Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ISTRAŽIVANJE

Više od 90 posto Europljana smatra da uzgajane životinje treba bolje zaštititi

Autor: Ranka VOJNOVIĆ/ Agroklub

02.11.2023. 16:39
Više od 90 posto Europljana smatra da uzgajane životinje treba bolje zaštititi

Foto: MATIJA TOPOLOVEC/PIXSELLRezultati istraživanja Eurobarometra pokazuju koliko je za Europljane važna dobrobit životinja na čijem unaprjeđenju Europska komisija djeluje više od 40 godina, progresivno poboljšavajući uvjete za njihov uzgoj i usvajajući standarde dobrobiti u zakonodavstvo koje je među nekima od najviših u svijetu.


Specijalno istraživanje provedeno je od 2. do 26. ožujka 2023. godine. Intervjuirano je 26.376 ispitanika iz 27 država članica EU, iz različitih društvenih i demografskih grupa.


Da bi dobrobit uzgajanih životinja u njihovoj zemlji trebalo bolje zaštititi nego što je sada smatra 84 posto Europljana, a 83 posto podržava ograničavanje vremena za njihov transport.
Preko 90 posto smatra da poljoprivredna i uzgojna praksa trebaju zadovoljiti osnovne etičke zahtjeve, što uključuje pružanje životinjama dovoljno prostora, dovoljno hrane i vode, okruženje prilagođeno njihovim potrebama (blato, slama itd.) te osiguravanje pravilnog rukovanja. Istraživanje je pokazalo visok nivo brige za dobrobit životinja u klaonicama.


Tri četvrtine ispitanika smatra da je praksa ubijanja muških pilića nakon valjenja neprihvatljiva, dok je ogromna većina bila za zabranu rezanja određenih dijelova tijela životinja (repova, ušiju, kljunova itd.) osim ako je to neophodno i uz anesteziju. Za strogu zabranu uzgoja životinja zbog proizvodnje krzna je 57 posto, a 37 posto smatra da bi ga trebalo održavati samo pod poboljšanim uvjetima.


Bolju zaštitu dobrobiti kućnih ljubimaca u svojoj zemlji podržava 74 posto ispitanika.


Kada je u pitanju uvoz hrane iz zemalja koje nisu članice EU, 84 posto Europljana smatra da bi se trenutačna situacija trebala promijeniti, bilo primjenom pravila EU o dobrobiti životinja na uvoz hrane ili njezinim označavanjem prema primijenjenim standardima.


Ispitivanje je obavljeno u ožujku 2023. kada su cijene hrane porasle zbog inflacije, ali je 60 posto ispitanika navelo da bi bili spremni platiti više za proizvode dobivene iz poljoprivrednih sustava koji su pogodni za dobrobit životinja. Oko 26 posto bila bi platila i do pet posto više za takvu hranu.


Poboljšanje ovih EU standarda važan je dio strategije Od polja do stola. Intenzivno se radi na reviziji zakonodavstva EU o dobrobiti, a prijedlog o zaštiti tijekom transporta bit će predstavljen u prosincu 2023. godine.