i vremena događanja. Ulazak na sajam omogućen je široj javnosti uz kupljenu kartu preko sustava Entrio, dok profesionalci mogu ući uz prethodnu najavu.